Τρίτη, 16 04 2024

Εντυπωσιακή εκδήλωση για την 77η Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Τιμήθηκε ο Α' φρούραρχος της Κορυτσάς, ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης

Με πατριωτική έξαρση και υπερηφάνεια γιορτάστηκε την Κυριακή 22/10/2017, 11 π.μ. στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η 77η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων. Παρά τον αποκλεισμό του κέντρου της πόλης μέχρι το μεσημέρι για τη διεξαγωγή αγώνων «ο γύρος της Αθήνας», η αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής ήταν κυριολεκτικά κατάμεστη.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό τού Προέδρου της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κυρίο Φώτη Κουλαρμάνη, ο οποίος προσφώνησε τους επίσημους προσκεκλημένους Παρέστησαν εκπρόσωποι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανού Πάνου, ο ταξίαρχος κ. Γαλανός Μιχαήλ εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε,ΕΘ.Α. και Γ.Ε.Σ., ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο π. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συν/χων Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Δημήτριος Καραμέτος, η Πρόεδρος του Συλλόγου ιστορικών Μελετών Στερεάς Ελλάδος κ. Κουφάκη, το μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ευρυτάνων της Αμερικής καθηγητής Παν/μίου κ. Καμπιζιώνης, αντιπροσωπεία του Εθνικού Συλλόγου Β. Ήπειρος 1914, οι πρόεδροι των συλλόγων Κρικελιωτών, Σταυλιωτών, Καστανιωτών, Αμπλιανιτών και «Καλλιακούδα» Νομού Ευρυτανίας, του συλλόγου «Αρχαίος Κλείτων», του Συλλόγου Μαρπησσαίων Πάρου και της Ομοσπονδίας Νήσων Κυκλάδων.

Μηνύματα έστειλαν ο Δήμαρχος Αθηναίων και οι Πρόεδροι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Δικηγορικού Συλλόγου Καρπενησιού.

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε το βιογραφικό του κύριου ομιλητή κ. Κωνσταντίνου Θεοδωράκη. Από το ιστορικό βήμα παρουσίασε το θέμα: «Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Α’ φρούραρχος της Κορυτσάς 22-11-1940'». Ο ομιλητής με συνοπτικό, ακριβή και γλαφυρό λόγο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Τα τελευταία χρόνια ανέλαβα πρωτοβουλία, να αναδείξω τα γεγονότα του Έπους 1940-1941 και ιδιαίτερα τη συμμετοχή και τη δράση σε αυτά του αείμνηστου θείου μου Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Θεοδωράκη. Έφεδρος τότε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Πρωταγωνιστής στην ελληνική αντεπίθεση στη Βόρειο Ήπειρο και πήρε την γενναία απόφαση να ηγηθεί του Συντάγματός του και να εισέλθει στην Κορυτσά στις 22 Νοέμβριου 1940». Με συγκίνηση ο ομιλητής διάβασε την ιστορική προκήρυξη απελευθέρωσης της πόλη ενθουσιάζοντας το ακροατήριο που ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η παρουσίαση του χειρόγραφου πρωτοκόλλου παράδοσης από επιφανείς εκπροσώπους της πόλης και τον Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Θεοδωράκη ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Στρατού.

Η επιτυχία αυτή ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του Ελληνικού Στρατού αλλά και των Συμμάχων κατά του Άξονα, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και έδωσε θάρρος και ελπίδα στο λαό μας και σε όλους τους Ευρωπαίους για να αντισταθούν στον φασισμό και τον ναζισμό. Με τον ηρωισμό και την ανδρεία του, ο Δημητριός Θεοδωράκης έγραψα τo όνομά του με χρυσά γράμματα στην νεότερη ελληνική ιστορία.

Ο ομιλητής πρόσθεσε ακόμα ότι αισθάνεται υποχρέωση να αναδείξει τη δράση και την προσφορά του θείου του στην πατρίδα, που άρχισε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 και συνεχίστηκε σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους κατά τον 20ο αιώνα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία καθώς έζησε μαζί του αρκετά χρονιά στο πατρικό σπίτι στην Άμπλιανη Ευρυτανίας. «Κάποτε τον άκουσα», είπε, «να σιγοτραγουδά σε ρυθμό εμβατηρίου: "Έχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή, τη λένε βόρειο Ήπειρο την αγαπώ πολύ".» Συγκίνηση και ενθουσιασμός πλημμύρισε την αίθουσα και το ακροατήριο διέκοψε τον ομιλητή με χειροκροτήματα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και σαγήνευσε με την ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο τ. Επιθ/της Μ. Εκπαιδεύσεως κ. Παναγιώτης Βλάχος, που καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

Επίσης, μεγάλη συγκίνηση δημιούργησε και η πολυμελής χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Αφίδνες 2000», συνοδεία αρμονίου, η οποία απέδωσε θαυμάσια το κοντάκιο της Παναγίας «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», πατριωτικά τραγούδια και έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η εκδήλωσή ολοκληρώθηκα με την απονομή αναμνηστικών πινάκων από τον ομιλητή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την τιμητική παραχώρηση της ιστορικής αίθουσας και στην Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, για την αποδοχή της πρότασής του γι’ αυτή διοργάνωση της εκδήλωσης. Τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα στην αυλή του Μουσείου.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.