Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλέον ένας μηχανισμός του αστικού κράτους που υλοποιεί την αντιλαϊκή του πολιτική. Με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας η Κυβέρνηση της ΝΔ - αλλά και το ΠΑΣΟΚ που συμφωνεί μ’ αυτόν - επιδιώκει ένα επιτελικό ρόλο για το κράτος και ανάθεση ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ώστε ο θεσμός να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Με την λεγόμενη αποκέντρωση θα διασπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα σημαντικών κοινωνικών τομέων όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και θα διευκολύνουν έτσι το πέρασμά τους στα χέρια των επιχειρηματιών. Εμπορεύματα λοιπόν τα κοινωνικά αυτά αγαθά των οποίων το δυσβάστακτο κόστος θα φορτωθεί στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.
Συμπαραστάτη βρίσκει η Κυβέρνηση την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται εκπρόσωποι της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι όχι μόνο δεν αντιτίθενται στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης αλλά σε ορισμένα ζητήματα ξεπερνούν την Κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική είναι η μελέτη, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που έχει συστήσει η ΚΕΔΚΕ, για τον «Καποδίστρια 2» όπου προτείνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
θα πρέπει να δημιουργηθούν Δήμοι αποτελεσματικότεροι διαχειριστές υπηρεσιών που σημαίνει άσκηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων με το λιγότερο δυνατό κόστος. Για το σκοπό αυτό η μελέτη θεωρεί περισσότερο επίκαιρο το αίτημα για φορολογική αποκέντρωση, δηλαδή την επιβολή νέων αυξημένων φόρων σε βάρος του λαού.
Στόχος όπως περιγράφεται στη μελέτη είναι οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν να αποτελέσουν «βιώσιμες μονάδες» ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν τις πολιτικές που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες και τους αναθέτει το κράτος.
Η ΚΕΔΚΕ ζητά ν’ αναλάβει η Αυτοδιοίκηση:
• Την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
• Τις τοπικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις
• Την Πυροσβεστική
• Την Κοινωνική Πρόνοια και Αλληλεγγύη
• Την πρωτοβάθμια Υγεία και την Προληπτική Ιατρική
Μεγαλύτεροι Δήμοι και Νομαρχίες σημαίνει μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό διοικητική διαίρεση της χώρας. Λόγω αυτής της πληθυσμιακής συγκέντρωσης θα μεγαλώσει το αντικείμενο στα δημόσια έργα, στους εμπορευματικούς σταθμούς, στον αγροτοτουρισμό, στην ενέργεια, κ.λ.π. και σ’ όλα αυτά θα μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνο οικονομικοί κολοσσοί.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για λιγότερο κράτος και αποκέντρωση που είναι έννοια θετικά φορτισμένη και επιχειρούν να κρύψουν ότι στην ουσία πρόκειται για συγκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
Μιλούν για 400 Δήμους πανελλαδικά από 1034 που είναι σήμερα, για 16 νομαρχίες από 52 και 5 από 13 περιφέρειες. Λένε και οι δυο ότι οι ευθύνες του κράτους πρέπει να περιορισθούν στις «αμιγώς Εθνικές υποθέσεις» δηλαδή εξωτερική πολιτική, εσωτερική ασφάλεια & άμυνα.
Επιχειρούν να ξεφορτωθεί το αστικό κράτος τις ευθύνες που έχει για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας, φορτώνοντας αυτά τα βάρη στις πλάτες μας. Μήπως άραγε σκέφτονται να καταργήσουν το κράτος, την άμεση και έμμεση φορολογία; Όχι βέβαια, πιο αποτελεσματικό θέλουν να το κάνουν για να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των πλουτοκρατών.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι «ανάπτυξη από ποιον, για ποιον»; Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δε γίνεται με διοικητικές αλλαγές. Το θέμα είναι ποιος ελέγχει την αναπτυξιακή διαδικασία, ποιο είναι το αποτέλεσμά της και ποιος ωφελείται. Η οποιαδήποτε διοικητική δομή πρέπει να ενισχύει, να είναι προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο νέος «Καποδίστριας 2» έρχεται ακριβώς για να επιφέρει ένα μεγάλο χτύπημα στις διεκδικήσεις του λαού για κοινωνική πολιτική, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υψηλού επιπέδου. Οι νέοι δήμοι θα αναλάβουν να διαχειρίζονται σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι δεν θα έχουν οικονομική στήριξη από το Κεντρικό Κράτος αλλά ότι ακριβώς και εξ’ αιτίας αυτού θα διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.
Άλλη μόρφωση και υγεία θα έχουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα και άλλη οι ανώτερες εισοδηματικά τάξεις. Οι κάτοικοι των ασθενέστερων οικονομικά δήμων θα περιορίζουν αναγκαστικά τις απαιτήσεις τους αφού θα τους λένε: πληρώστε περισσότερα για να έχετε καλύτερες Υπηρεσίες!!!
Ορισμένα παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία: Στη Βρετανία η αποκέντρωση της εκπαίδευσης είχε σαν αποτέλεσμα το συχνό κλείσιμο σχολείων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω έλλειψης πόρων. Στην Ιρλανδία η αποκέντρωση των σχολείων σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας οδήγησε τα σχολεία σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και 4ωρη εργασία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών μετά το μεσημέρι για εξεύρεση πόρων.
Τις προϋποθέσεις για μια τέτοια «αποκέντρωση», η άρχουσα τάξη τις έχει ήδη διαμορφώσει στη χώρα μας. Με τον πρώτο «Καποδίστρια», υπονόμευσαν και υποβάθμισαν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια και τώρα έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή.
Είναι φανερό λοιπόν ότι ο «Καποδίστριας 2», η νέα αυτή αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, δεν είναι προς όφελος του λαού αλλά της πλουτοκρατίας και γι’ αυτό εμείς θα αγωνιστούμε με κάθε μορφή και τρόπο διεκδικώντας:
• Ενιαία, δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία με υψηλού επιπέδου παροχές
• Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων
• Ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας των δήμων και των νομαρχιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση της δημοτικής φορολογίας
• Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας υγείας, προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, και αντιμετώπισης της ρύπανσης των υδάτων, του αέρα κ.λ.π.
• Με αυτά τα κριτήρια θα κρίνουμε Δημάρχους και Νομάρχες και τις πλειοψηφίες στα όργανα που τους στηρίζουν
• Συμμετέχουμε στα όργανα αυτά με τις θέσεις και τις προτάσεις μας με κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργατών, της νεολαίας, των βιοτεχνών – βιοπαλαιστών και των φτωχών αγροτών γιατί αυτοί παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και επομένως σ’ αυτούς ανήκει.
Νοέμβριος 2007
Για την Δ.Α.Σ.
Ο Δημοτικός
Σύμβουλος
Δημήτρης Γρούντας