Τρίτη, 21 01 2025

ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΜΑΡΤΙΝΟΥ Ή ΒΟΥΜΕΛΙΤΕΑ

Ήταν Γενάρης του 1997, όταν διέσχισα το Παλιοχώρι του Μαρτίνου για να πάω για κυνήγι στο απέναντι βουνό Χερόμες.

Ήταν μια ηλιόλουστη αλκυονίδα ημέρα και καθώς περπατούσα εκεί στα κοκκινοχώματα στον  Αϊ Γιώργη στο Παλιοχώρι του Μαρτίνου έπεσα επάνω σε κάποια λίθινα, αρχαία αντικείμενα, μικρής υλικής αξίας αλλά μεγάλης για εμάς και την ιστορική κληρονομιά του Μαρτίνου. Ενώ έχασα το πρωινό κυνήγι άρχισα την περιήγηση σε όλο το πλάτωμα του λόφου και αυτά που είδα με συνεπήραν. Διάσπαρτα κεραμικά, δόμους (βάσεις απο αρχαίους κίονες), ληνούς (στίφτες σταφυλιών), μυλόπετρες, κυκλώπεια, διπλά, πολυγωνικά τείχη, ερείπια ανασκαφών από αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και από λαθρανασκαφές.

Όταν δεις όλα αυτά καταλαβαίνεις ότι εδώ υπήρχε το κέντρο πόλεως, αυτή η πόλη δεν είναι άλλη από την προγονική πόλη του Μαρτίνου με το όνομα «Βουμελιτέα» (όνομα το οποίο προήλθε από τον βόμβο των μελισσών, σύμφωνα με τον Ιεροκλή).

Για την πόλη αυτή δεν έχουμε αρκετά στοιχεία που να μας δεικνύουν για ποιο λόγο μετακόμισε στον απέναντι λόφο στο σημερινό Μαρτίνο, απο σεισμό ή κάτι άλλο;

Αγκωνάρια και μεγάλες λαξευμένες πέτρες κουβαλήθηκαν με μουλάρια για να κτισθεί το σημερινό Μαρτίνο. Απο τότε που ήμασταν μικρά παιδιά θυμόμαστε ιστορίες για λαθρανασκαφές, ότι βρήκαν τάφους με χρυσά αντικείμενα, ότι βρήκαν μια γυναίκα με χρυσό περιλαίμιο και χρυσό στεφάνι σε αεροστεγή λάρνακα, που πιθανόν να ήταν βασίλισα, αργότερα είπαν ότι ήταν ρωμαία.

Όλα αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι που η φτώχεια τους έκανε να ψάχνουν για έναν θησαυρό, πούλαγαν την ιστορία του τόπου μας έναντι πινακίου φακής. Οι περισσότεροι απο αυτούς είχαν κακό τέλος, ίσως είναι η κατάρα των νεκρών γι’ αυτούς που διαταράσουν τη σιγή του τάφου, όπως λέει και ο Σαμπολιόν ο στρατηγός του Μεγάλου Ναπολέοντα που αποκρυπτογράφησε την ιερογλυφική γραφή των Αιγυπτίων. Αλλά και ο Άγγλος αρχαιολόγος σκάβοντας στις πυραμίδες της Αιγύπτου και θέλοντας λίγα μέτρα να φτάση στο νεκρικό θάλαμο με τον θησαυρό πάτησε ο μονάκριβός του γιός πρώτος την κυλιόμενη πέτρα της εισόδου και βρέθηκε σε λάκο όπου πέθανε από λόγχες ποτισμένες με δηλητήριο κόμπρας.

Μετά απο όλους αυτούς του μύθους που άκουγα απο μικρό παιδί και όλα αυτά που είδα στο Παλιοχώρι του Μαρτίνου, δημιουργήθηκε μέσα μου η επιθυμία να φέρω στην επιφάνεια την αρχαία αυτή πόλη ερευνώντας βιβλία αρχαίων  συγγραφέων αλλά και με δική μου έρευνα μέχρι την Ολυμπιάδα του 2004, έπειτα απο εφτά χρόνια τελείωσα το γράψιμο ενός δίσκου DVD με τίτλο «Παλιοχώρι Μαρτίνου».

Θέλω να τονίσω ότι ενεργοποίησα την Δήμαρχό μας η οποία είδε το περιεχόμενο του DVD και ήρθε σε επαφή με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης.

Στο DVD «Παλιοχώρι Μαρτίνου» θα δείτε και θα ακούσετε τα παρακάτω:
1. Καταγωγή των Μαρτιναίων από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
2. Έμβλημα Οπουντίων Λοκρών-Δεκαεφακτίνιο αστέρι (πρό Μεγάλου Αλεξάνδρου).
3. Σκηνές Τρωϊκού πολέμου με άνδρες από την Φθιωτική γή και τις πόλεις της Οπουντίας Λοκρίδος.
4. Το τέλος του Αίαντα του Λοκρού.
5. Αμφορείς του 4ου με 5ου αιώνα π.Χ.
6. Αρχαία κείμενα από το μαντείο των Δελφών.
7. Παλιές ανασκαφές και λίθινα αντικείμενα στο Παλιοχώρι του Μαρτίνου. Διπλά πολυγωνικά τείχη.
8. Δύο κόκκινα αγάλματα στο Μουσείο της Θήβας.
9. Ζωντανό
Video από το Παλιοχώρι Μαρτίνου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το DVD «Παλιοχώρι Μαρτίνου» τηλεφωνώντας στα τηλέφωνα : 22330-61425 κινητό: 6977861908
Ν. Αθ. Μπάτσος 
Μαυροδήμου 2 Μαρτίνο 35005

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.