Σάββατο, 20 04 2024
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: 27η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

27η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #640

  • kourosaristidis
  • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Gold Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 161
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
27η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

Είναι Κυριακή. Ουδείς περπατάει στους δρόμους. Οι Αθηναϊκοί δρόμοι είναι έρημοι. Τα παράθυρα και πόρτες των σπιτιών κλειστές. Οι Γερμανοί φθάσανε. Τα πρώτα μηχανοκίνητα, στους Αμπελοκήπους. Προπορεύονται οι μο τοσυκλετισταί.
Ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Β’, με την Κυβέρνηση του Εμμ. Τσουδερού, από της 22.4.1941, χάρις την υπέροχον προσπάθεια του βρετανικού ναυτικού, αψηφώντας τους τρομερούς κινδύνους των αδιακόπων γερμανικών επιθέσεων, βρίσκονται, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πίσω, στην Αθήνα, έχουν μείνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος. Ο Στρατιωτικός Διοικητής, υποστράτηγος Καβράκος. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Πλυτάς και ο Νομάρχης Πεζόπουλος.
Τους Γερμανούς τους περιμένανε. Από την προηγουμένη (26.4.1941) είχε αποφασισθεί η Αθήνα να παραδοθεί, ως «ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ», που θα πει ότι η Αθήνα είναι «ανυπεράσπιστη» και πρέπει, οι Γερμανοί, να μη προβούν σε καμιά πολεμική πράξη, αντίθετα, πρέπει να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.
Στη σύσκεψη που έγινε, στη Νομαρχία Αθηνών, την 26ην Απριλίου 1941, εκτός του Νομάρχη Πεζοπούλου, του υποστρατηγού Καβράκου και του Δημάρχου Πλυτά, είχε κληθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο οποίος δεν πήγε. Στην παράκληση του Νομάρχη Πεζοπούλου, αρνήθηκε και του είπε θα στείλω το διάκου μου. Πίστευε, ότι η Ελλάς ακόμη δεν είχε κατακτηθεί. Ελεύθερο τμήμα της Ελλάδος ήταν ακόμη η Κρήτη.
Στόχος της επιτροπής ήταν να προλάβουν τυχόν βανδαλισμούς των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.
Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, ο Νομάρχης Πεζόπουλος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Καβράκος και ο Δήμαρχος Πλυτάς, στη διασταύρωση Λ. Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας, στους Αμπελοκήπους «ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝΕ» μάλλον ψυχρά και με λίγα λόγια, τον επικεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων, στρατηγό Φον Στούμε.
- Είμεθα οι αρχές της πόλεως και σας υποδεχόμεθα με την
- προσδοκία, ότι οι στρατιώτες σας, θα σεβασθούν την πόλη.
Αυτά του είπε ο Νομάρχης Πεζόπουλος.

Η υπογραφή της παραδόσεως έγινε μέσα, στο τότε καφενείο, της Λ. Αλεξάνδρας, ένα διώροφο, που είναι σήμερα κατάστημα ρούχων, δίπλα, από το «ΤΖΑΜΕΝΙΟ» έκτρωμα του Βωβού.
Οι Γερμανοί μοτοσυκλετισταί κατευθυνθήκανε, στην Ακρόπολη, προκειμένου να αντικαταστήσουν την Ελληνική σημαία και να βάλουν τη Γερμανική. Την ώρα αυτή, ώρα περίπου 08.45, όπως μας λέγει ο ιστορικός, γράφτηκε πάνω στην Ακρόπολη, μια παγκόσμια ηρωική πράξη. Η πιο ηρωική πράξη, όλων των εποχών. Πρωτάκουστη και μοναδική.
Ο Εύζωνάς μας φρουρός της σημαίας μας, Κωνσταντίνος ΚΟΥΚΙΔΗΣ, υπέστειλε τη σημαία μας, τυλίχτηκε μέσα σ’ αυτή και με ένα πήδημα, ο Εύζωνας, σκαρφαλώνει, στο παραπέτο, τι είπε δεν γνωρίζουμε και πέφτει, στο κενό, στην πλευρά του Μακρυγιάννη, βάθος 60 μέτρα περίπου, που τον βρήκαν διαμελισμένο και σκεπασμένο με το σάβανο που εκείνος διάλεξε.
Ευτυχισμένοι οι Γερμανοί, για την επιτυχία τους ενημέρωσαν τον ΧΙΤΛΕΡ με το πιο κάτω μήνυμα.
- Μάϊν Φύρερ, στις 27 Απριλίου, στις 8 και 10, εισήλθαμε στας Αθήνας
- επικεφαλής των πρώτων γερμανικών τμημάτων στρατού και στις 8
- και 45 υψώσαμε την σημαία του Ράιχ πάνω στην Ακρόπολη και στο
- Δημαρχείο. Χάϊλ, μάϊαν Φύρερ.
Δυστυχώς άρχισε η μαύρη νύχτα της Ελλάδος.
Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι και Αλβανοί, κομμάτιαζαν την Ελλάδα. Συνηθισμένοι απ’ αυτά. Ο Ελληνικός λαός είναι ένας «ΦΟΙΝΙΞ». Ξαναγεννιέται διαρκώς από τις τέφρες του.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 23.04.2013.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 17 – ΚΑΛΛΙΘΕΑ Τ.Κ. 176-75
ΤΗΛ. 210-94 09 788 – ΦΑΞ. 210-94 03 168
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.074 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.