Σάββατο, 30 09 2023

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

 

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Τα Αντικύθηρα είναι ένα νησάκι, κοντά στο Τσιρίγο ή Κύθηρα. Βρίσκεται, στο μάτι των σφοδροτέρων ανέμων, του ακρωτηρίου «Κάβο Μαληάς» του νοτιοτέρου άκρου της Πελοποννήσου.

Το 100 π.Χ. ένα πλοίο, από την Ελλάδα, προορισμό έχει την Ιταλία. Πρέπει υποχρεωτικά να περάσει τον Κάβο Μαληά ή Καφηρέα, πλέοντας κοντά στα Αντικύθηρα. Ήταν φορτωμένο. Ήταν φορτωμένο, ότι πιο πολύτιμο. Αγάλματα χάλκινα και μαρμάρινα. Το πλοίο ναυάγησε. Η κακοκαιρία δεν το λυπήθηκε. Η θάλασσα το κατάπιε. Το καράβι εξαφανίστηκε και το περιεχόμενο του.

Αιώνες τώρα καράβι και περιεχόμενο, στο βυθό. Μια άλλη κακοκαιρία Δωδεκανησίους «ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΕΣ» (από Σύμη) τους υποχρεώνει να «ΜΠΟΛΙΣΟΥΝ» να αράξουν. Τι φουντάρισμα ήταν αυτό; Φουντάρανε πάνω από το ναυάγιο. Το ναυάγιο του 100 π.Χ. ανακαλύφθηκε. Βρέθηκε το πλοίο ΘΗΣΑΥΡΟΣ, δηλώνει ο ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΦΟΛΕΙ, Αρχαιολόγος του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, WOODSHOLE.

Οι σφουγγαράδες μας έκαναν την πρώτη εξερεύνησή τους, με το παραδοσιακό «ΣΚΑΦΑΝΔΡΟ». Από τότε οι έρευνες αρχίσανε και συνεχίζονται. Τα ευρήματα σπουδαία και πολλά. Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο. Τον «Έφηβο των Αντικυθήρων». Χάλκινο άγαλμα του 4ου αιώνος π.Χ. Το άγαλμα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. (βλέπετε Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό «ΗΛΙΟΣ», τόμ. Δ, σελ. 38).

Το δεύτερο εύρημα είναι «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων». Είναι ένας μηχανισμός «ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ» τον οποίο κατασκευάσανε οι πρόγονοί μας, πριν 2.000 έτη και ο οποίος βρέθηκε το 1901, στο βυθό της θάλασσας, κοντά στα Αντικύθηρα. Το μηχάνημα είχε κατασκευαστεί, επί τη βάσει του Αρχιμήδειου μηχανισμού πλανηταρίων. Βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, πολύ σκουριασμένο, αξίζει να το δείτε. Το μηχάνημα αυτό είχε κατασκευασθεί για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις κινήσεις της σελήνης. Όταν το βρήκαν πιστέψανε ότι ήτο αστρολάβος. Οι Αρχαίοι τον Αστρολάβο τον χρησιμοποιούσαν, για τον καθορισμό του ύψους των άστρων. Είχαν δύο είδη. Τον επίπεδο και τον σφαιρικό. (Βλέπετε ΗΛΙΟΣ, τόμ. Ε., σελ. 95).

Ο Κουστώ το 1976 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ και έφερε, στην επιφάνεια αναρίθμητους θησαυρούς. Τις ημέρες αυτές, μια ομάδα επιστημόνων επαναλαμβάνει τις έρευνες. Είναι μια γιγάντια επιχείρηση και πολυδάπανη. Τους εύχομαι καλή επιτυχία.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 10.10.2014

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.