Κυριακή, 24 02 2019

Έναρξη Σχολών Γονέων Δήμου Λοκρών

ellhnikh-dhmokratia

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                         ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20-02-2019
ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ                                                                  ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 1964
ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-
ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΤΑΧ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :Ν.ΑΒΡΑΑΜ 1
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παπαναγιώτου Άννα-Ψυχολόγος
Μίχα Αθανασία -Κοινωνική Λειτουργός,
Καραμίντζιου Γεωργία -Κοινωνική Λειτουργός
ΤΗΛ: 22330-22191, 2233081052
FAX:2233081052
EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέμα : Έναρξη Σχολών Γονέων Δήμου Λοκρών

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Λοκρών ξεκινά την λειτουργία ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ μετά από συνεργασία των συλλόγων γονέων όλου του Δήμου Λοκρών και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων.

Μετά από συμπλήρωση αιτήσεων όλων των ενδιαφερόμενων γονέων ξεκινάνε τα πρώτα τμήματα σε όλες τις περιοχές του Δήμου.

Συγκεκριμένα στην Αταλάντη την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα  6-8 μ.μ στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία όπου θα ενημερωθείτε και για τις επόμενες .
Στις Λιβανάτες την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10-12 π.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Λιβανατών .
Στην Μαλεσίνα την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9-11π.μ στην αίθουσα πρώην Δημοτικού Συμβουλίου (αίθουσα φιλαρμονικής) στο Δημαρχείο Μαλεσίνας.
Στο Μαρτίνο την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου του2019 και ώρα 9-11 π.μ .στο Κοινοτικό Κατάστημα Μαρτίνου.
Στην Λάρυμνα την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου του2019 και ώρα 11- 1μ.μ στο Κοινοτικό κατάστημα Λάρυμνας.

Επισυνάπτουμε τον αριθμό των αιτήσεων των γονέων που είναι στο σύνολο τους 205 (Αταλάντη 61,Λιβανάτες 45,Μαρτίνο 43 εκ των οποίων οι 14 είναι Λάρυμνα και Μαλεσίνα 56.)

Τα προτεινόμενα θέματα που θα συζητηθούν στις σχολές γονέων είναι :

  1. Σχέσεις-γονέων-παιδιών (τα πιο συνηθισμένα λάθη).

  2. Προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο- σχέσεις συνομήλικων.

  3. Τα όρια των γονέων στα παιδιά και τους εφήβους.

  4. Ασφαλές διαδίκτυο(τα υπέρ και τα κατά).

  5. Φαινόμενα εκφοβισμού (bullying)παιδιών και εφήβων.

  6. Μαθησιακές δυσκολίες παιδιών.

  7. Σχέσεις ζευγαριού και οικογένειας - ζήλεια μεταξύ αδελφιών.

Δήλωση συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα.

 

Στο Μαρτίνο το ένα 6αρι του Τζόκερ !!

Στο Μαρτίνο το ένα 6αρι του Τζόκερ !!

 
 
 
Περισσότερα...

Στο Μαρτίνο το ένα 6αρι του Τζόκερ !!

Τον τυχερό η την τυχερή που κέρδισε το ένα από τα οχτώ εξάρια στην χθεσινή κλήρωση του Τζόκερ ψάχνουν στο Μαρτίνο . Θέμα συζήτησης από το πρωί σε όλο το χωριό   .

Το τυχερό δελτίο κερδίζει 538.011,00 ευρώ και παίχθηκε στο πρακτορείο της Παρασκευής Μοδιάτη στο Μαρτίνο . 

Οι τυχεροί αριθμοί που βγήκαν ήταν οι: 6, 13, 17, 27 και 34, ενώ αριθμός Τζόκερ ήταν το 13.

Οι οκτώ νικητές που μοιράστηκαν τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 538.000 ευρώ έκαστος) προέρχονται από Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ελληνικό Αττικής, Πειραιά, Κηφισιά και Μαρτίνο.

www.ilamia.gr

Οπούντιος Μαρτίνου-Προοδευτική Λάρυμνας 0-0

Α΄Φθιώτιδας : Ξέφυγε η Αταλάντη …Στο φινάλε νίκησε το Νέο Κρίκελλο

 
 
 
Περισσότερα...https://www.ilamia.gr/

 Η Αταλάντη ήταν η μεγάλη κερδισμένη της 17ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας στην Φθιώτιδα . Η Ομάδα του Μάκη Ζαχαρόπουλου ξέφυγε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με +5 , παίρνοντας την μεγαλύτερη διαφορά από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος . Πέρασε εύκολα και νικηφόρα με 1-3 από την Αγία Παρασκευή κερδίζοντας την τοπική Νίκη την ίδια ώρα που στο Νέο Κρίκελλο η γηπεδούχος ομάδα  κέρδιζε στην εκπνοή του αγώνα  τα Καλύβια με 2-1 .

Κερδισμένη και η  Μαλεσίνα  που με την νίκη της με 2-0 επί του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου ισοβαθμεί με 35 βαθμούς με το Νέο Κρίκελλο .  

Αναλυτικά όλα τα  αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής ημέρας έχουν ως εξής:  

17η Αγωνιστική :

 Οπούντιος Μαρτίνου-Προοδευτική Λάρυμνας 0-0

Νίκη Αγ. Παρασκευής-Αταλάντη 1-3

Μαλεσίνα-Άρης Αγ. Κωνσταντίνου 2-0

 Ελατειακός-Κεραυνός Αγ. Γεωργίου 2-0

Αναγέννηση Δυτικής Φθιώτιδας-Κηφισσός Κάτω Τιθορέας 4-0

 Δάφνη Λιβανατών-Παμμωλιακός 2-0

Νέο Κρίκελλο-Καλύβια 2-1   

Η Βαθμολογία :

Αταλάντη ……………………………………40

Νέο Κρίκελλο…………………………………..35

Μαλεσίνα……………………………………………35

Καλύβια………………………………………………….34

Δάφνη Λιβανατών ……………………………………………28

Οπούντιος Μαρτίνου ………………………………………………27

Προοδευτική Λάρυμνας………………………………………………25

Άρης Αγίου Κωνσταντίνου …………………………………………….21

Αναγέννηση Δυτικής Φθιώτιδας…………………………………………19

Κηφισσός Κάτω Τιθορέας…………………………………………………….19

Κεραυνός Αγίου Γεωργίου ………………………………………………………..15

Παμμωλιακός ………………………………………………………………………..14

Νίκη Αγίας Παρασκευής………………………………………………………………..11

Ελατειακός………………………………………………………………………………….10

Η Επόμενη Αγωνιστική (18η)

Νίκη Αγίας Παρασκευής -ΟΠούντιος Μαρτίνου

Προοδευτική Λάρυμνας -Μαλεσίνα

Αταλάντη -Ελατειακός

Άρης Αγίου Κωνσταντίνου -Αναγέννηση Δυτικής Φθιώτιδας

Κεραυνός Αγίου Γεωργίου – Δάφνη Λιβανατών

Κηφισσός Κάτω Τιθορέας -Νέο Κρίκελλο 

Παμμωλιακός -Καλύβια 

ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ» ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...

 

 

ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ» ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

 

 
   Η μάχη του Μαρτίνου υπήρξε αποφασιστική για την αίσια έκβαση του απελευθερωτικού Αγώνα. Η συντριβή των Τούρκων, στις 29 Ιανουαρίου 1829, από τη χιλιαρχία του Βάσου Μαυροβουνιώτη, αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και έδωσε τη δυνατότητα στον Καποδίστρια να χειριστεί με επιδεξιότητα, το ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, που απασχολούσε πυρετωδώς τις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία.
       Από τότε πέρασαν 183 χρόνια και τα ονόματα των πολεμιστών, που αντιτάχθηκαν στις αποφάσεις των κρατούντων της εποχής, με τ’ όραμα μιας λεύτερης πατρίδας στα μάτια τους, παραμένουν άγνωστα στις νεότερες γενιές του τόπου μας.
       Κατά τον Πλούταρχο «είναι κουραστική και δύσκολος η ανεύρεση της αληθείας εις την ιστορίαν, όταν οι συγγραφείς, οι οποίοι την γράφουν αργότερον, χωρίζονται δια μακρού χρόνου από την εποχήν των γεγονότων». 
       Και είναι αλήθεια, δύσκολο, να μάθουμε τα ονόματα των πολεμιστών που υπερασπίστηκαν το Μαρτίνο, διότι τα στοιχεία που έχουμε είναι ελάχιστα και δε βοηθάνε στην πλήρη αποτύπωση της εικόνας. Τούτο οφείλεται όπως γράφει ο Γιώργης Λουκάς-Φανόπουλος στο δίτομο έργο του «Θήβα και Λειβαδιά Χωραϊται και Χωρικοί στο ’21»,  «…στο ότι, πολλοί αγωνιστές έχασαν τα πιστοποιητικά εκδουλεύσεών τους, άλλων χάθηκαν όταν τα υπέβαλλαν κατά πρώτον (γύρω στα 1833 μέχρι 1846) στην επί του Αγώνος και Θυσιών Εξεταστική Επιτροπή, άλλοι ότι δεν θυμούνταν -γερασμένοι πια- το 1865 και 1871 που τους ζητούσαν τα πιστοποιητικά τα γεγονότα, άλλοι γιατί τις αιτήσεις τους τις συνέταξαν αγράμματοι ή μη δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον γραμματιζούμενοι, άλλοι γιατί τα απέσυραν και άλλοι γιατί κατατάχθηκαν λίγο αργότερα από την έκρηξη της επανάστασης και ήσαν σε μικρή ηλικία, εξακολούθησαν  το στρατιωτικό τους στάδιο μετά το τέλος του Αγώνα και αποστρατεύθηκαν περνώντας στη σύνταξη κανονικά, έτσι που να είναι, αν όχι ικανοποιημένοι, τουλάχιστον όχι αδικημένοι, ώστε να μην αισθάνονται την ανάγκη να καταφύγουν στην Εξεταστική Επιτροπή για να τους κατατάξει στον βαθμό που θεωρούσαν τον εαυτό τους ότι άξιζε».  
       Εδώ όμως οφείλουμε και πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους παλαιότερους ερευνητές (αναφέρονται στη βιβλιογραφία), οι οποίοι κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, με κόπο και τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, διέσωσαν και ανέδειξαν μέσα απ’ τα «παλιόχαρτα», πρόσωπα και γεγονότα, που σχετίζονται με τον ιερό αγώνα στην περιοχή μας. Οι εργασίες τους παρέχουν πλούτο πληροφοριών και συνθέτουν την τοπική μας ιστορία.             
       Σχετικά με τη δική μου προσπάθεια˙ μετά από μακρόχρονη έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες, κατάφερα να συντάξω ένα μικρό κατάλογο -τον οποίο και παρουσιάζουμε- με εξήντα  τρία  (63)   ονόματα   «πολεμικών ανδρών», όπου με βάσει τα πιστοποιητικά  τους, 
έλαβαν μέρος στη μάχη του Μαρτίνου. Ο κατάλογος βέβαια δεν είναι πλήρης και δεν εξαντλεί το θέμα μας. Τα κιτρινισμένα χειρόγραφα των αρχείων πιθανόν να κρύβουν και άλλα στοιχεία… Θεωρώ όμως, ότι η εργασία αυτή, θα είναι χρήσιμη στους μελλοντικούς ερευνητές της τοπικής ιστορίας.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ (η μάχη του Μαρτίνου)                                                                                 
       Η νικηφόρα μάχη στο Μαρτίνο, έγινε σε μια πραγματικά δύσκολη χρονική στιγμή, για την τύχη του έθνους. Τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων (οικονομικά και στρατηγικά) αλληλοσυγκρούονταν και δεν άφηναν περιθώρια για φιλάνθρωπες διαθέσεις στο ιερό δικαίωμα των Ελλήνων να ζήσουν ελεύθερα. «Δεν είμαι φιλάνθρωπος ούτε προπάντων φιλέλλην. Δεν εκτιμώ ιδιαιτέρως τους Έλληνας ούτε τους Τούρκους», είχε δηλώσει κατηγορηματικά στον Καποδίστρια ο Άγγλος ναύαρχος Κόδριγκτων, πρωταγωνιστής της καταστροφής των Τουρκοαιγυπτίων στο Ναβαρίνο (8-10-1827). Η απόφαση των ξένων δυνάμεων ήταν ξεκάθαρη απέναντι στους Έλληνες. Τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους έπρεπε να περιοριστούνε στην Πελοπόννησο και σε μερικά νησιά. Οι συστάσεις άλλωστε του Άγγλου ναυάρχου Μάλκολμ προς τον Κυβερνήτη, ήταν σαφείς: «να τραβηχθούν τα στρατεύματα τα Στερεοελλαδίτικα εντός του Ισθμού, καθώς και εκείνα της Κρήτης να αποσυρθούν από τα φρούρια τα οποία πολιορκούν δια ξηράς». Στις απαιτήσεις του Μάλκολμ ο Καποδίστριας έδωσε την εξής απάντηση: «δια κάθε άλλο τα ελληνικά στρατεύματα ημπορούν να τον ακούσουν, αλλά δια να αποσυρθούν από την πατρίδα των ούτε τον ακούγουν, ούτε δύναται να τους διατάξει». 
        Ο κλήρος για την ανατροπή αυτού του ξεδιάντροπου σχεδίου, που άφηνε έξω από τα γεωγραφικά σύνορα την Ανατολική Στερεά, έπεσε στον αρχηγό της ΣΤ’ χιλιαρχίας,  Βάσο Μαυροβουνιώτη. Με εντολή του Στρατάρχη Δημήτριου Υψηλάντη, ανέλαβε την εκκαθάριση της Ανατολικής Ρούμελης, από το τούρκικο στοιχείο. Ο αγώνας που ακολούθησε ήταν σκληρός.  Οι Τούρκοι έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί… λέει ο Κασομούλης «έτρεχαν, να ανοίξουν τον δρόμον του Ευρίπου και ενωμένοι με εκείνους, τους εν Χαλκίδι Τούρκους, να ξαναποκτήσουν τας επαρχίας, καθ’ ον καιρόν ήξευραν και αυτοί ότι αποφασίζεται η τύχη της ελλάδος». 
       Η θέση του Μαρτίνου, στρατηγικό πέρασμα, που συνέδεε τη Λαμία (βάση εξόρμησης των Τούρκων στην Ανατολική Ελλάδα), με τη Θήβα και τη Χαλκίδα, αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης της ΣΤ’ Χιλιαρχίας -η οποία έλεγχε την περιοχή- και της στρατιάς του Μαχμούτ Πασά της Λαμίας. ‘Επρεπε «πάση θυσία» να χτυπηθούν και να διαλυθούν οι υπερασπιστές του Μαρτίνου, για να ελευθερωθεί ο δρόμος από Λαμία προς Μαρτίνο, Θήβα και Χαλκίδα.      
        Η επίθεση των Τούρκων σχεδιάστηκε, ύστερα από συνεννόηση του Μαχμούτ με τον Ομέρ πασά της Εύβοιας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα έσπευδε κι αυτός ταυτόχρονα να προσβάλει το Βάσο από το μέρος των Θηβών και δια μέσου του Κοκκίνου. Η στρατιά του Μαχμούτ αριθμούσε τρεις χιλιάδες πεζικό και πεντακόσιους ιππείς. Η πρώτη αψιμαχία, έγινε στις 28 του Γενάρη, λίγο έξω από το Μαρτίνο. Την επομένη, 29 Ιανουαρίου πρωί πρωί, οι Τούρκοι προχώρησαν προς το χωριό και πλησίασαν τους άντρες του Βάσου «ως ενός πιστολιού βολήν». Τότε, τα ελληνικά καριοφίλια πήραν φωτιά βρόντησαν και σκόρπισαν το θάνατο στον εχθρικό στρατό. 
       Ο Υψηλάντης στην αναφορά του προς τον Α. Μεταξά μέλος του Γενικού Φροντιστηρίου αναφέρει ως εξής τα καθέκαστα: «…Τρεις φοράς επανέλαβον οι εχθροί την έφοδον με την αυτήν ορμήν, πλην και τας τρεις απέκρουσαν από τους Έλληνας με μεγάλην ζημίαν˙  τέλος την τετάρτην φοράν, αφού ένας από τους πρωτίστους των Τούρκων έπεσε κατά γης, εκυρίευσεν όλον τον εχθρικόν στρατόν τρόμος, πανικός και ετράπησαν εις φυγήν άτακτον. Τότε ο αρχηγός Βάσος προσκαλών τους στρατιώτας του επήδησε πρώτος έξω από τα οχυρώματα, και φονεύσας ιδιοχείρως τρεις εχθρούς, έδωκε το παράδειγμα εις τους ιδικούς του, και κατεδίωξαν τους Τούρκους δυο ώρας μακράν, όπου ο αιφνιδίως επιπεσών χειμών τους ανεχαίτησε. Τα τρόπαια της λαμπράς ταύτης νίκης είναι διακόσιοι των εχθρών φονευμένοι, τρεις σημαίαι και πολλά λάφυρα˙ ο αριθμός των πληγωμένων εχθρών πρέπει να είναι πολύ μεγάλος, και ολίγοι απ’ αυτούς θα έφθασαν ζώντες εις Λεβαδείαν εξ αιτίας του ψύχους».
       Η νίκη της ΣΤ’ χιλιαρχίας στο Μαρτίνο σύμφωνα με τον Στρατάρχη «Εκτός της μεγάλης φθοράς, την οποίαν επροξένησεν εις τους εχθρούς, είναι και τα ηθικά της αποτελέσματα όχι μικρά, διότι εις μεν τους Τούρκους ενέπνευσε τρόμον μεγαλώτατον, εις δε τον επίλοιπον στρατόν ευγενή άμιλλαν, και εγκαρδίωσε και τους καταφοβισμένους κατοίκους». 
Ο Καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου γράφει σχετικά: «η νίκη στο Μαρτίνο στάθηκε ανυπολόγιστα ευεργετική για το αίσιο τέρμα του αγώνα. Οι Ανατολικο-Ρουμελιώτες δεν υπέκυψαν, ο τόπος μας δεν άδειασε και δεν εγκαταλείφθηκε από τα αρματωμένα ηρωικά παιδιά του. Οι χιλιαρχίες του Δημήτριου Υψηλάντη έμειναν στις θέσεις τους και, όταν χρειάσθηκε, έδωσαν στους δυνάστες τη χαριστική βολή (στην Πέτρα της Βοιωτίας). Νίκησαν και υποχρέωσαν, στις 12-13 Σεπτεμβρίου 1829, πέντε χιλιάδες Τούρκους, συνθηκολογώντας, να παραδώσουν στον αγνό πατριώτη Δημήτριο Υψηλάντη ολόκληρη σχεδόν την Ανατολική Ρούμελη».
       Τα «τετελεσμένα» αυτά γεγονότα, ισχυροποίησαν τη θέση του Καποδίστρια στο διπλωματικό πεδίο, και του έδωσαν τη δυνατότητα ν’ απαντήσει στη διακοίνωση του βρετανού αντιπρέσβη Ντώκινς, με τα εξής λόγια: «…Αι επαρχίαι της Στερεάς Ελλάδος συνδέθησαν επισήμως εις τας ημέρας των δοκιμασιών και της δυστυχίας, ώστε ποτέ να μη χωρίσωσι τα συμφέροντά των από εκείνα της Πελοποννήσου και των νήσων…». 
       Οι Ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις, υποχρεώθηκαν ύστερα από τη νέα κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, να υπογράψουν στις 27/9 Ιουλίου 1832 στην έδρα του Σουλτάνου, τη «συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως», το πιο βασικό διπλωματικό έγγραφο, που αναγνώριζε την Ελληνική ανεξαρτησία. Η Ελλάδα είναι πια ελεύθερο κράτος με σύνορα εκεί που ο Καποδίστριας τα είχε προβλέψει (γραμμή Παγασητικού-Αμβρακικού με  ολόκληρη τη Στερεά, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και τις Κυκλάδες).

Η ΧΙΛΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ                                                                       
       Με την άφιξη του Καποδίστρια, το 1828, έχουμε «τα πρώτα περί του στρατού μέτρα», που αποσκοπούσαν στην οργάνωση των άτακτων σωμάτων, σε οργανωμένες στρατιωτικές μονάδες. Επιδίωξη του Κυβερνήτη ήταν η δημιουργία εθνικού στρατού σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι αλλαγές όμως στα στρατιωτικά πράγματα της χώρας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι διεργασίες απαιτούσαν λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση κυρίως των «άτακτων» οπλαρχηγών, που έβλεπαν ότι περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η εξουσία τους. Η προσπάθεια αυτή τελικά πέτυχε και σύμφωνα με το σχέδιο του «διοργανισμού των Χιλιαρχιών» δημιουργήθηκαν δέκα (10) χιλιαρχίες. 
       Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης, διακεκριμένος οπλαρχηγός στην Ανατολική Στερεά, προτάθηκε από τον Στρατάρχη Δημήτριο Υψηλάντη, για ν’ αναλάβει την αρχηγία της ΣΤ’ Χιλιαρχίας. Στη Χιλιαρχία αυτή κατατάχθηκαν παλαίμαχοι αγωνιστές, έμπιστοι του Βάσου, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Ανατολική Ρούμελη. Κατά τον σχολιαστή του Κασομούλη (Γιάννη Βλαχογιάννη) «…του Βάσου η Χιλιαρχία ονομάστηκε μοναχά Αρχηγία, με δυο πεντακοσιάρχους Τσουρά και Κλίμακα, και χωριστό το σώμα του Σκουρτανιώτη».  Η δύναμη της Χιλιαρχίας υπολογίζεται σε 860 περίπου άνδρες, μαζί με τους επιτελικούς. 
       Στη μάχη του Μαρτίνου, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πόση ήταν η δύναμη των Ελλήνων που πολέμησε. Από τις γραπτές μαρτυρίες που υπάρχουν μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ο Κασομούλης στα «Απομνημονεύματα» αναφέρει σχετικά: «η Χιλιαρχία του Βάσου, τοποθετημένη εις Μαρτίνου και Μαλεσίνα χωρία, εσυγκεντρώθη οχυρωθείσα εντός των οικιών του Μαρτίνου…». Το γεγονός, ότι η Χιλιαρχία είχε μοιραστεί στα δυο χωριά ( προφανώς για να εξυπηρετηθεί) δείχνει, ότι η δύναμή της πρέπει να ήταν μεγάλη. Την υπόθεση αυτή ενισχύει και μια επιστολή του Μαυροβουνιώτη, προς τον Χιλίαρχο Διονύσιο Ευμορφόπουλο, που βρισκόταν εκείνο το χρονικό διάστημα στην περιοχή και είχε την έδρα του στην Αταλάντη.  
       Γράφει… ο Μαυροβουνιώτης, στις 14 Δεκεμβρίου 1828, από τη Μαλεσίνα «…Επειδή και σήμερον ήλθε και ο κ. Λιακόπουλος και δεν χωριόμαστε εντός εις Μαρτίνι μόνον για τούτο παρακαλείσε αν αγαπάς να αδειάζης το Προσκυνά ή το Μάζι καθώς ομίλησες και του υπασπιστού μου και να έχω απόκρισίν σου». Ο Μήτρος Λιακόπουλος, οπλαρχηγός με καταγωγή από τη Μηλιά Ολύμπου, την περίοδο αυτή έφερε το βαθμό του εκατόνταρχου και πιθανόν είχε στη δύναμή του περί τους 150 άνδρες. Για συμμετοχή του Λιακόπουλου όμως, στη μάχη του Μαρτίνου, δεν υπάρχει σχετική αναφορά.      
       Σπουδαία ενημέρωση έχουμε και από τη «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» (φ. 14/16-2-1829). Στο συγκεκριμένο φύλλο υπάρχει η επίσημη αναφορά του Δημήτριου Υψηλάντη για τη μάχη του Μαρτίνου. Ο Στρατάρχης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ονομαστικά τους αξιωματικούς της Χιλιαρχίας, που διακρίθηκαν στη μάχη. Γράφει σχετικά: «Ο αρχηγός Βάσος Μαυροβουνιώτης επαινεί την ανδρείαν και φρόνησιν των πεντακοσιάρχων Τριανταφύλλου Τσουρά, Ιωάννου Κλίμακα, και των εκατοντάρχων Μ. Γρίβα, Ιωάν. Κοντούλη, Στ. Μαυροδήμου, Δ. Κριεκούκη, Δ. Στάμου, Μ. Λάππα, Τ. Μαυρομματέου, Λάμπρου Οδυσσέως, Γ. Παγώνα˙  έκαμαν δε τα χρέη των εν γένει και όλοι οι λοιποί αξιωματικοί και στρατιώται».    
        Ο Καθηγητής κ. Στέφανος Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Η στρατιωτική πολιτική του Καποδίστρια», χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό, αναφέρει ότι η ΣΤ’ Χιλιαρχία ήταν στελεχωμένη με τους ανωτέρω αξιωματικούς (δυο πεντακοσίαρχους και εννέα  εκατόνταρχους). Δηλαδή, όσοι  αναφέρονται  και στην  επίσημη  αναφορά του Δημήτριου Υψηλάντη. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι ο Μαυροβουνιώτης «έριξε» στη μάχη όλη τη δύναμη της Χιλιαρχίας, περίπου 860 άνδρες. Επίσης, στη μάχη, έλαβε μέρος  και  ο Γεώργιος  Σκουρτανιώτης. Η παρουσία του μάλιστα έγειρε την πλάστιγγα της νίκης προς τους Έλληνες. Ο Γεώργιος Σκουρτανιώτης, ήταν επικεφαλής ανεξάρτητου τμήματος, με δύναμη 300 περίπου άνδρες¹.
       Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, οι «οργανωμένοι» αγωνιστές που έλαβαν μέρος στη μάχη του Μαρτίνου, πρέπει να ήταν 1.000 ως 1.300 άνδρες.
       Σχετικά με τη δραστηριότητα των ντόπιων, δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της δράσης τους. Τα μοναδικά έγγραφα που αναφέρουν συμμετοχή Μαρτιναίων, στη μάχη, είναι τα πιστοποιητικά τριών ντόπιων αγωνιστών, του Δήμου Αγγελή, του Δήμου Κούρου και του Λουκά Νικολάου ή Κούρου. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι, το ζήτημα της συμμετοχής των Μαρτιναίων στον αγώνα της επανάστασης, και ειδικότερα στη συγκεκριμένη μάχη, χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Κάθε ατεκμηρίωτη άποψη είναι παρακινδυνευμένη. Το μόνο που μπορούμε να πούμε, στηριζόμενοι στα γεγονότα και στις λίγες γραπτές αναφορές που υπάρχουν, είναι ότι οι Μαρτιναίοι, πρέπει να βοήθησαν στην εξυπηρέτηση των στρατιωτικών σωμάτων (κυρίως σε καταλύματα και τροφοδοσία). Όπως μας πληροφορεί ο Κασομούλης, τα ελληνικά τμήματα βρίσκονταν στην περιοχή για πάνω από ένα μήνα. «Οι Χιλιαρχίες έλαβαν διαταγή να τοποθετηθούν η μεν Δ’ (του Δυοβουνιώτη) προς την Βουδουνίτζαν (Λοκρίδαν) και Θερμοπύλας, η δε (Η’) του Ευμορφοπούλου εις την Λοκρίδαν, (και αυτή) να δίδη βοήθειαν (εις την πρώτην), και (εις) Αταλάντην, η δε (ΣΤ’) του Βάσου εις την (αυτήν) επαρχίαν Αταλάντης προς το (χωρίον) Μαρτίνου και ο Στρατάρχης με την Φρουράν εις Αράχωβαν και Ζεμενόν. Η δε Β’ Χιλιαρχία εις Λιβαδιάν και εις Πέτραν, (πάσαι) προμηθευόμεναι (τας τροφάς των) από τας (αντιστοίχους) επαρχίας». 
         Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τις ανάγκες που προκύπτουν σε ένα στράτευμα κατά την παραμονή του σε μια εμπόλεμη περιοχή. Επίσης, μπορεί να φανταστεί, και τις θυσίες των ντόπιων, για την εξυπηρέτηση και συντήρηση του στρατεύματος.
        Ο Κασομούλης αναφέρει και ένα άλλο γεγονός που συνέβη εκείνη την περίοδο στο Μαρτίνο και δείχνει το κλίμα της εποχής. «Φθάσαντες εις Μέγαρα ειδοποιήθημεν ευθύς ότι εις την περίστασιν καθ’ ην ημείς εδιοργανιζόμασθον, περί τα τέλη Φεβρουαρίου (1828), οι αξιωματικοί Κριεκούκης και Ξεπούλιας με 600 εκ του στρατοπέδου Ελευσίνος, μεταβάντες εις Μαρτίνου Λοκρίδος άρπαξαν έως 600 γελάδια και 2 χιλδ. πρόβατα, τα οποία επώλησαν, και εμοίρασαν ανά 300 γρ. (γρόσια) ο κάθε στρατιώτης. Οι Μαρτιναίοι, παρακολουθούντες τους, είχον φθάσει με αναφοράς των προς τον Στρατάρχην, όστις τους διεύθυνεν εις το πολιτικόν δικαστήριον, πλην τίποτε δεν έγινεν».
          Η προσφορά των Ελλήνων στην επανάσταση ήταν ποικίλη. Ο Γιώργης Λουκάς-Φανόπουλος γράφει σχετικά: «…για να σταθεί ένας τέτοιος αγώνας, χρειάστηκαν τροφές, ρούχα, τσαρούχια, μπαρούτη και βόλια… ο λαός, αυτός ο Μεγάλος Προμηθέας, έδωσε ό,τι είχε ανάγκη τότε η πατρίδα».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Ο Ευμορφόπουλος παρά την ειδοποίηση που του έστειλε ο Βάσος για βοήθεια, από δειλία προτίμησε να οχυρωθεί στο Γαϊδουρονήσι και να μη λάβει μέρος στην άμυνα του Μαρτίνου. Δεν επέτρεψε μάλιστα ούτε και στον Σκουρτανιώτη, που βρισκόταν κάτω από τις διαταγές του, να πάει να τους ενισχύσει, επειδή φοβόταν να εγκαταλείψει τις επίκαιρες θέσεις που κατείχε. Ο Σκουρτανιώτης, όμως, απείθησε στις διαταγές του Ευμορφόπουλου και έσπευσε να βοηθήσει το Βάσο. 
Ο Ευμορφόπουλος, σατυριζόμενος για τη θέση την οποία κατέλαβε, χωρίς να συμπράξει στη μάχη, έκαναν γι’ αυτόν και στίχο:                                                        

Eύγε σου, κυρ-Διονύση, πήρες το Γαϊδουρονήσι.
                                                    
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
1) Γεωργίου Δ. Τσεβά, Ιστορία της Θήβας και της Βοιωτίας, ΠΚΔΘ 2006
2)  Γεωργίου Κ. Μίχα, Το Μαρτίνο και τα προερχόμενα απ’ αυτό Λάρυμνα - Λούτσι - Πύργος, Λούτσι 1978
3)  Γιώργη Β. Λουκά-Φανόπουλου, Θήβα και Λειβαδιά-Χωραϊται και Χωρικοί στο ’21 τ. Α’ & Β’, Αθήνα 1976
4)  Κων)νος Χρ. Χρήστου, Αγωνιστές του ’21 Περιοχής τέως Δήμου Πλαταιών, 1984 
5)  Μάνθου Κ. Χριστοφόρου, Η Οπουντία Λοκρίδα και η Αταλάντη τ.Α’, Αθήνα 1999
6)  Νικ. Κασομούλη, Απομνημονεύματα της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833, τ.Γ’
7)  Στέφανος Π. Παπαγεωργίου, Η Στρατιωτική Πολιτική του Καποδίστρια, Εστία 1986
8) Τάκης Λάππας, Λειβαδιά και Λειβαδίτες στο ’21    
9)  Τριαντάφυλλου Δ. Παπαναγιώτου, Λοκρικό Εικοσιένα-Η Μάχη του Μαρτίνου και η Σημασία της, Δήμος Οπουντίων 2000
10) Τριαντάφυλλου Δ. Παπαναγιώτου, Η Φθιώτης στο ’21, Νομαρχία Φθιώτιδος 1971
 
Tου Πέτρου Σελέκου

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

ΒΑΣΟΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ, ΜΠΕΛΟΠΑΥΛΙΤΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΧΙΛΙΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ΝΤΡΕΜΙΤΣΑ ΣΑΛΩΝΩΝ, ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΡΧΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΤΖΟΥΡΑΣ, ΛΗΜΝΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Η' ΓΑΤΣΗΣ ΣΚΟΥΡΤΑΝΙΩΤΗΣ,ΣΚΟΥΡΤΑ ΘΗΒΩΝ, ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΡΧΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ, ΘΗΒΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ, ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΜΟΣ ΜΑΥΡΟΔΗΜΟΣ, ΘΗΒΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΙΕΚΟΥΚΗΣ, ΘΗΒΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΜΗΤΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥ, ΘΗΒΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΜΗΤΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΤΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΕΟΥ Η' ΜΠΟΚΟΣ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΑΓΩΝΑΣ, ΤΟΠΟΛΙΑ (ΚΑΣΤΡΟ), ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΗ    ΜΑΡΤΙΝΟ, ΜΠΟΥΛΟΥΞΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΡΟΣ, ΜΑΡΤΙΝΟ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Η' ΚΟΥΡΟΣ, ΜΑΡΤΙΝΟ, ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΚΗΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ, ΜΠΟΥΛΟΥΞΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΗΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ, ΑΞ/ΚΟΣ 6ης ΤΑΞΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΖΗΤΟΥΝΙΑΤΗΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ, ΥΠΑΞ. Β' ΤΑΞΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ,    ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΣΤΟΜΟ, ΥΠΑΞ. Β' ΤΑΞΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ, ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΘΗΒΩΝ, ΥΠΑΞ. Β' ΤΑΞΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ του Γ., ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΘΗΒΩΝ,    ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΤΖΟΥΝΗΣ, ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΘΗΒΩΝ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ, ΒΑΓΙΑ,    ΜΠΟΥΛΟΥΞΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Η' ΠΑΛΛΗΣ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΗΤΡΟΣ ΒΡΕΤΟΣ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΖΟΥ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΣΑΤΗΣ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ Η' ΤΣΑΡΑΜΠΑΡΗΣ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΩΤΖΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, ΒΑΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗΣ, ΒΑΓΙΑ, ΜΠΟΥΛΟΥΞΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΕΔΟΥΜΗΣ, ΒΙΛΛΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΘΗΒΑ, ΜΠΟΥΛΟΥΞΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΣ, ΘΗΒΑ, ΜΠΟΥΛΟΥΞΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΕΛΕΤΟΥ, ΘΗΒΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΘΗΒΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΙΑΓΚΛΗΣ, ΘΗΒΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΒΥΛΛΙΩΤΗΣ, ΠΛΑΤΑΙΕΣ, ΥΠΑΞ. Β' ΤΑΞΗΣ
ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΠΛΑΤΑΙΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΠΛΑΤΑΙΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΛΙΟΣ ΝΙΚΑΣ, ΠΛΑΤΑΙΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΩΤΣΟΣ ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ, ΚΡΙΜΠΑΤΣΙ (ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ), ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ,    ΛΙΑΤΑΝΗ (ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ), ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΤΖΑΝΗΣ, ΛΙΑΤΑΝΗ (ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ), ΠΕΝΤΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ, ΛΙΑΤΑΝΗ (ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ),     ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΛΙΑΤΑΝΗ (ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ), ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΛΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥ, ΜΟΥΣΤΑΦΑΔΕΣ (ΚΑΛΛΙΘΕΑ), ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΧΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΑΛΑΦΟΥΡΗΣ, ΣΚΟΥΡΤΑ ΘΗΒΩΝ, ΥΠΑΞ. Β' ΤΑΞΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΕΔΑΚΗΣ, ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ, ΜΑΓΓΑΤΖΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ    ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΗΒΩΝ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑΣ Η' ΣΑΡΓΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΗΒΩΝ, ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ, ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΠΟΥΛΙΑΣ, ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΟΣ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΑΚΩΝΑΣ, ΔΡΑΜΕΣΙ (ΑΥΛΙΔΑ), ΥΠΑΞ. Α' ΤΑΞΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΡΑΒΑΣΑΡΑΣ (ΒΑΣΙΛΙΚΑ), ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
 http://www.martino.gr/

 
 

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα...Δήμος Λοκρών
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

ΜΑΡΤΙΝΟ ΤΡΙΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας για την επέτειο της μάχης του Μαρτίνου 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1829 που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ

Το δέντρο άναψε το Μαρτίνο έλαμψε!

 

Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...

 

 

Το δέντρο άναψε το Μαρτίνο έλαμψε!
Φωτο και απο τις εκδηλώσεις στο Κλειστό Γυμ.Μαρτίνου.

ΚοινΣΕπ Βουμελιταία στην Κ.ΑΛ.Ο. Athens Expo '18 : Μοχλός προώθησης τοπικών προϊόντων του Μαρτίνου

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'https://lokris9.webnode.gr/_files/200000323-f1e2ef2e0b/Screen Shot 11-11-18 at 11.10 PM.PNG'
There was a problem loading image 'https://lokris9.webnode.gr/_files/200000323-f1e2ef2e0b/Screen Shot 11-11-18 at 11.10 PM.PNG'
ΚοινΣΕπ Βουμελιταία στην Κ.ΑΛ.Ο. Athens Expo '18 : Μοχλός προώθησης τοπικών προϊόντων του Μαρτίνου (ΦΩΤΟ)
 
2018-11-11
Περισσότερα...
 

 Επιτυχημένη η συμμετοχή  στην Κ.ΑΛ.Ο. Athens Expo '18

Εδώ και μερικά χρόνια, συγκεκριμένα από το 2015 έχει σημαντική δραστηριότητα. Μιλάμε για τη Βουμελιταία που είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στο Μαρτίνο στην πλευρά της Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδος.

Το όνομα προήλθε από την λέξη «Βουμελιταία» που κάποια στιγμή είχε δοθεί και στην ευρύτερη περιοχή λόγω συνεχούς του βουητού που προερχόταν από τις μέλισσες.

Στόχος της είναι να διασωθούν θέσεις εργασίας με την ενασχόληση με την ΚΟΙΝΣΕΠ και παράλληλα να προβληθούν - προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα.

Ο επισκέπτης του Μαρτίνου πρέπει απαραίτητα να επισκεφτεί τη Βουμελιταία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρουσιάσει τα προϊόντα της και σε εκθέσεις που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές.

Από δημιουργική δράση και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, αλλά και από σχέδια για το μέλλον χαρακτηρίζεται η μέχρι σήμερα δραστηριότητα του συνεταιρισμού από το Μαρτίνο. Για όλα αυτά, μας μίλησαν η πρόεδρός του Αγγελική Πατσοπούλου και τα μέλη του Μπέρδος Γιώργος, Μπώκος Χρήστος και Τσαμάτη Μαρία.

Πού βρίσκεται ο συνεταιρισμός;

Το Μαρτίνο βρίσκεται στην πλευρά της Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδος. Η κατοίκηση του ανθρώπου στην περιοχή σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Αθηνών στον αρχαιολογικό Άτλα του Αιγαίου ανάγεται στην 2η με 3η χιλιετία π.Χ με πλούσια παρουσία στην ιστορία μέχρι και σήμερα. Ένα από τα ονόματα της περιοχής ήταν και το «Βουμελιταία» ( = ο βομβός των μελισσών).

Πότε και γιατί ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός;

Το 2014 μια ομάδα κατοίκων του Μαρτίνου συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα του Δήμου Λοκρών στα κέντρα Δια βίου μάθησης, με θέμα την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα .

Μας άγγιξε, γιατί εκεί καταλάβαμε ότι αυτό που είχαμε στην καρδιά και στο μυαλό μας ορίζεται σαν Κοινωνική Οικονομία.

Τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε τον άνεργο να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό, τον καταπιεσμένο και απελπισμένο άνθρωπο να βρει μια αγκαλιά, εκείνον που η κοινωνία έθεσε στο περιθώριο τον στηρίζουμε, ώστε να ενταχθεί σε μια ομάδα και μέσα από το δημιουργική απασχόληση να προσφέρει στο τόπο και τον εαυτό του προωθώντας τα προϊόντα του.

Ο στόχος επιτεύχθηκε όταν 22 μέλη δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα και τον Φεβρουάριο του 2015 πήραμε την έγκριση του Υπουργείου Εργασίας με αριθμό722. Το όνομα προήλθε από την λέξη «Βουμελιταία» που κάποια στιγμή είχε δωθεί και στην ευρύτερη περιοχή λόγω συνεχούς του βουητού που προερχόταν από τις μέλισσες.

Πώς λειτουργεί, πώς τον δέχτηκε η τοπική κοινωνία, πώς τον αντiμετωπίζουν οι θεσμοί και οι φορείς της περιοχής και με τί προϊόντα ασχολείται τώρα;

Η κεντρική ιδέα του Συνεταιρισμού ήταν η δημιουργία μιας κοινωνικής ομάδας που θα είχε ως αρχικό στόχο να βοηθήσει το σύνολο του μέσα από την δημιουργικότητα και την απασχόληση, να προσφέρει θέσεις εργασίας και να διαθέσει παράλληλα τοπικά Προϊόντα, τα οποία αν δεν συντηρηθούν επί του πρακτέου θα περάσουν στα βιβλία και θα χαθούν. Καταγράψαμε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και η ομάδα μας έπιασε δουλειά.

Τον Μάιο του 2015 συμμετείχαμε σε έκθεση στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με στόχο να προβάλλουμε τις δικές μας αγνές γεύσεις. Παρουσιάσαμε στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» τα υπέροχα τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη μας.

Επίσης η συμβολή από τη Δημοτική Αρχή με τη βοήθεια του Μορφωτικού Συλλόγου και του Εμπορικού Συλλόγου ήταν καθοριστική , διότι μας παραχώρησε αναξιοποίητους χώρους οι οποίοι ανακαινίστηκαν για να στεγάσουν το περίπτερο όπου θα εκτίθενται και θα πωλούνται τα προϊόντα μας. Παράγουμε χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά με φρούτα μαρμελάδες, πίτες παραδοσιακές και τυρί Μαρτίνου. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα με πρώτες ύλες από τον τόπο μας.

Επίσης παίρνουμε μέρος σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις του Δήμου μας με τους κάτοικους να στηρίζουν την προσπάθειά μας αφού την δέχθηκαν με ενθουσιασμό.

Τι στόχους έχετε θέσει για το μέλλον και πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί του:

Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα δώσει διέξοδο στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη παράλληλα θα βοηθήσει να διασώσουμε στοιχεία από την τοπική γαστρονομία, να μας μάθει να παράγουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας τις δικές μας πρώτες ύλες, να τρεφόμαστε σωστά εμείς και τα παιδιά μας .

Προϊόντα μας μπορείτε να βρείτε στο Μαρτίνο. Το τηλέφωνό μας είναι 6977185924 και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site μας www.koinsepmartino.gr https://www.facebook.com/koinsepmartino/

 

Πηγή   https://www.facebook.com/koinsepmartino/  -  

             https://ellinikaproionta.gr/Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...

ΕΟΡΤΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'https://lokris9.webnode.gr/_files/200000250-68d1269cde/img_0057_8.jpg'
There was a problem loading image 'https://lokris9.webnode.gr/_files/200000250-68d1269cde/img_0057_8.jpg'
Λαμπρότητα και συμμετοχή πλήθους πιστών στην εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην ενορία του Μαρτίνου Φθιώτιδας - ΦΩΤΟ
 
2018-11-09
Περισσότερα...
 

Με λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου η Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων στην κωμόπολη του Μαρτίνου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε και ωμίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. π. Δημήτριο Ζελιαναίο, Αρχιερατικό Επίτροπο Αταλάντης, τον Πρωτ. π. Αθανάσιο Λατσούδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Οπουντίων και Μαλεσσίνης, τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ανδρέα Ταρλαντά και τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.

Τους ύμνους απέδωσαν Βυζαντινοί χοροί αποτελούμενοι από τους Πρωτοψάλτες κ. Λεωνίδα Δούκα, κ. Ανάργυρο Κονίδη και κ. Δημήτριο Δημάκη.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στη μεγάλη Εορτή του Ουρανίου κόσμου, των Αγίων Αΰλων Αγγέλων, καθώς και στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι Άγγελοι , αυτό της σωτηρίας του κόσμου και στην σημαντική προστασία που προσφέρουν στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Τόνισε ότι οι Άγγελοι πλάστηκαν από τον Θεό προ της δημιουργίας του κόσμου και η παρουσία τους είναι εμφανής σε πολλά γεγονότα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

«Πρέπει να τιμούμε τους Αγγέλους, διότι τους έχουμε προστάτες μας, φύλακες των σπιτιών και του Έθνους μας. Κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται έχει φύλακα Άγγελο και θα πρέπει να φροντίζουμε με τα καλά μας έργα και να τον παρακαλούμε να μην μας εγκαταλείψει ποτέ. Καθημερινά να προσευχόμαστε και να λέμε «Σκέπασον ἡμᾶς, ἐν τῇ σκέπῃ τῶν πτερύγων σου, μέγιστε Μιχαήλ Ἀρχάγγελε καθώς και Αρχάγγελε Γαβριήλ φέρε μας ευχάριστα πάντα στη ζωή μας όπως έφερες και στην Παναγία και σε όλη τη ζωή της Εκκλησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους εορτάζοντες εκ βάθους καρδίας Χρόνια πολλά με μόνιμους συμπαραστάτες φύλακες τους Αρχαγγέλους. Συνεχάρη τον Εφημέριο π. Ανδρέα για την πνευματική ανάπτυξη της Ενορίας ,το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την άριστη προετοιμασία της Ιεράς πανηγύρεως καθώς και το εκκλησίασμα για την κατανυκτική παρουσία του.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Στον εορτασμό μεταξύ των πολλών πιστών παρέστησαν ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο τ. Βουλευτής κ. Θεόδωρος Χειμμάρας.

Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...Περισσότερα...

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΟΠΟΥΝΤΙΟΣ Α' ΦΘ/ΔΟΣ

Περισσότερα...

Ο Οπούντιος Μαρτίνου επικράτησε της Αταλάντης με 1-0 στο λοκρικό ντέρμπι. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Μαλέρδος στο 60ο λεπτό.

Η επόμενη αγωνιστική (20/10, 16:00):

ΠΡΟΟΔ. ΛΑΡΥΜΝΑΣ - ΟΠΟΥΝΤΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ
ΑΤΑΛΑΝΤΗ - ΝΙΚΗ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΡΗΣ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ - ΜΑΛΕΣΙΝΑ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ
ΚΗΦΙΣΣΟΣ - ΑΝΑΓ. ΔΥΤ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΠΑΜΜΩΛΙΑΚΟΣ - ΔΑΦΝΗ ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
ΚΑΛΥΒΙΑ - Ν. ΚΡΙΚΕΛΛΟ

Α΄ ΕΠΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΗΣ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 7
ΔΑΦΝΗ ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ 7
ΑΤΑΛΑΝΤΗ 6
Ν. ΚΡΙΚΕΛΛΟ 6
ΟΠΟΥΝΤΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ 6
ΠΡΟΟΔ. ΛΑΡΥΜΝΑΣ 4
ΝΙΚΗ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 4
ΜΑΛΕΣΙΝΑ 4
ΑΝΑΓ. ΔΥΤ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 4
ΚΑΛΥΒΙΑ 4
ΚΗΦΙΣΣΟΣ 3
ΠΑΜΜΩΛΙΑΚΟΣ 3
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1
ΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ

Σελίδα 1 από 19

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.