«Με λένε Γιώργο και είμαι καλά…»
Έτσι θα δηλώνουν σε λίγο καιρό οι νέοι (και όχι μόνο). Ο λόγος; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Όχι, δεν είναι το αλκοόλ, δεν είναι τα ναρκωτικά, δεν είναι το κάπνισμα. Είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο (internet). Πολλοί από σας ίσως το ακούνε για πρώτη φορά. Κι όμως είναι μια «ασθένεια» που στις μέρες μας έχει αρχίσει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Μια πάθηση – σημείο των καιρών μας.
Το internet είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών, στο οποίο μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση ελεύθερα. Ενήλικοι και ανήλικοι, πλούσιοι και φτωχοί, θρησκευόμενοι και άθεοι, φυσιολογικοί και διεστραμμένοι «σερφάρουν» στο διαδίκτυο. Μπορεί να άργησε κάπως στη χώρα μας να έρθει (όπως και πολλά άλλα πράγματα σε αυτή τη χώρα) το γρήγορο –broadband όπως αλλιώς λέγεται- internet. Ήρθε όμως και έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Θα σας παραθέσω μερικά στατιστικά στοιχεία τόσο από την Ελλάδα όσο και παγκόσμια.· 1 στους 5 κατοίκους του πλανήτη χρησιμοποιεί το internet (1,5 δις. χρήστες)
· 266% ρυθμός αύξησης των χρηστών τα τελευταία 7 χρόνια
· Στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο internet 4 εκατομμύρια χρήστες και υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια συνδέσεις γρήγορου (broadband) internet
· Μεγαλύτερη διείσδυση υπάρχει στις ηλικίες 13-17 ετών: 71,7% και ακολουθούν οι ηλικίες 18-24 και 25-34
· Το 56,8% των χρηστών έχουν πρόσβαση στο σπίτι τους, το 37% στην εργασία τους, το 21,3% σε internet cafe και το 16,7% στο σχολείο – πανεπιστήμιο
· Το 41,1% των χρηστών μπαίνουν στο internet καθημερινά
· Το 97% των νέων ηλικίας 13ων ως 24ων ετών χρησιμοποιεί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το internet, ενώ στο διαδίκτυο καταφεύγει για τα μαθήματα του σχολείου το 78% των μαθητών
Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες χρήστες χρησιμοποιούν το internet είναι οι εξής: Αναζήτηση πληροφοριών (95,3%), αποστολή και ανάγνωση αλληλογραφίας (e-mail) (64,2%), κατέβασμα μουσικής (38,4%), συνομιλία (chat, news groups) (25,3%), παιχνίδια (23,7%), κατέβασμα λογισμικού (17,5%) και ηλεκτρονικές αγορές (11,2%)
Τα θετικά του internet; Αναμφισβήτητα πολλά. Άμεση ενημέρωση, δωρεάν επικοινωνία, αναζήτηση παντός είδους πληροφοριών εύκολα & γρήγορα μέσα από έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, ηλεκτρονικές αγορές. Και δεν είναι μόνο αυτά. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το internet είναι πάρα πολλές και με τη σωστή χρήση του μπορεί να γίνει ένα παντοδύναμο εργαλείο στα χέρια του μαθητή – σπουδαστή, στα χέρια του επαγγελματία, στα χέρια του οποιουδήποτε. Οι εμπειρίες που προσφέρει στους χρήστες του είναι μοναδικές και δεν μπορούν να προσεγγιστούν από κανένα άλλο μέσο.
Όμως «ουδέν καλό αμιγές κακού», θα έλεγα παραφράζοντας τη γνωστή ρήση. Λόγω της φύσης του, το διαδίκτυο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει στα χέρια των κακόβουλων ένα μέσο εκμετάλλευσης και διαφόρων παράνομων πράξεων. Μερικές από τις πιο βασικές παράνομες ή επιβλαβείς δραστηριότητες που συναντάμε σήμερα στο internet είναι οι παρακάτω:
Στην παραπάνω ανεξάντλητη λίστα προστίθενται μέρα με τη μέρα νέες μορφές παράνομων δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα, 1 στους 2 μαθητές δηλώνει ενήμερος για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, ενώ περίπου το 5% των μαθητών που επισκέπτονται chat rooms, δηλώνουν ότι έχουν παρενοχληθεί τουλάχιστον μια φορά από άγνωστο!
Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο εθισμός στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο αυτό παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και η πιο επικίνδυνη ομάδα χρηστών είναι τα παιδιά και οι νέοι. Πάνω από το 18% των Ελληνόπουλων παρουσιάζουν περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του διαδικτύου (κατάσταση πριν από τον εθισμό), ενώ διαπιστώθηκε ότι 1% έχει ήδη εθιστεί στη χρήση του. Το 8% κάνει χρήση πάνω από είκοσι ώρες την εβδομάδα, ενώ τρεις στους δέκα εφήβους σερφάρει σε καθημερινή βάση, κυρίως παίζοντας online παιχνίδια βίας. Οι επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» -που διεξήγαγαν και την έρευνα- παρακολουθούν ήδη 18 εφήβους με εθισμό.
Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, στα τελικά στάδια ο εθισμός με το internet μοιάζει με «εθισμό σε ναρκωτική ουσία», ενώ σύντομα θα ενταχθεί στις ψυχικές παθήσεις. Από την καθημερινή επαφή τους με νέους και νέες που έχουν εθιστεί στο internet προκύπτει ότι η ενασχόληση των παιδιών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες ημερησίως και τις 10 εβδομαδιαίως. Θεωρείται, μάλιστα, ότι αν η χρήση του διαδικτύου ξεπερνά τις 5 ώρες ημερησίως, τότε είναι επικίνδυνη για εθισμό.
Ως πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εθισμού στο internet καταγράφονται οι περιπτώσεις εφήβων που κλέβουν τους γονείς τους για να πάνε σε internet καφέ, ενός μαθητή που έπειτα από 30 ώρες πάνω από ένα κομπιούτερ δεν μπορούσε να θυμηθεί πού είναι το σπίτι του, καθώς κι εκείνο ενός παιδιού που δεν έπινε νερό και έπαθε αφυδάτωση λόγω της εξάρτησης από το διαδίκτυο.
Γενικά τα συμπτώματα του εθισμού είναι τα εξής:
Ψυχολογικά:
Σωματικά:
Ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου (www.safeinternet.gr) και η Μονάδας Εφηβικής Υγείας συμβουλεύουν τους γονείς για την πρόληψη του εθισμού στο internet:
20 λεπτά τη μέρα για παιδιά του
Δημοτικού
1 ώρα την ημέρα για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου
Συμβουλές για παιδιά
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρέπει οι γονείς να περάσουν στο άλλο άκρο και να θεωρήσουν το internet έναν κακό δαίμονα. Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο επικοινωνίας, γνώσης, αλλά και ψυχαγωγίας. Είναι χρήσιμο, θετικό και βασικά, απαραίτητο.
Χρήσιμες Ιστοσελίδες
https://www.saferinternet.gr (Ελληνικός
Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου)
https://www.europa.eu.int/information_society/activities/sip
(Πρόγραμμα Safer Internet plus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
https://www.saferinternet.org
(Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Insafe)
https://www.safeline.gr (Ανοιχτή γραμμή
καταγγελιών για παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο)
https://www.pegi.info/el/index/
(Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια)
https://www.youth-health.gr (Μονάδας
Εφηβικής Υγείας – Β’ Παιδαγωγική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών)
https://www.dpa.gr (Αρχή Δεδομένων Προσωπικού
Χαρακτήρα)
https://www.dart.gov.gr (Ομάδα Δράσης για
τη Ψηφιακή Ασφάλεια)
https://www.eukidsonline.net (Θεματικό
δίκτυο EU Kids Online)
Τσουλουχάς Γιώργος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Ηλ. Υπολογιστών