-
Κατηγορία: Φύλλο 25
(Γράφει ο Σωτήρης Μανταλβάνος, Συγγραφέας/ερευνητής)
Έπρεπε να ’ρθεί η μεγάλη κρίση για να φανεί η ελληνική γύμνια. Μόλις πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα συγκαταλέγονταν μεταξύ των 25 πλουσιότερων χωρών της γης.
Κάποιοι πονηροί ξένοι και δικοί μας - κατάταξαν την Ελλάδα στις πιο πλούσιες χώρες, γιατί θέλανε να την αρμέγουν κανονικά, και στο τέλος να την βουλιάξουν.
Από τον Ανδρέα κι εδώ, οι Έλληνες καλοπερνούν, όχι γιατί ανθεί η ελληνική οικονομία, όπως παραπλανητικά λέγανε, αλλά διότι οι κυβερνήσεις ανακάλυψαν δυο μαγικές συνταγές:
1. Διορισμοί σε Δημόσιες Υπηρεσίες διπλασίου αριθμού υπαλλήλων και 2. Ξέφρενος δανεισμός με όσο όσο επιτόκιο για να καλύπτουν συνεχώς τις τρέχουσες ανάγκες.
Την ίδια στιγμή φορολογούνται μόνο οι μισθοί, ενώ πολλοί επιχειρηματίες «ξεχνούν» να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και οι κυβερνήσεις ξεχνούν, επίσης, ν’ απαιτήσουν τους ανάλογους φόρους. Αφού βολευόμαστε με τα δανεικά!!! Με δανεικά ο καθένας μοστράρει πλούσιος. Από την αρχαιότητα η Ελλάδα ήταν μια γεωργική και κτηνοτροφική χώρα και τέτοια παρέμεινε μέχρι σήμερα. (Γιατί δεν προχώρησε στην ανάπτυξη βιομηχανίας, είναι ένα άλλο θέμα γι’ άλλη φορά). Η ελληνική ύπαιθρος, εκτός των πολύ εύφορων περιοχών, έχει εγκαταλειφθεί. Να μην αναφέρω παραδείγματα, όλοι γνωρίζουμε. Σήμερα το 90% των Ελλήνων σπάνια πατά στο χώμα, (διαμέρισμα, άσφαλτος, αυτοκίνητο, εργασία κι επιστροφή). Χώμα, σε καμιά γλάστρα στο μπαλκόνι μαζί με τη σκούπα, τη σφουγγαρίστρα, τη στεγνώστρα.
Βασικά οι τομείς απασχόλησης των Ελλήνων είναι τρεις: 1) Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Ο αριθμός των Δημοσίων υπαλλήλων είναι ακόμη άγνωστος. Μέτρησε ο Γ. Παπανδρέου 750.000 και σταμάτησε γιατί θα τον τρόμαξε το σύνολο! Σκεφτείτε όργιο διορισμών! Να μη μπορεί το κράτος, με τη σημερινή τεχνολογία, να μετρήσει τους υπαλλήλους του! «Εάν δε δηλώσετε που εργάζεσθε, θα σταματήσει η πληρωμή σας», φοβέρισε ο Παπανδρέου. Καλά ο ίδιος, τα ταμεία που πληρώνουν δεν γνωρίζουν ούτε τον αριθμό ούτε τα ονόματα! 2) Οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία και 3) Επιχειρηματίες. Εκτός από τους λίγους μεγάλους, οι πολλές χιλιάδες έχουν μικρομάγαζα, μια και το ισόγειο κάθε σχεδόν πολυκατοικίας σ’ όλη τη χώρα, φιλοξενεί από ένα έως τρία μαγαζιά. Αυτά τώρα κλείνουν, γιατί ήταν πάρα πολλά.
Τη γη ποιοι την καλλιεργούν; Ελάχιστοι και στις περισσότερες περιπτώσεις με ξένα χέρια. Χωρίς τους μετανάστες δεν ξέρω αν θα υπήρχαν καν καλλιέργειες.
Η Ελληνική γη, αν και ορεινή, παράγει χρυσούς καρπούς. Θα μπορούσε η χώρα μας να πλημμυρίσει τον κόσμο με λάδια, κρασιά και φρούτα Α’ ποιότητας. Εδώ και δεκαετίες βλέπω ιταλικά λάδια και κρασιά στα ράφια των υπεραγορών (σούπερ μάρκετς), αλλά όχι δικά μας.
Δεν άκουσα κανέναν υπεύθυνο στην πατρίδα να παρακινήσει τους άνεργους Έλληνες να τολμήσουν ένα βηματάκι και να πατήσουν ελληνικό χώμα. Οι περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων έχουν σπίτι και χτήματα στο χωριό. Γιατί αποκλείουν αυτή τη λύση; Δεν το σκέφτηκαν, ή θεωρούν τη χειρωνακτική εργασία «βάρβαρη»! Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε να ενθαρρύνουν, με παροχές, τους ανέργους (και όχι μόνο) να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης, απ’ όπου τους πρόγκιξε η μεταπολεμική φτώχεια και η παντελής έλλειψη κρατικής στήριξης.
Αν η τρόικα αγαπούσε την Ελλάδα, θα έπρεπε αυτή η... έξοδος να είχε μπει στους όρους για το δανεισμό. Τότε, ίσως να υποστήριζα κι εγώ το μνημόνιο.