Σάββατο, 23 11 2024

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

Εμείς οι Μαρτιναίοι και η τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε τα προβλήματα και όχι οι υπηρεσίες που σχεδιάζουν από τα γραφεία τους

 

Η συνεδρίαση της 9ης Απριλίου 2009 διεξήχθη ως συνήθως με εντάσεις και οχλαγωγία. Θέματα πολλά αλλά ας ξεκινήσουμε με το Δημοτικο Συμβούλιο:

- Υπάρχει πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οπουντίων, τον εκνευρισμό πρέπει να τον αφήνουμε στο σπίτι μας. Η καλή συμπεριφορά απέναντι σε όλους και η μη ανοχή κανενός εκνευρισμού ή κακής συμπεριφοράς είναι επιβεβλημένη. Στην Δημοκρατία οι ιδέες παλεύονται με ιδέες. Όχι με εκνευρισμούς.

- ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ. Διαβάζω άρθρο 97 από τον Δημοτικό και Κοινοτικό κώδικα: «Τα πρακτικά καταρτίζονται με τη βοήθεια μαγνητοφωνικής συσκευής ή βίντεο ή με κάθε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο» κ.λ.π.

Είναι προφανές ότι ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προλαβαίνει να καταγράφει όλες τις απόψεις, τις τοποθετήσεις, τους διαλόγους. Το γεγονός αυτό δίνει την δυνατότητα σε μερικούς να ανακαλούν με ευκολία τα λεγόμενά τους, να συκοφαντούν ανέξοδα, γνωρίζοντας ότι δεν θα καταγραφούν.

Πιστεύω ότι η προμήθεια του συστήματος μαγνητοφώνησης είναι επιτακτική ανάγκη.

Στο θέμα μας τώρα: Β’ φάση Γενικού πολεοδομικού σχεδίου Δήμου Οπουντίων που συμπεριλήφθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης μετά από αίτηση των Δημοτικών Συμβούλων Γρούντα Δημητρίου, Μπέρδου Αναστασίας, Μπιτσάκου Σταμέλου και Καρβούνη Δήμητρας.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Δήμαρχος και είπε «Είναι γνωστό ότι τον Οκτώβριο του 2008 συζητήσαμε την Β’ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ο αρμόδιος κατά νόμο είναι ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ (Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων, το μάθαμε και αυτό) κ. Τσαούσης. Ζήτησε από όλους τους φορείς να εκφραστούν μέχρι 15-12-2008 όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, η ΠΥΡΚΑΛ, ο ΜΟ.ΣΥ.Μ., ο Σύλλογος “ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ” κ.λ.π. Συνεργαστήκαμε με τους μελετητές και ειδοποιήθηκαν πάλι οι φορείς αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. (Ο Σύλλογός μας δεν ειδοποιήθηκε, εμείς παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας για κάθε βοήθεια). Στις 7/4/2009 συνεργαστήκαμε πάλι με τον κ. Τσαούση, την κ. Καρβούνη Αλεξάνδρα και είπαμε να ζητήσουμε πάλι να απαντήσουν οι υπηρεσίες Αρχαιολογίας, Βιομηχανίας, Αλιείας και Δασαρχείο και αν δεν απαντήσουν μέχρι το Πάσχα να δούμε τι θα κάνουμε. Η προθεσμία είναι μέχρι 31/7/2009 και μπορεί να πάρει παράταση μέχρι τέλος του 2009. Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να απαντήσουν έστω και προφορικά. Στην συνέχεια η Δημοτική Σύμβουλος κ. Καρβούνη Δήμητρα είπε “Για να ολοκληρωθεί η μελέτη πρέπει να απαντήσουν οι υπηρεσίες αυτές. Για να ολοκληρωθεί η μελέτη του Γ.Π.Σ. και να μπορέσει να γίνει ΦΕΚ σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση χρειάζεται, είναι απαραίτητη συμπληρωματική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας. Που σημαίνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα. Θεωρώ μάλιστα ότι η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για το Δήμο μας.

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπιτσάκος Σταμέλος ο οποίος είπε: «Θα αναφερθώ μόνο στις προτάσεις. Ρώτησα τότε τον κ. Τσαούση πότε θα έρθετε και είπε όποτε με καλέσετε. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις που κατατέθηκαν. Έχουμε συμφωνήσει εμείς; Έχουν μπει οι προτάσεις των φορέων; Γιατί υπήρχε διαφωνία ανάμεσα σε συλλόγους. Τι περιμένουμε να γνωμοδοτήσουν οι υπηρεσίες όταν εμείς δεν έχουμε γνωμοδοτήσει; Λήγει τον Ιούλιο και εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε».

Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γρούντας Δημήτριος είπε: «Το χωροταξικό σχέδιο, προβλέφθηκε με την ψήφιση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Δεν υλοποιήθηκε γιατί έπρεπε να γίνει η ανάπτυξη άναρχα χωρίς έλεγχο. Όταν πολλά επενδυτικά σχέδια όπως τουριστικές μονάδες, αιολικά πάρκα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λ.π. κινδύνευαν να μην υλοποιηθούν λόγω προσφυγών στα δικαστήρια, αποφασίστηκε να ψηφιστεί το εθνικό χωροταξικό σχέδιο. Αντί λοιπόν να καθοριστούν από τον Δήμο μας οι χρήσεις γης με το πολεοδομικό σχεδιασμό πριν ψηφιστούν από την κυβέρνηση  τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, αυτός ακόμη καθυστερεί.

Η κυβέρνηση μέσω της Νομαρχίας, της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου επίτηδες καθυστερούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω σχέδια και να αποφασίσει το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πριν από μας για μας. Τέλος αντιφατικό είναι και το γεγονός ότι σχεδιάζουν να παραχωρήσουν έκταση, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, δασική, για εγκατάσταση βιομηχανιών μεσαίας και χαμηλής όχλησης, δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, σύμφωνα λένε με τις ισχύουσες διατάξεις. Ποιός θα ελέγχει όμως την τήρηση των διατάξεων αυτών και γιατί δεν ελέγχουν τώρα τις παραβάσεις της ΛΑΡΚΟ, των ιχθυοτροφείων, των αμμοβολών;

Τον λόγο έλαβε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αριστείδης Κ. Κούρος και είπε (εκτός πρακτικών βέβαια).

Κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τι θα αποφασίσουν οι υπηρεσίες για μας; Σας διαβάζω τι προβλέπει το χωροταξικό της βιομηχανίας για τη Φθιώτιδα όπως γράφει ο ηλεκτρονικός τόπος της Φθιώτιδας.

“Η ΒΙΠΕ έχει προσελκύσει αρκετό επενδυτικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει εξαντλήσει τη χωρητικότητά της και είναι αναγκαία η βελτίωση της ελκυστικότητάς της. Μικρότεροι οργανωμένοι υποδοχείς είναι δυνατό να απαιτηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αταλάντης και Οπουντίων για εξυπηρέτηση της ζήτησης από την εκτόνωση των Οινοφύτων”.

Δεν γνωρίζω τι έχετε στο μυαλό σας αλλά σίγουρα είστε Δημόσιοι λειτουργοί που ασκείτε πολιτική και κρίνεστε για τις πράξεις σας.

Διαβάζοντας για τα Γ.Π.Σ. σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας διεπίστωσα ότι στόχος κάθε Δήμου ήταν η προστασία της αμιγούς κατοικίας και οι υπόλοιπες χρήσεις γής να έχουν τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Οι χρήσεις γής κύριοι πρέπει να συνδέονται με τη φυσιογνωμία του Μαρτίνου, με την ποιότητα ζωής μας, με την καθημερινότητά μας.

κ. Δήμαρχε

Δύο χρόνια τώρα ως σοφός… Manager υιοθετείτε άκριτα κάθε τι προπαγανδιστικό, έστω και αν ξεφεύγει από τα όρια της σοβαρότητας.

Η ανεργία αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα.

Αλλά αν είχατε έστω και λίγο ενδιαφέρον θα είχατε δημιουργήσει γραφείο προώθησης στην απασχόληση με καταγραφή των ανέργων και προώθηση των συμπολιτών μας σε εργασίες του ιδιωτικού τομέα.

Είκοσι τουλάχιστον εταιρείες έχουν δραστηριότητα στο Δήμο Οπουντίων και έχουν ξεχάσει το αποδοτικό πρόγραμμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας γιατί εσείς και οι προκάτοχοί σας την ανεργία την χρησιμοποιούσατε και την χρησιμοποιείτε για να δημιουργείτε εξαρτώμενα άτομα που να στηρίζουν την πολιτική σας.

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ανήκουμε σ’ ένα Δήμο που η έκταση και η μορφολογία του εδάφους ευνοούν σχεδόν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Διατήρηση του οικιστικού χαρακτήρα του Μαρτίνου και πίσω από τους ορεινούς όγκους Βιομηχανική ζώνη.

‘Ηδη έχει αγοράσει εκτάσεις, η ΠΥΡΚΑΛ, ΛΑΡΚΟ και δραστηριοποιούνται εργοστάσιο αμμοβολής και κτηνοτροφικές μονάδες. Η Κουτρούλα μας έχει σώσει από την ΛΑΡΚΟ.

Το Μαρτίνο είναι προικισμένο με πολλές φυσικές ομορφιές. Η αναπτυξιακή δυναμική του συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα της τοπικής εξουσίας να διατηρήσει και να αναδείξει αυτόν τον περιβάλλοντα πλούτο που ταυτόχρονα αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Εμείς οι “επισκέπτες του Σαββατοκύριακου” κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π,. το Μαρτίνο που θέλουμε για μας και τις μελλοντικές γενιές είναι ένα Μαρτίνο δυναμικό, παραγωγικό χωρίς διακρίσεις, καθαρό, πράσινο, ένα Μαρτίνο με αξίες όπως αλληλεγγύη, κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Και το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση.

Αποφασίζει

Κατά πλειοψηφία την μη λήψη απόφασης σχετικά με την Β’ φάση του Γ.Π.Σ. διότι δεν έχουν γνωμοδοτήσει οι υπηρεσίες και αυτό θα γίνει μετά το Πάσχα παρουσία και του αρμόδιου οργάνου του προϊσταμένου της ΤΥΔΚ και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου για τελικές αποφάσεις.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τα αποσπάσματα του Δημάρχου και των Συμβούλων είναι ακριβής αντιγραφή από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Αριστείδης Κ. Κούρος

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.