Παρασκευή, 26 04 2024
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΟΥΣ

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΟΥΣ 9 Χρόνια 9 Μήνες πριν #695

  • kourosaristidis
  • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Gold Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 161
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΟΥΣ

Μπροστά μου έχω την τρίτομη Βυζαντινή Ιστορία του Ιστορικού Δούκα. Έχω ανοίξει τον τρίτο τόμο και βρίσκομαι, στη σελ.56 § 42.
Διαβάζοντας την παράγραφο αυτή θαυμάζω τον πολιτισμό των Τούρκων. Το πνευματικό τους επίπεδο. Την οικονομική επιφάνειά τους. Ζηλεύω την ανθρωπιά τους και σιχαίνομαι τους θαυμαστές τους.
Ο Δούκας, ο Φραντζής, ο Κριτόβουλος και ο Χαλκοκονδύλης, αποτελούν τις σπουδαιότερες πηγές της ιστορίας των χρόνων της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Δούκας στην τρίτομη ιστορία του, μας περιγράφει τα γεγονότα των ετών, από το 1341 έως το 1462. Έζησε τον 15ον αιώνα (ΗΛΙΟΣ, Τόμ. Η, σελ. 310).
Ο ιστορικός Δούκας, σε μετάφραση μας λέγει κατά λέξη:
Τρεις ημέρες μετά την άλωση άφησε τα πλοία να πλεύσουν το καθένα στην επαρχία του και την πόλη του, φορτωμένα έτσι, ώστε να κινδυνεύουν να βυθισθούν. Τι ήταν το φορτίο; Ιματισμός πολυτελής, σκεύη αργυρά, χρυσά, χάλκινα, κασσιτέρωνα, άπειρα βιβλία, αιχμάλωτοι ιερείς και λαϊκοί καθώς και μοναχές και μοναχοί. Όλα ήταν υπερφορτωμένα και οι σκηνές του στρατοπέδου γεμάτες αιχμαλώτους και είδη διάφορα, τα οποία απαριθμήσαμε παραπάνω. Και έβλεπες ανάμεσα στους βαρβάρους ένας που φορούσε αρχιερατικό σάκο και άλλον ζωσμένο με χρυσό πετραχήλι να τραβά δεμένα σκυλιά με χρυσόφαντα υφάσματα αντί με λουριά. Άλλοι είχαν στρωθεί στα τραπέζια και είχαν βάλει μπροστά τους, τους ιερούς δίσκους με διάφορα φρούτα και έτρωγαν και ταυτόχρονα έπιναν κρασί από δισκοπότηρα. Όλα τα απειράριθμα βιβλία τα φόρτωσαν σε αμάξια και τα διέσπειραν παντού, σε ανατολή και δύση. Με ένα νόμισμα αγόραζες δέκα βιβλία. Αριστοτελικά, Πλατωνικά, Θεολογικά και κάθε άλλο είδος βιβλίου. Ευαγγέλια διακοσμημένα άφθονα. Από άλλα αποσπούσαν το χρυσό και το ασήμι και τα πουλούσαν κι άλλα τα πετούσαν. Όλες τις εικόνες έρριχναν στη φωτιά και με τη φλόγα που άναβαν έψηναν κρέατα και τατρώγαν. (Δούκας, Γ’ Τόμ., σελ.56 § 42.).

Δηλαδή οι Τούρκοι καίγανε βιβλία, θρησκευτικά (θεία και ιερά), εγκυκλοπαιδικά και φιλοσοφικά. Κανένα σεβασμό, στα έργα τέχνης, στις επιστημονικές ανακαλύψεις. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί βαρβαρότητα, με κακούργα αισθήματα.
Είναι δυνατό Ευρώπη να αδιαφορείς; Γιατί εφησυχάζεις; Γιατί σου διαφεύγει ότι η Κωνσταντινούπολη είχε τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες. Μόνο του Πατριάρχη Φωτίου η βιβλιοθήκη είχε 280 χειρόγραφα κλασσικών συγγραφέων. (ΗΛΙΟΣ, Τόμ. ΚΓ, σελ. 367).
Καμαρώστε Μισέλληνες, Ανθέλληνες, Ανέλληνες, Γραικύλοι, Εθνομηδενισταί Τουρκόφιλοι και Τουρκολάγνοι.

Φίλε αναγνώστη μη ξεχνάς η γνώση είναι η μεγαλύτερη δύναμις. Λίγο διάβασμα κάνει πολύ καλό.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 09.07.2014

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.081 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.