Πέμπτη, 18 04 2024
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #704

  • kourosaristidis
  • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Gold Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 161
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΡΓ. ΠΟΥΛΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ

Στις 7.11.2014 εκκλησιάστηκα (Εσπερινός) στο Εκκλησάκι «ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ» στην οδό Στησιχόρου 6, όπισθεν ΜΑΞΙΜ.
Η οδός Στησιχόρου πήρε το όνομα από τον αρχαίο λυρικό ποιητή (640- 555 π.Χ.) Στησίχορο. Όσο για τη καταγωγή του μη ρωτάς. Άλλοι λένε, ότι γεννήθηκε, στη Μεγάλη Ελλάδα ή στην Αρκαδία και άλλοι, ότι ήταν Οζολός Λοκρός.
Για το Εκκλησάκι έχουμε υπεύθυνες πληροφορίες και πιο υπεύθυνες για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Ήταν ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Ο Υψηλάντης ήταν ηγετική φυσιογνωμία του αγώνα του 1821, για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού.
Ήλπιζε στην συμπαράσταση των Ρώσων, πλην όμως δεν του εδόθει. Η αντίδραση του ΜΕΤΕΡΝΙΧ εναντίο των Ρώσων έφερε οικτρά αποτελέσματα.
Ο Υψηλάντης στη μάχη του Δραγατσανίου (7.6.1821) έχασε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του. Ο Ιερός Λόχος έπεσε ενδόξως και ο ίδιος κατάφερε να περάσει στην Αυστρία. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Τον απελευθέρωσε ο Τσάρος το 1827 και το ίδιο έτος πέθανε, στη Βιέννη.
Βασιλιάς στην Ελλάδα είναι ο Όθωνας παντρεμένος με την Αμαλία. Ο Αδελφός του Υψηλάντου, Γεώργιος, ζήτησε, από τον Όθωνα να του επιτρέψει να φέρει την καρδιά του αδελφού του Αλεξάνδρου, στην Ελλάδα. Το αίτημα έγινε δεκτό και στις 3.4.1843 η καρδιά του Αλεξάνδρου Υψηλάντου ήλθε στην Πατρίδα του. Με ανάλογες τιμές τοποθετήθηκε, στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, στην οδό Αιόλου της Αγίας Ειρήνης.
Το έτος 1854, στην Αττική εμφανίσθηκε ΧΟΛΕΡΑ σε βαθμό επιδημίας. Με πρωτοβουλία της Μαρίας Υψηλάντου, γυναίκα του Γεωργίου Υψηλάντου και με τη συμπαράσταση της Βασίλισσας Αμαλίας κτήσανε ένα ορφανοτροφείο (στη Στησιχόρου), για τα ορφανά παιδιά της χολέρας. Το ορφανοτροφείο το ονομάσανε «ΑΜΑΛΙΕΙΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ».
Δίπλα στο ορφανοτροφείο κτήσανε το Εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Μέσα σ’ αυτό το Εκκλησάκι σήμερα είναι φυλαγμένη η καρδιά του Μεγάλου Έλληνα, Αλεξάνδρου Υψηλάντου.
Η Εκκλησία των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ κάθε άλλο είναι Εκκλησσάκι. Χωράει πάνω από 100 άτομα. Δεν είναι Αγιογραφημένο. Είναι όμως γεμάτο εικόνες αξίας. Δεν μπόρεσα να δω ποιων αγιογράφων είναι.
Στη δεξιό πλευρά της Εκκλησίας, στο βάθος, πριν από το αναλόγιο των ψαλτών, είναι μια προθήκη πάρα πολύ καλλιτεχνική, με τα οικόσημα της οικογενείας Υψηλάντιδων, φωτιζομένη και εντός αυτής, δυο ληκύθους (αγγεία) με πάρα πολύ ωραία διακόσμηση. Μέσα σ’ αυτούς τους ληκύθους έχουν βάλει δυο καρδιές. Μπροστά στην προθήκη γράφουν:
«Οι καρδιές του Αλεξάνδρου και Γ. Υψηλάντιδων». Προφανώς φυλάξανε, στην προθήκη, κοντά στην καρδιά του Αλεξάνδρου και την καρδιά του αδελφού του Γεωργίου. Για εμένα λάθος η κίνηση αυτή. Τι θα πει η καρδιά του Γ και μαζί με τον ήρωα αδελφό του;
Το ορφανοτροφείο δεν υπάρχει. Το 1959 πληροφορήθηκα το μετέφεραν, στο Μαρούσι. Το οικοδομικό τετράγωνο απαλλοτριώθηκε, οι πολυκατοικίες κοιμάτιζουν και η Εκκλησία των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ υπάρχει στριμωγμένη.
Η Εκκλησία των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ είναι τεθημένη σε δημόσια λατρεία και λειτουργεί, χάρις τη φροντίδα και αγάπη ολίγων πιστών. Μια επίσκεψη αξίζει πολύ.
Λεπτομέρειες θα βρείτε:
ΗΛΙΟΣ, Τόμος ΚΒ, σελ. 509, Υψηλάντης.
ΗΛΙΟΣ, Τόμος ΚΑ, σελ. 59, Στησίχορος.
ΗΛΙΟΣ, Τόμος ΙΓ, σελ. 580, Ιεροί Λόχοι.
ΗΛΙΟΣ, Τόμος Γ, σελ. 42, ΑΜΑΛΙΕΙΟΝ.


ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.082 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.