ΔΙΕΘΝΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
13-28
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1931
ΔΙΠΛΩΜΑ
Απονέμεται
εις την Κοινότητα Μαρτίνων
«Μαρτίνοι»
Αργυρούν
Βραβείον
Δια
το εκτεθέν παρ’ αυτής μέλι.
Εν Θεσσαλονίκη Δεκεμ. 1931
Το βραβείο αυτό κοιτά προς το μέλλον αλλά μας θυμίζει από που αντλούμε μέρος της υπερηφάνειας μας εμείς οι Μαρτιναίοι.
“ΕΡΗ ΑΛΕΩΝ ΤΑ ΔΕ ΕΥΩΝΥΜΑ ΒΟΥΜΕΛΙΤΑΙΩΝ”.
Αυτό το αρχαίο κείμενο που καθορίζει την θέση της Βουμελιταίας και των Αλέων.
ΒΟΥΜΕΛΙΤΑΙΑ: Βόμβος των μελισσών.
Η προγονική πόλη του Μαρτίνου η Βουμελιτέα, το σημερινό Παλιοχώρι. Εδώ και πολλές χιλιετίες όπως μαρτυρούν η ονομασία, τα κείμενα και άλλα ευρήματα το Μαρτίνο έχει αναπτύξει προνομιακούς δεσμούς με τη μελισσοκομία.
Επαγγελματίες αλλά και μικροί παραγωγοί ασκούν αυτή τη δραστηριότητα με πάθος, είτε έχουν μόνο μερικές κυψέλες για ευχαρίστησή τους είτε διαθέτουν πραγματικές εκμεταλλεύσεις.
ΤΟ ΜΕΛΙ
Το πιο φυσικό προϊόν που μπορεί να ονειρευτεί κανείς είναι το μέλι. Ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης.
Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθανάτων Ολυμπίων θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη μέλισσα.
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.
ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.
Το ανθόμελο όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ηλιάνθου, ερείκης, καστανιάς, βαμβακιού, πολυκόμβου κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιττωμάτων με κύριες κατηγορίες το μέλι πεύκου και ελάτης.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΕΛΙΟΥ
Η γυάλινη συσκευασία είναι καλή γιατί το γυαλί είναι ουδέτερο υλικό και δεν αντιδρά, με το μέλι ώστε να αλλοιώσει την ποιότητά του. Παράλληλα ο καταναλωτής βλέπει τι αγοράζει (χρώμα, ρευστότητα, κρυστάλλωση, καθαρότητα).
Η τενεκεδένια συσκευασία βοηθά περισσότερο στην διατήρηση της βιολογικής αξίας του μελιού γιατί δεν επηρεάζεται σημαντικά η βακτηριοστατική δράση του μελιού.
Τα πλαστικά βάζα που δεν αναγράφουν την ένδειξη “για τρόφιμα” είναι ακατάλληλα και πρέπει να αποφεύγονται.
Διευθύνσεις - τηλέφωνα
Γκιώνης
Αθανάσιος 22330-61051
Δάρρας
Γιάννης 22330-61088
Δημάκης
Γεώργιος Παν. 22330-61020
Νουνός
Γιάννης 22330-61118
Μάστορας
Ζαφείρης 22330-61620
Και
άλλοι που δεν γνωρίζουμε.
Βιβλιογραφία:
―
Σύγχρονη Μελισσοκομία
Henri Clement Επικεφαλής Συγγραφικής Ομάδας -
Εκδόσεις Ψύχαλου
―
Η μέλισσα και τα προϊόντα της
Έκδοση
Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Α.Κ. Κούρος