Τρίτη, 16 04 2024

ΟΙΚΟΠΕΔΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ


ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ" ΑΡ ΦΥΛ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ καλύτερων όρων ζωής χωρίς οικονομικό άγχος που το δημιούργησε η μεγάλη διαφορά των εισοδημάτων και η άνιση δυνατότητα ευκαιριών εργασίας είχε ως αποτέλεσμα την εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού από το χωριό στην πόλη.

 

Η εγκατάλειψη της υπαίθρουκαι η συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα δημιούργησε έναν νέο τρόπο ζωής, τον τρόπο ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων που είναι ίδιος παντού. Συναντάς την ίδια αγχώδη ζωή, την ίδια χαώδη κυκλοφοριακή κίνηση, τις ίδιες ανάγκες, τον ίδιο τρόπο διάθεσης του ελεύθερου χρόνου (τηλεόραση, κινηματογράφος, μπαρ, ποδόσφαιρο…)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ μια Ελλάδα, η Ελλάδα των ερημωμένων χωριών που γεννηθήκαμε με μοναδικές φυσικές ομορφιές, μας φέρνει κοντά στην πραγματική ζωή και μας προσκαλεί να την ξαναγνωρίσουμε.

Εδώ κρύβεται το χρυσάφι για την ανασυγκρότηση των χωριών.

Το όνειρο του μετανάστη να επιστρέψει στον τόπο του, τον τόπο που γεννήθηκε, που αγάπησε, τον τόπο που αγαπούν τα παιδιά του, το ίδιο το χωριό του.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ να υλοποιηθούν προγράμματα απόκτησης κατοικίας στην ιδιαίτερη πατρίδα μας θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για το χωριό μας.

Οι Δήμοι με επεκτάσεις σχεδίου πόλεως να παραχωρούν οικόπεδα των 500 τ.μ. στους ετεροδημότες με προοπτική να υλοποιούν την απόκτηση κατοικίας σε 5 ή 10 χρόνια και σε διαφορετική περίπτωση να επανέρχεται αυτόματα το οικόπεδο στο Δήμο.

ΕΤΣΙ, Η «ΔΙΑΣΠΟΡΑ» που δεν έχει σπίτι να μείνει στο χωριό δεν θα είναι οι επισκέπτες των γιορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, ούτε ξένοι και φιλοξενούμενοι στην πατρική τους γη. Θα συνεχίσουν να κρατούν τον δεσμό τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους. Θα μπορούν να δουν τα αδέλφια τους χωρίς να είναι φιλοξενούμενοι. Θα έχουν ένα σπιτικό στο τόπο που γεννήθηκαν και αγαπάνε.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ πρέπει η πολιτεία και οι Δήμοι ακόμα και με πιέσεις των τοπικών κοινωνιών να υλοποιήσουν προγράμματα παραχώρησης οικοπέδων στους «μετανάστες» γιατί δικαιούνται ένα «κομμάτι γης».

Α.Κ. ΚΟΥΡΟΣ
Θ.Γ. ΚΑΡΑΜΕΡΗΣ

Γ.Δ. ΔΗΜΑΚΗΣ

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.