Σάββατο, 23 11 2024

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Α.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ (Γ.Π.Σ.) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τον Καποδίστρια 2 και το ειδικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) είναι στην κυριολεξία δεμένα μεταξύ τους και απόλυτα εναρμονισμένα με τις επιταγές του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ήλθε με καθυστέρηση 33 ετών μετά την ψήφιση του άρθρου 24 του Συντάγματος που το προέβλεπε. Πολλά  επενδυτικά σχέδια όπως τουριστικές μονάδες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αιολικά πάρκα, παρά της αδειοδοτήσεις κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν λόγω προσφυγών στα δικαστήρια.


Επιπλέον στο πλαίσιο της λεγόμενης ‘’πράσινης’’ οικονομίας μπαίνει στη μέγγενη της ιδιωτικής κερδοσκοπίας και το περιβάλλον γεγονός που προϋποθέτει τη διευθέτηση και του χώρου.

Οι προβλέψεις του σχεδίου αυτού ‘’δένουν’’ απόλυτα με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό, την βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και με τα παράκτια οικοσυστήματα και τους ορεινούς όγκους.

Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι αντιλαϊκά κατασκευάσματα που στόχο έχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την εμπορευματοποίηση της γης, την κατάργηση του όποιου προστατευτικού πλαισίου υπάρχει για την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή των χρήσεων της γης,  προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα.

Μιλούν για ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη αλλά θα πρέπει  να μπει στο επίκεντρο του προβληματισμού τι είδους ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει και ποιόν θα εξυπηρετεί.

Αυτοί εννοούν ανάπτυξη προσαρμοσμένη στην ανταγωνιστικότητα δηλαδή στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός (Γ.Π.Σ.) που προτείνεται για τον Δήμο μας.

Διαλαλούν κυβέρνηση,  τοπική αυτοδιοίκηση και όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, ότι η ύπαρξη - λειτουργία της ΛΑΡΚΟ  περνά μέσα από την κατασκευή   του νέου λιμένα στη Λάρυμνα και από την απόρριψη της σκουριάς στη ΛΙΑΒΔΑ. Λένε ακόμα ότι μετά την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Γ.Π.Σ.) που θα καθορισθούν οι χρήσεις γης, θα έχουμε ανάπτυξη, δουλειά, και ότι θα λυθούν τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ηθελημένα όμως ξεχνούν να μας πουν ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού και των πολιτικών που εφαρμόζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου, και από τους υποστηρικτές τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να κατανοηθεί ότι στον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει κεντρικός πολεοδομικός σχεδιασμός προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Η αναρχία στην παραγωγή είναι στη φύση του συστήματος και η ανταγωνιστικότητα χρειάζεται για να αυγαταίνουν τα κέρδη  της ολιγαρχίας.

Με τα σχέδια αυτά που θέλουν να επιβάλουν μέσα από το Γ.Π.Σ.  θα έχουμε συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια,  από την οποία θα προκύψουν νέα δεινά για όλους μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ζωή είναι η παραγωγή υλικών αγαθών και η αρμονική σχέση μεταξύ παραγωγικής διαδικασίας και περιβάλλοντος. Αυτά όμως  δεν συμβιβάζονται   με την καπιταλιστική παραγωγική διαδικασία η οποία έχει ανάγκη από όλο και μεγαλύτερα κέρδη και εξ αιτίας της επιδίωξης αυτής ισοπεδώνουν και καταστρέφουν τα πάντα.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο Γ.Π.Σ. και η πολιτική γης είναι συνδεδεμένα με τις σχέσεις παραγωγής και την ιδιοκτησία της γης, η οποία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Με αυτές τις σκέψεις εμείς θεωρούμε ότι η περιοχή μας η οποία έχει διαμορφωμένη παραγωγική δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί στις εξής κατευθύνσεις:

 

• Να μην παραχωρηθεί και να μην δοθεί για χρήση σε κανέναν ιδιώτη ο Δημόσιος δασικός και υδάτινος πλούτος (Δάση, βουνά, παραλίες, ποτάμια κ.λ.π.).

• Να επανέλθει 100% η ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο γιατί έτσι θα εξασφαλιστεί η λειτουργία της, να εκσυγχρονιστεί και να καθετοποιηθεί η παραγωγή της με ανοξείδωτο χάλυβα και αξιοποίηση των υποπροϊόντων της.

• Να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην ΛΑΡΚΟ, να σταματήσει το δουλεμπόριο των εργολαβιών και να ληφθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

• Να μην κατασκευαστεί το νέο λιμάνι που σχεδιάζουν γιατί δεν εξυπηρετεί την παραγωγικότητα της ΛΑΡΚΟ, αλλά έτσι θα μπορέσουν πιο εύκολα να ιδιωτικοποιήσουν την ΛΑΡΚΟ και να διευκολύνουν την  ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα, οδηγώντας έτσι την ΛΑΡΚΟ σε αδιέξοδο, αλλάζοντας την παραγωγική διάρθρωση της περιοχής και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο λαό της περιοχής και στο περιβάλλον.

• Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με επέκταση των καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα (π.χ. ελαιοπερίβολα, οπωροκηπευτικά, αμπελουργία).

• Αναδάσωση των κατεστραμμένων  δασικών εκτάσεων.

• Να γίνει υδρονομία, γεωτρήσεις και στην συνέχεια να επεκταθούν και να τελειοποιηθούν τα αρδευτικά έργα.

• Ενίσχυση των συνεταιρισμών και στήριξη για υποδομή καλλιέργειας, συγκομιδής, τυποποίησης και μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων.

• Δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων σε όλους τους κόλπους και απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων σε ανοικτά πελάγη.

• Ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα (τουρισμός, υπηρεσίες κλπ).

Σε μια τέτοια λογική ανάπτυξης που θα ανοίγει δρόμους για τα λαϊκά συμφέροντα μπορούν να ενταχθούν και τα έργα-σχέδια για επέκταση σχεδίου πόλης, ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικό καθαρισμό, κοινόχρηστους χώρους αναψυχής, ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων κλπ

Άλλωστε δεν μπορεί να καθορίζουν περιοχές τουρισμού και αναψυχής όταν δίπλα ή απέναντι από αυτές υπάρχουν ιχθυοτροφεία κι από πάνω σκουπιδότοπος.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια μεταφοράς του σκουπιδότοπου που είναι παράνομος, ενώ μπορούμε να ενταχθούμε στο ΧΥΤΑ του δήμου Λιβαδειάς που μας δέχεται, σύμφωνα με την δήλωση του Δημάρχου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντιφατικό είναι και το γεγονός ότι σχεδιάζουν να παραχωρήσουν έκταση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της δασική, για  εγκατάσταση βιομηχανιών μεσαίας και χαμηλής όχλησης, δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, σύμφωνα λένε με τις ισχύουσες διατάξεις. Ποιος θα ελέγχει όμως την τήρηση των διατάξεων αυτών και γιατί δεν ελέγχουν τώρα τις παραβιάσεις της ΛΑΡΚΟ, των ιχθυοτροφείων, των αμμοβολών; Τέσσερις μήνες περιμένουμε να έρθουν να κάνουν τον έλεγχο που έχει ζητήσει ο Δήμος για τις παραβιάσεις των ιχθυοτροφείων.

Τέλος πρέπει να γίνουν κι άλλες τέτοιες παρουσιάσεις στο Μαρτίνο και στη Λάρυμνα για να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι για ό,τι θα τους συμβεί τα επόμενα χρόνια.

 

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΗΣ ΔΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΟΥΝΤΑΣ

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.