Πέμπτη, 28 03 2024

Κώπαια 2017: 7ος Αγώνας Γλά 10χλμ, Κάστρο Βοιωτίας

Ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάστρου πραγματοποίησε για 7η συνεχόμενη χρονιά αγώνα δρόμου 10 χλμ.
Η διαδρομη "ενώνει" το χωριο και τον κάμπο της Κωπαΐδας με την ακρόπολη του Γλά. Σ' ένα ζεστο καλοκαιρινό απόγευμα 60 παιδιά δημοτικού ετρεξαν πρώτα 600 μετρα για να ακολουθήσουν μετά 30 βαδιστές και 233 δρομείς απ' όλη την Ελλάδα!! Ο αγώνας γίνεται για να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία της περιοχής. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση οχυρωμένη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδος. Το μήκος της είναι 3 χλμ το δε πάχος της 5 μέτρα. Χτίστηκε γύρω στο 1300 π.χ μετά την αποξήρανση της Κωπαΐδας.Πρίν ηταν νησί. Η θέση αυτή είχε την δυνατότητα να ελέγχει τα αποστραγγιστικά έργα που είχαν πραγματοποιήσει οι Μινύες και ηταν ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους. Καταστράφηκε το 1200 π.χ και ακολούθησε η καταστροφη των αποξηραντικών έργων και η περιοχή ξανάγινε λίμνη για τα επόμενα 3000 χρόνια! Η εκμετάλευση της περιοχής είχε δώσει τεράστια πλούτη στους Μινύες που είχαν την έδρα τους στον Ορχομενό. Αυτο το γεγονός της καταστροφής είναι και ενα δίδαγμα πως εαν δεν συντηρείται η Κωπαΐδα θα ξαναγίνει λίμνη με οτι αυτό συνεπάγεται!!
Ο αγώνας πλέον εχει γίνει θεσμός και σας περιμένουμε κάθε καλοκαίρι για τρέξιμο η περπάτημα σε μία διαδρομή με χιλιάδες χρόνια ιστορίας!!
 
Γιώργος Τάτσης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.