Δεν χρειάζεται να είσαι αρχαιολόγος ούτε μεγάλος ιστορικός βλέποντας το σχεδιάγραμμα καταλαβαίνεις ότι αυτή η γη που πατάμε εμείς σήμερα προήλθε μέσα από τον μύθο της κοσμογονίας του βασιλιά των Τιτάνων Ιαπέτου και της κόρης του Ωκεανού Κλημένης. Από αυτούς γεννήθηκε ο Προμηθέας ο γενάρχης των Οπουντίων Λοκρών αλλά και όλων των ελληνικών φυλών.
Από το δεύτερο παιδί του Δευκαλίωνα τον Αμφικτύωνα από τον οποίο μέσω του Φύσκου προήλθε ο Λοκρός που όπως λέμε στο DVD - Παλιοχώρι - Μαρτίνου ήταν βασιλιάς των Λελέγων 2.600 π.Χ. πρωτοελλαδική εποχή.
Από τον Λοκρό γεννήθηκε ο Οπούντιος γενάρχης της Οπουντίας Λοκρίδος.
Από τον Οπούντιο και τον γιο του Κύνο προήλθε η Λάρυμνα (εγγονή του Οπούντιου) και από τον Κύνο μέσω Οδιδόκου και Οιλέα (πατέρας του Αίαντα) προήλθε ο Αίαντας ο Λοκρός ο ήρωας του Τρωικού πολέμου ως το σχεδιάγραμμα.
Και τώρα θα δούμε ποιες ήταν οι πόλεις της Οπουντίας Λοκρίδος εκ γενεάς Δευκαλίωνος και Πυρράς και αρχίζουμε από βορρά προς νότο: Θρόνιο, Σκάρφη, Αυγείαι, Τάρφη, Φαρύγαι, Βήσα, Δαφνούς, Αλόπη, Νάρυξ (πατρίδα του Αίαντα) Καλλίαρος (κάπου στην σημερινή Αταλάντη), Κύνος, (παραλία Λιβανατών),Οπούς, (Μητρόπολις), Αλαί (σημερινός Θεολόγος), Κορσεία (Χιλιαδού - Προσκυνά), Κυρτώνη (Κολάκα; ή βρύση Μοναχού;) Βουμελιταία (Παλιοχώρι Μαρτίνου) Λάρυμνα, (σημερινή Λάρυμνα), Άνω Λάρυμνα (θέση Παζαράκι πάνω από τις πηγές).
Οι Λοκρικές πόλεις ήταν ανεξάρτητες η κάθε μία, όλες όμως ανεγνώριζαν σαν πρωτεύουσά τους σαν Μητρόπολη τον Οπούντα που τοποθετείται κάπου επάνω από το σημερινό κυπαρίσσι όπου σώζεται οχύρωση αρχαίας Ακρόπολης με πολυγωνικά τείχη όμοια με αυτά της Βουμελιταίας στο Παλιοχώρι του Μαρτίνου.
Θα είμαι και πάλι κοντά σας μέσα από την εφημερίδα «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ» καθόσον η έρευνα συνεχίζεται για να σας φέρω περισσότερα στοιχεία για τις ρίζες μας και τις αρχαίες πόλεις της Οπουντίας ή Εώας ή Ανατολικής Λοκρίδος.
Επισφραγίζομε με το επιτύμβιο επίγραμμα των Θερμοπυλών. Στράβωνας. Γεωγραφικά Θ 425. Ο δ’ Οπούς εστι μητρόπολις, καθάπερ και το επίγραμμα δηλοί το επί τη πρώτη των περί Θερμοπύλας επιγεγραμμένου προς τω πολυαυδρίω «τούσδε ποθεί φθιμένους υπέρ Ελλάδος αυτία Μήδων μητρόπολις Λοκρών ευθυνόμων Οπόες».
Ν. Αθ. Μπάτσος