Τρίτη, 16 04 2024
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Η ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 10 Χρόνια 4 Εβδομάδες πριν #679

  • kourosaristidis
  • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Gold Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 161
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Η ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

Ο Ακατάβλητος και ακούραστος πνευματικός συμπατριώτισμου, Νικόλαος Χρηστ. ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ, με το τελευταίο του βιβλίο «ΜΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ», μας υπενθύμισε πόσο «ΧΑΛΚΕΝΤΕΡΟΣ» είναι. Πόσο παραγωγικός και εξαιρετικά εργατικός. Μελετητής και Ερευνητής. Ακαταπόνητος και ακατάβλητος.
Αγαπητέ Νίκο να μου επιτρέψεις να γράψω τα πιο κάτω.
Το ωραίο εξώφυλλο που έχει το βιβλίο σου και απεικονίζει το Αρσάκειο Μέγαρο, με έφερε πίσω 53 χρόνια. Είναι Απρίλιος 1961. Την εποχή αυτή στο ισόγειο στεγάζεται το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Στον πρώτο όροφο (και τελευταίο) τα δυο ποινικά Εφετεία.
Τον Απρίλιο του 1961, πρωτοπέταχτος δικηγόρος, θα δίκαζα, στο Ειρηνοδικείο την πρώτη μου Αστική Υπόθεση, με αντίδικο τον Δημήτριο (Μίμη) ΡΙΤΣΟ και μετέπειτα Δήμαρχο Αθηναίων, σήμερα μακαρίτης.
Μεταξύ των «Ιερών Τεράτων» της Δικηγορίας της εποχής εκείνης, Τσουκαλάς, Μπαμπάκων (δυο αδέλφια), Παπασπύρου, Πολύβιου Στεφανόπουλου συγκαταλέγετο και ο Ρίτσος.
Διαισθάνομαι, ότι θέλετε να μάθετε το αποτέλεσμα της δίκης. Η υπόθεση ήταν αυτοκινητιστική. Το Δικαστήριο (Δικαστής μακαρίτης Αλβέρτος) έκρινε συνυπαίτιους και τους δυο οδηγούς. Για εμένα η απόφαση ήταν επιτυχία.
Το Αρσάκειο είναι δωρεά του Εθνικού ευεργέτη, Αποστόλου Αρσάκη. Το 1852 έγινε διδασκαλείο θηλέων και νηπιαγωγείο. Το Αρσάκειο εξέθρεψε και εμόρφωσε γενεές διδασκαλισσών, ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΕΣ.
- Κορίτσια μη περάσετε
- Από την οδό Σταδίου
- Γιατί σας περιμένουνε
- Παιδιά του Γυμνάσιου (ίσως είναι του Σουρή;).

Οι Αρσακειάδες αυτές ιδρύσανε 10δες, ανά την Ελλάδα, Παρθεναγωγεία και νηπιαγωγεία, οι οποίες αφιέρωσαν τη ζωή τους, προκειμένου να μορφώσουν τα παιδιά της Ελλάδος.
Μια σπουδαία. μια εξαίρετη ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΑ είναι και η ηρωίδα του Νίκου Αλιπράντη, στο σημερινό του βιβλίο. Είναι η Σοφία ΘΡΑΨΙΑΔΟΥ, την οποία, με πολύ γλαφυρότητα, μας την παρουσιάζει.
Η Σοφία Θραψιάδου είναι συγγενής του Νίκου. Είναι η γιαγιά του. Είναι η μάνα της μάνας του, Ερατώς.
Για τον Νίκο Αλιπράντη, τον εξαιρετικό φίλο, επιθυμώ να γράψω, δυο λόγια.
Γεννήθηκε, στις Λεύκες της Πάρου. Είναι φιλόλογος, ιστορικός, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Εκδίδει ανελλιπώς, για τρείς 10ετίες το επιστημονικό περιοδικό «ΠΑΡΙΑΝΑ». Έχει συγγράψει και κυκλοφορήσει πάνω από 40 βιβλία. Έχει άπειρες τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών και της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων, όταν ήμουν Πρόεδρος αυτής, στη Μεγάλη αίθουσα του Παρνασσού, παρουσία 500 ατόμων, της Αθηναϊκής Κοινωνίας.
Με το συγγραφικό και πνευματικό του έργο, για 50 χρόνια προβάλει και αναδεικνύει τον πολιτισμό της Πάρου και των Κυκλάδων. Συγχαρητήρια Νίκο, σ’ ευχαριστούμε.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.083 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.