ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η καραντίνα θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελειώνει και ότι θα τελειώσουν τα αλλόκοτα που βιώσαμε, με την ελπίδα ότι όλα αυτά πρωτόγνωρα γεγονότα θα είναι άσχημες εμπειρίες και θύμησες.
Τι καλύτερο βέβαια η εμπειρία αυτή να αποτυπώνεται με μέσο την τέχνη της ζωγραφικής σε χαρτί, μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών-δημιουργών.
Έτσι, μια πρωτόγνωρη Έκθεση ζωγραφικής μας περίμενε σε ένα χώρο αποκλειστικά για παιδιά, στην παιδική χαρά του Ανεμόμυλου, στο Μαρτίνο. Συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου καθώς επίσης και τα παιδιά του Προνήπιου και του Νηπιαγωγείου. Το θέμα για τα παιδιά του Δημοτικού ήταν: «Η καραντίνα και πως τη ζήσαμε…», ενώ εκείνο για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ήταν ελεύθερο, αφού το θέμα της Καραντίνας τους φάνηκε «βαρύ», σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Δασκάλες τους.
Τα έργα αναρτήθηκαν στον περίβολο της παιδικής χαράς στα για δύο απογεύματα στις 23 και 24 Ιουνίου 2021, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021.
Η εκδήλωση αυτή είχε πολλές καινοτομίες και πρωτιές, αφού γίνεται για πρώτη φορά στο Μαρτίνο, ενώ οι μικροί/ές δημιουργοί συμμετείχαν με ξεχωριστό τρόπο στην όλη εκδήλωση, με την θορυβώδη και ευχάριστη παρουσία τους.
Αναφέρουμε την καθοριστική συμμετοχή που είχαν οι δασκάλες των μικρών δημιουργών. Συγκεκριμένα χρωστάμε ευχαριστίες στις κυρίες Χρυσούλα Λαγγώνη, Ουρανία Κοντογιώργη και Ουρανία Λαζαριώτη (Νηπιαγωγείο) καθώς επίσης και στις κυρίες Άννα Μπότσαρη και Βιργινία Κωστή (Δ/ντρια του Δημοτικού).
Το γεγονός ότι τα έργα των μικρών δημιουργών ήταν απρόσμενα ωραία, φανερώνει ότι είχαν καταλάβει το θέμα , τι έπρεπε να ζωγραφίσουν και να το αποτυπώσουν στο χαρτί έχοντας οδηγό την φαντασία του. Σε αυτό το σημείο οι δασκάλες τους είχαν καθοριστική συμμετοχή.
Στην εκδήλωση δόθηκαν από την της Δημοτικής Ηγεσίας Έπαινοι συμμετοχής ενώ στις Δασκάλες Ευχαριστήριες επιστολές.
Οι έπαινοι δόθηκαν στους/στις δημιουργούς, από τους Τοπικούς & Δημοτικούς Συμβούλους, Γιάννη Ζούλη, Νίτσα Δάρρα, Ελένη Κυριάκου, Μαρία Τζανακάκη, Γιάννη Καννινή και Παναγιώτη Καπουκίνη.
Την εκδήλωση άνοιξε, ο Μιχάλης Παπανικολάου, Πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Λοκρών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Kαθώς αρχίζουμε να βαδίζουμε προς ένα κανονικό τρόπο ζωής, αφήνοντας πίσω τις δύσκολες και αλλόκοτες στιγμές που βιώσαμε, παρουσιάζουμε αυτή την έκθεση με τις δημιουργίες των μικρών μαθητών και μαθητριών. Η ζωή συνεχίζεται, η ζωή είναι ωραία, η τέχνη είναι ωραία γιατί αυτή την ομορφαίνει και γιατί το έχουμε ανάγκη ειδικά αυτή την εποχή».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λοκρών, κος Αθανάσιος Ζεκεντές, με χαρακτηριστική ευφράδεια και μαεστρία καλωσόρισε, συζητώντας τους μικρούς δημιουργούς, τις Δασκάλες καθώς επίσης τους εθελόντριες (Μαίρη Σταματάκη Πέρσυ, Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου) που βοήθησαν στο στήσιμο της Έκθεσης και όλους τους παρευρισκόμενους. Κρατήσαμε από τα λόγια του: «Η περιπέτεια του Κορωνοϊού αποτυπώθηκε με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα και την καθεμιά. Έτσι, είναι η ζωή, ωραία και άσχημα, σκληρή και χαρούμενη, δίκαιη και άδικη. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Η περίοδος που ζήσαμε ήταν μια δύσκολη και όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πρωτόγνωρο…». Στο ερώτημά του αν άρεσε η τηλεκπαίδευση, η απάντηση ήταν ένα δυνατό «Όχιιιιιιι» και αυτό τα λέει όλα.
Μόνο πολλά μπράβο έχουνε να πούμε και θετικά σχόλια έχουμε να κάνουμε για την εκδήλωση αυτή, που έγινε για πρώτη φορά στην Κοινότητα του Μαρτίνου, είναι η πρώτη εκδήλωση με το τέλειωμα της καραντίνας, ενώ είναι η πρώτη φορά που παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού έδωσαν το ξεχωριστό τους στίγμα με τις όμορφες δημιουργίες, για την άσχημη και σκληρή κατάσταση που περάσαμε για τόσους μήνες. Μιας κατάστασης που μας δημιούργησε πρωτόγνωρα συναισθήματα. Για το λόγο αυτό είπαμε ότι η εκδήλωση αυτή είχε πολλές πρωτιές.
Πάντως, αυτό που κρατήσαμε μαζί με άλλα ωραία που γλύκαναν την καρδιά μας τη ζεστή αυτή καλοκαιρινή βραδιά, ήταν ο τρόπος που τα παιδιά αποτύπωσαν την αγωνία και τον τρόμο στα μάτια σε ορισμένες φιγούρες που αποτυπώθηκαν στο χαρτί μέσα από την ατέρμονη φαντασία των μικρών δημιουργών.
Δημήτρης Δήμου.