Τετάρτη, 24 04 2024

ΒΙΒΛΙΑ

Αποσπάσματα από το βιβλίο που αφορούν το Μαρτίνο

Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφέρουμε και μια περίπτωση που αναφέρει ο Τάκης Λάππας στο βιβλίο του «Κωπαΐδα»: « 1870, κάμποσα βόδια απ’ τό χωρώ Μαρτίνο άγνωστο πώς, φύγανε και βρήκανε καταφύγιο στην άκροκωπαΐδα. Ήταν αδύνατο να τα πιάσουν οι Μαρηναΐοί. Με τον καιρό τα βόδια αυξήθηκαν και ζούσαν κοπάδια σέ άγρια κατάσταση. Πριν αποξηράνουν τη λίμνη ήταν ακατόρθωτο και επικίνδυνο να σκοτώσουν τα άγρια αυτά βόδια. Ύστερα πού στράγγισαν οι καλαμιές, σκοτώναν άπ ένα και δύο βόδια την ήμερα.»
----------------

Η επίσημη ονομασία ήταν «Ή της Γ' Σεπτεμβρίου έν Άθήναις Έθνική των Ελλήνων Συνέλευσις». Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου 1843 και ολοκληρώθηκαν στις 18 Μαρτίου 1844. Στη Συνέλευση αυτή συμμετείχαν συνολικά 243 πληρεξούσιοι από 98 εκλογικές περιφέρειες.
162 Τα χωριά που είχαν λιγότερες από 50 οικογένειες έδιναν έναν εκλέκτορα. Η επαρχία Λιβαδειάς είχε 98 εκλέκτορες, γιατί ο Κάλαμος, τα Λιακοντά, το Κατζικαβέλι, το Κακόση, το Μαρτίνο, το Δαδίο κ.λπ. αποτελούσαν μέρος της επαρχίας Λεβαδείας κατά τις επί Τουρκίας εκτάσεις.

Εκδόσεις ΗVNT
Τηλεφ.: 2102921901, κινητό: 6932290265
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.