Πέμπτη, 28 03 2024
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,ΤΗΝ 1.11.1940

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,ΤΗΝ 1.11.1940 7 Χρόνια 4 Μήνες πριν #736

  • kourosaristidis
  • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Gold Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 161
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
Ο πρώτος αξιωματικός έπεσε στο Μέτωπο της Αλβανίας, την 1.11.1940

Ο Αλέξανδρος ΔΙΑΚΟΣ είναι ο πρώτος αξιωματικός μας που έπεσε,στο Μέτωπο της Αλβανίας την 1ην Νοεμβρίου του 1940, 29 μόλις χρονών.
Ήταν Υπολοχαγός του πεζικού, από τη Χάλκη της Δωδεκανήσου.
Τρείς φορές χρειάσθηκε να καταλάβει, το βουνό Τσούκα, της Πίνδου και την τρίτη έπεσε, ως πραγματικός ήρωας. Η Τσούκα ανακατελήφθει αμέσως από άλλα Ελληνικά τμήματα, η δε Πατρίς τιμητικά, τον Διάκον τον προήγαγε σε Λοχαγό επ’ ανδραγαθία. (βλ. ΗΛΙΟΣ, τόμ. Η, σελ. 135.)
Ο ταγματάρχης Καραβίας σε αναφορά του προς τον διοικητή του Αποσπάσματος της Πίνδου, Κωνσταντίνο Δαβάκη έγραφε, για το θάνατο του Διάκου.
- Πολλαπλάσιαι Ιταλικαί δυνάμεις ανατεπετέθησαν κατά των οπλιτών του λόχου αναζητούντων θέσεις αμύνης εναντίον του φονικωτά του πυρός των πολυβόλων. Με αδάμαστον αποφασιστικότητα και ακλόνητον θάρρος ο υπολοχαγός Διάκος Αλέξανδρος όρθιος και κραυγάζων, προς τους άνδρες του εν μέσω νεκρών και τραυματιών οιμωζώντων, παρά τα δραστικά πυρά του εχθρού, αδιαφορών δια τον θάνατον, όστις επλανάτο πέριξ αυτού κατώρθωσε να ανασυντάξη εκ τρίτου τον λόχον, να τον εμψυχώσει και να τον ρίψει μετά νέας εναντίον των λυσσωδώς αμυνομένων Ιταλών. Καθ’ ον δε χρόνον διά τετάρτην φοράν ο δοκιμασθείς λόχος εκαλείτο με την λόχην εφ’ όπλου να αντιμετωπίσει νέαν θραυσθεισαν και αητήν ανατεπίθεσιν του εχθρού, δια της τελικής εφόδου του, ο ηρωικώς διοικητής του λόχου αυτού, τεθείς επικεφαλής εκραύγαζεν με φωνήν Άρεως. Εμπρός παιδιά, για μια μεγάλη Ελλάδα και μίαν ελεύθερη Δωδεκάνησο. Ριπή πολυβόλου τον εφόνευσε.
Όσοι πήγατε στη Ρόδο είδατε ότι οι Δωδεκανήσιοι το μεγαλύτερον τους τον ονομάσανε «Αλέξανδρου Διάκου» και τοποθετήσανε ένα ανδριάντα του.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 25.10.2016
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.