Σάββατο, 23 11 2024

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΑΣ) ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ

Στη σημερινή βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο κύρια «θύματα» της κυρίαρχης πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι οι νέοι. Οι νέοι που βλέπουν τα δικαιώματά τους για μόρφωση, εργασία, υγεία, πρόνοια και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη ζωή τους. Όλα εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στόχος της κυρίαρχης πολιτικής είναι η πλήρης ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος με τις λιγότερες κοινωνικές αναταράξεις στη νέα επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Έτσι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος είναι να αξιοποιήσουν διάφορα μέτρα από το «αστικό οπλοστάσιο». Μέτρα όπως ο κοινωνικός διάλογος, η κοινωνική συναίνεση και άλλα.

Σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η αξιοποίηση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ένας ακόμα θεσμός του αστικού κράτους για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα λαϊκά στρώματα, έτσι είναι εύκολη η υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών χωρίς, μάλιστα, κοινωνικές αντιδράσεις προς την κεντρική εξουσία και την κυρίαρχη πολιτική, αλλά προς τις Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές.

Στη λογική αυτή έχουν μεταβιβασθεί σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση μια σειρά αρμοδιοτήτων (παιδικοί σταθμοί, συντήρηση σχολείων κλπ) και με τον Καποδίστρια Β' θα μεταβιβασθούν ακόμη περισσότερες (παιδεία, υγεία, πρόνοια, φορολογική αποκέντρωση κλπ) με στόχο την διάσπαση του χαρακτήρα τους και την πλήρη εμπορευματοποίησή τους.

Μέσα από τον σημερινό αντιλαϊκό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης στόχος είναι να ενσωματωθεί και η νεολαία στις λογικές του κυρίαρχου συστήματος, η νεολαία που είναι το αυριανό εργατικό δυναμικό και το θέλουν υποταγμένο, ανειδίκευτο και χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικα δικαιώματα.

Αλλωστε, μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση «πέρασαν» οι ελαστικές μορφές εργασίας, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης κ.α. που είχαν αποδέκτες τους νέους και τα δικαιώματά τους. Με την ίδια λογική από τον Φεβρουάριο του 2006 έγινε πιο αντιδραστικός, ένας ήδη αντιδραστικός θεσμός, τα Τοπικά Συμβούλια Νεων (Τ.Σ.Ν.).

Τα Τ.Σ.Ν. δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλά οργανωμένη προσπάθεια να απομακρυνθούν οι νέοι από κάθε ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, από κάθε ΑΓΩΝΑ. Από οτιδήποτε φέρνει σε επαφή τη νεολαία με τις κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η διαπάλη για το κέρδισμα της νεολαίας οξύνεται, θα γενικεύεται και δεν έχει κριθεί. Αυτό το γνωρίζει η αστική τάξη και ξέρει ότι παρά τα όσα λένε για την «γενιά του καναπέ» η νεολαία έχει τάσεις αμφισβήτησης και ριζοσπαστισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναζητούν συνεχώς τρόπους για την χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των νέων.

Τα Τ.Σ.Ν. δεν προέκυψαν ξαφνικά, πρωτοιδρύθηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του '90 σε μια περίοδο κρίσης του νεολαιίστικου κινήματος. Όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1997-2004 δημιουργήθηκαν περίπου 100 Δημοτικά Συμβούλια Νέων σ' όλη τη χώρα, αλλά μόνο στα χαρτιά αφού δεν είχαν καθόλου δράση, όπου κι όποτε είχαν η δράση τους περιορίζονταν σε διάφορα ΗΑPPENINGS (πάρτι, αιμοδοσία, εθελοντική εργασία, ανούσια συνέδρια νέων κλπ) ίσα-ίσα για να δικαιολογήσουν τα κονδύλια που λάμβαναν.

Έργο των νέων Τ.Σ.Ν., σύμφωνα με το νόμο, είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποστήριξαν το επιχείρημα αυτό δεν έχουν ακούσει τίποτα για την ανεργία που τσακίζει κόκαλα στις νέες ηλικίες; Για τη μισή ζωή που λέγεται μερική απασχόληση και την οποία στηρίζουν οι ελεγχόμενοι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ δήμοι;

Τα αιτήματα των μαθητών για Ενιαίο 12χρονο σχολείο για μόρφωση και ζωή; Όλα τα προβλήματα αυτά της νεολαίας τα γνωρίζουν πολύ καλά γιατί είναι η ίδια η πολιτική τους που τα γεννά. Τα περί «ανάδειξης των προβλημάτων της νεολαίας» είναι η απαραίτητη στάχτη στα μάτια της νεολαίας.

Αλλο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι ο θεσμός αυτός περνάει βασικά και θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατίας στους νέους. Είναι πρόκληση να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας εκείνοι που όταν οι μαθητές αγωνίζονται τους σέρνουν στα δικαστήρια, που ακόμα και η συμμετοχή του νέου στο σωματείο αρκεί ως λόγος απόλυσης. Πολύ απλά όταν αυτοί μιλάνε για «δημοκρατία» και «συμμετοχή» εννοούν την θεσμολαγνεία και την θωράκιση του πολιτικού συστήματος από κάθε αγωνιστική διεκδίκηση.  Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι εκλογές στα Τ.Σ.Ν. θα διενεργούνται με ενιαίο ψηφοδέλτιο άρα χωρίς κανένα πολιτικό και ταξικό κριτήριο. Φοβούνται την αντιπαράθεση συγκροτημένων πολιτικών αντιλήψεων και γραμμών, στα πλαίσια των ενσωματωμένων θεσμών πρέπει να επικρατεί η ομοφωνία της κυρίαρχης πολιτικής.

Ενδεικτικές για τον χαρακτήρα των Τ.Σ.Ν. είναι οι αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες που θα παίρνουν. Ο πακτωλός των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ που θα πηγαίνουν κάθε χρόνο στα Τ.Σ.Ν. θα δίνεται ουσιαστικά για την διοργάνωση «ΗΑPPENING», όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, αφού τα συμβούλια θα έχουν καθαρά «συμβουλευτικό» χαρακτήρα, δηλαδή θα αποτελούν μια ακόμα «γλάστρα» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η νεολαία και το κίνημά της έχουν ήδη φορείς διαμορφωμένους και ιστορικά αναγνωρίσιμους από τους νέους. Οι μαθητές έχουν τα 5μελή-15μελή τους συμβούλια και τα Συντονιστικά Αγώνα. Οι φοιτητές έχουν τους συλλόγους τους, οι εργαζόμενοι τα σωματεία και τις επιτροπές νέων. Ο δικός μας δρόμος είναι αντίθετος με τα Τ.Σ.Ν.

Ο δρόμος της Δ.Α.Σ είναι η συμμετοχή των νέων στους δικούς τους μαζικούς φορείς και προτείνουμε τον αγωνιστικό συντονισμό και την κοινή δράση μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων και σε τοπικό επίπεδο, τη συσπείρωση και το συντονισμό των διάφορων φορέων της νεολαίας σε αγωνιστική-δι εκδικητική κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΟΥΝΤΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.