Πέμπτη, 26 12 2024

Πρωταθλήτρια ανεργίας η Στερεά Ελλάδα

Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά την απασχόληση στη χώρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ανεργία στη χώρα αυξάνει συνεχώς και ήδη έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τον Οκτώβριο του 2011 το 18,2%. Παραδοσιακά στην Ελλάδα πλήττονται περισσότερο από την ανεργία οι νέοι και οι γυναίκες. Με βάση τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία των νέων 15-24 ετών ανήλθε σε 45,5%, των νέων 25-34 ετών ανήλθε σε 25,3% και των γυναικών σε 21,3% έναντι 15,9% των ανδρών (Έρευνα Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Οκτώβριος 2011). Ωστόσο δεν πλήττονται όλες οι Περιφέρειες της χώρας το ίδιο από την ανεργία. Επί συνόλου 13 υπήρξαν και 2 Περιφέρειες όπου η ανεργία μειώθηκε (Ιόνια Νησιά και Νότιο Αιγαίο, προφανώς λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού στη χώρα).
Η Στερεά Ελλάδα διαχρονικά συγκαταλέγεται στις εύπορες περιφέρειες της χώρας. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, του 2009, ο κάτοικος της Στερεάς Ελλάδας έχει κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 22.534€, έναντι 20.830€ του μέσου Έλληνα, και κατατάσσεται 3ος πιο πλούσιος Έλληνας μετά τον κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου και της Αττικής.
Ωστόσο, παρά το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. η Στερεά Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ανεργίας, καθώς με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Οκτώβριο του 2011, ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο. Η ανεργία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αυξήθηκε κατά 9%, δηλαδή από 14,3% τον Οκτώβριο του 2010 σε 23,3% τον Οκτώβριο του 2011. Για το αντίστοιχο διάστημα η πανελλαδική αύξηση της ανεργίας ήταν 4,7% (από 13,5% σε 18,2%).
Σε απόλυτο μέγεθος η Στερεά Ελλάδα κατατάσσεται 1η σε ποσοστό ανεργίας, από 6η πέρυσι μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Ξεπερνά μάλιστα το μέσο ποσοστό ανεργίας στη χώρα κατά 5,1% όταν πέρυσι το ξεπερνούσε κατά μόλις 0,8%. Οι εξελίξεις αυτές είναι δραματικές για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τείνουν να την καταστήσουν θύλακα ανεργίας στη χώρα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανεργία στην Περιφέρεια σχετίζεται άμεσα με την ύφεση στην Στερεά Ελλάδα, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Με δεδομένο όμως πως η Στερεά Ελλάδα είναι μια αγροτοβιομηχανική οικονομία με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά Περιφέρεια, NUTS II, Έτους 2009) το γεγονός πως ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής στη χώρα μειώθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση (Νοέμβριος 2011) δικαιολογεί τις αρνητικές εξελίξεις στην απασχόληση.
Η Στερεά Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη αγορά της χώρας (την Αττική), διαθέτει ολοκληρωμένο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, έχει περιθώρια ανάπτυξης χειμερινού και θερινού τουρισμού, έχει σημαντική αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τώρα είναι η ώρα μέτρων και έργων για τη Στερεά Ελλάδα. Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για τη Στερεά Ελλάδα, η ανεργία, χτύπησε, ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα.
Θανάσης Ζεκεντές
Οικονομολόγος MSc

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.