Τετάρτη, 17 10 2018
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι γίνονται καλύτεροι γονείς;

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι γίνονται καλύτεροι γονείς; 3 Χρόνια 7 Μήνες πριν #709

 • kourosaristidis
 • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Gold Boarder
 • Δημοσιεύσεις: 161
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι γίνονται καλύτεροι γονείς;

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι θα μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα παιδιά εάν βάλουν στην άκρη τις προσωπικές τους ανάγκες και αφιερωθούν αποκλειστικά στα παιδιά, όμως σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου ‘Selfish Reasons to Have Kids’ (εγωιστικοί λόγοι για να κάνετε παιδιά), Bryan Caplan, δεν είναι καθόλου εγωιστικό εκ μέρους των γονιών να ασχοληθούν περισσότερο με τον εαυτό τους.

Όλοι χρειάζονται ξεκούραση και χαλάρωση από τα γονικά τους καθήκοντα και παρόλο που πολλοί γονείς πιστεύουν ότι εάν δεν φροντίσουν αρκετά τα παιδιά τους θα τα εμποδίσουν να φτάσουν τις φυσικές δυνατότητές τους για επιτυχία, κάτι τέτοιο ίσως να είναι ανεπηρέαστο από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν εξωσχολικά μαθήματα μουσικής, φυσικής αγωγής ή καλλιτεχνικών προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις και πειθαρχία, ενώ πολλοί ελέγχουν τις παρέες τους ώστε να μην ‘μπλέξουν’ με τα λάθος άτομα. Ενώ οι προθέσεις τους είναι καλές και πολλές έχουν καλά αποτελέσματα, αυτές οι επιλογές μπορεί να κάνουν κακό στους ίδιους τους γονείς ή στον γάμο τους.

Ο Caplan θέλησε να λύσει μια και καλή το δίλλημα «η διαπαιδαγώγηση ή ο χαρακτήρας του παιδιού έχει περισσότερη επιρροή» προκειμένου να διαφωτίσει τους γονείς σχετικά με τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στην καθημερινότητά τους. Αποφάσισε, λοιπόν, να μελετήσει τις έρευνες που έχουν γίνει σε δίδυμα παιδιά αλλά και υιοθετημένα παιδιά. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα παιδιά που ανατρέφονται από γονείς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση τείνουν να έχουν καλύτερη μόρφωση από τα παιδιά με γονείς που είχαν τελειώσει το λύκειο ή δεν είχαν πάει σχολείο. Οι ίδιες έρευνες, όμως, σε υιοθετημένα παιδιά είχαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Τα παιδιά, δηλαδή, που υιοθετήθηκαν από μορφωμένους γονείς δεν είχαν απαραίτητα και καλύτερη μόρφωση. Οι μελέτες σε παιδιά ηλικίας 2 ετών που είχαν υιοθετηθεί έδειξαν ότι όσο μεγάλωναν συμβάδιζαν περισσότερο με τις ‘δυνατότητες’ των βιολογικών τους γονιών.

Εφόσον, σύμφωνα με τις έρευνες, η φυσική κλίση επηρεάζει σημαντικά τα υιοθετημένα παιδιά, ο Caplan υποστηρίζει ότι οι γονείς δεν θα έπρεπε να απασχολούνται τόσο πολύ με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών αναφορικά για την μελλοντική τους εξέλιξη ως χαρακτήρες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αφήνονται στην μοίρα τους, αλλά ότι οι γονείς θα έπρεπε να κάνουν πιο ‘εγωιστικές’ επιλογές και να μην επιτρέπουν στους εαυτούς του να κουράζονται τόσο πολύ. Με άλλα λόγια, ένα διάλειμμα δεν θα διακινδυνεύσει το μέλλον των παιδιών.

Ο Caplan προτείνει στους γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά να εγκαταλείπουν μια δραστηριότητα που δεν τους αρέσει, να παίζουν περισσότερο και να χαλαρώνουν. Το μυστικό είναι να ξεκουράζονται τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά ώστε ο χρόνος που μοιράζονται ως οικογένεια να είναι δημιουργικός και ποιοτικός.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Akis Liliopoulos

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι γίνονται καλύτεροι γονείς; 3 Χρόνια 7 Μήνες πριν #710

 • Akis Liliopoulos
 • Το Άβαταρ του/της Akis Liliopoulos
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Senior Boarder
 • Σοφός ο γνωρίζων χρήσιμα (Αισχύλος)
 • Δημοσιεύσεις: 50
η πράξη τα φέρνει όλα, πολύ όμορφα όλα αυτά στη θεωρία, όμως οι παράγοντες διαπαιδαγώγησης είναι συνυφασμένες με την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού, την πολύωρη ώρα εργασίας των γονιών και πολλά πολλά άλλα! Ωστόσο πολύ ενδιαφέρον το άρθρο!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.110 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.