Τετάρτη, 02 12 2020
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: ΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΙ ΑΛΩΝΙΑ

ΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΙ ΑΛΩΝΙΑ 4 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #737

  • kourosaristidis
  • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Gold Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 161
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Γράφει ο Παν. Γεωρ. Δημάκης
Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Αμφικλείας-Ελατείας
Email:pgdimakis@gmail.com

Θ Ε Ρ Ι Σ Μ Ο Σ ΚΙ Α Λ Ω Ν Ι Α
Στα σταροχώραφα τού Δραχμανίου, με¬τακόμιζαν * οι κάτοι¬κοι το θέρος τήν επο¬χή, όχι πολύ μακρι¬νή, πού το ψωμί ήταν η βάση τής διατροφής, τού λα¬ού, ή δε εξασφάλιση του η πιο γλυκειά προσδοκία, μεγάλη δε αναστάτωση επι¬κρα¬τούσε, στα αγρο¬τικά σπίτια, για την οργάνωση τού Θέ¬ρου, δρεπάνια, δε¬μα¬τικά, συγύρια, φ'τσελες1, κλειδοπί¬να¬κα2 και άλλα χρειώδη τού υπαί¬θριου βίου, ετοιμά¬ζονταν, ελέγχονταν. Νύχτα με την δροσιά, μπουλούκια, συντροφιές, ζώα, κουδούνια, σε μακριές σειρές, οι θεριστές, έπαιρναν τις στράτες Βόρεια, στα λεγόμενα "Ρεβένια" χωράφια κυρίως, στα πλα'ια και στα ισιώματα, πού " καμώνονταν"3, γιατί τα καμπίσια "πνίγονταν"4 και ήσαν βαριά, για τα ζευγάρια. Πολλοί είχαν και μόνιμες καλύβες, στα μακρινότερα, όπως στο μικρό οροπέδιο τών Βασιλικών, όπου υπήρχε και αγροτοποιμενικός οικισμός, πού έχει καταγραφεί και ώς Δ.Δ. τού Δήμου Ελατείας το 1835. Παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές ιδιοκτησίας, πολλοί ακόμη κατέχουν γή εκεί και την εκμεταλλεύονται και σήμερα. Θερισμός και αλώνια, ήταν οι πανάρχαιες αξίες τής ζωής, αναμενόμενες με λαχτάρα, μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν και ένας φτωχότερος φαμελίτης, έβαζε δύο τρία φορτώματα σταριού, στ' αμπάρι,για τον σκληρό χειμώνα,αισθανόταν την αγαλλίαση και την χαρά να τον κυριεύει, όπως παραστατικά αποτυπώνουν, οι δύο φωτογραφίες εποχής.

* Ίδρυαν τις αρχαϊκές τους καλύβες, όταν η απόσταση από την έδρα, δεν επέτρεπε την αυθημερόν επιστροφή, άλλωστε και η κόπωση, αλλά και η ανάγκη διαφύλαξης, τών καρπών το επέβαλλαν.
1 Φ'τσελες,ξύλινες μεγάλες και μικρότερες, κυλινδρικες βαρέλες νερού,απαραίτητες απολύτως.
2 Κλειδοπίνακο, ξύλινο σφαιροειδές σκεύος για ελιές, τυρί, προσφάγια, παλιά απαραί-τητο στούς ξωμάχους .
3 καμώνονται, είναι καλλιεργήσιμα.
4 πνίγονται κρατούν νερά, υγρολείβαδα, γή με πηλώδη σύσταση.
Συνημμένα:
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.