Σάββατο, 23 11 2024

ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΜΑΤΙΑ

Η τεχνολογία προσφέρει νέα πολύτιμα εργαλεία για την πραγματοποίηση διορθωτικών και αισθητικών επεμβάσεων
Σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης καθιστά την ιατρική και την τεχνολογία άρρηκτα συνδεδεμένες. Η τεχνολογική εξέλιξη προσφέρει στους γιατρούς πολύτιμα εργαλεία ώστε να εξασφαλίσουν στον ασθενή καλύτερα αποτελέσματα, μειωμένους μετεγχειρητικούς κινδύνους, ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης και επανένταξής του στις καθημερινές δραστηριότητες. Την κατεύθυνση αυτή ακολουθεί και η ειδικότητα της οφθαλμολογίας, η οποία χάρη στη δυναμική χρήση ιατρικών μηχανημάτων βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο των εξελίξεων, τόσο στον τεχνολογικό τομέα όσο και στις επεμβατικές μεθόδους.
Οι θεραπείες και οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην οφθαλμολογία μπορεί να αφορούν επανορθωτικούς αλλά και αισθητικούς σκοπούς.
Στον αισθητικό τομέα της οφθαλμολογίας νέα εξέλιξη αποτελεί η ένθεση φακού με ίριδα από σιλικόνη σε τραυματισμένα μάτια με έλλειψη χρώματος. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο βελτιώνουμε την όραση του ασθενούς και παράλληλα το μάτι αποκτά χρώμα που προσομοιάζει με αυτό της ίριδας, επιτυγχάνοντας πιο φυσικό αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τις παθήσεις στην περιοχή των βλεφάρων, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει επεμβάσεις μέσα από μη ορατές τομές και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς ράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, επιλύονται γρήγορα και αποτελεσματικά προβλήματα, όπως, η πτώση βλεφάρου, το εκτρόπιο (όταν γυρίζει το βλέφαρο προς τα έξω), το εντρόπιο (όταν γυρίζει το βλέφαρο προς τα μέσα) και τα χαλαρά βλέφαρα με «σακούλες». Η τελευταία εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα είναι η διόρθωση της θέσης του βλεφάρου χωρίς χειρουργείο, αλλά με έγχυση μπότοξ με τέτοιο τρόπο που επιτυγχάνεται η ανόρθωσή του.
Στην αντίθετη περίπτωση όταν ένα μάτι είναι πολύ ανοιχτό γίνεται χρήση υαλουρονικού, ενώ παράλληλα με την ίδια μέθοδο διορθώνονται συγκεκριμένες περιπτώσεις μαύρων κύκλων στα μάτια.
Τα πράγματα έχουν πλέον γίνει πιο απλά και στην περίπτωση της βλεφαροπλαστικής, όπου με τη χρήση ραδιοκυμάτων αφαιρείται η περίσσεια του ιστού που έχει χαλαρώσει. Με τη συγκεκριμένη αισθητική επέμβαση που είναι παράλληλα και διορθωτική, βελτιώνεται το οπτικό πεδίο των ασθενών, αλλά και τα σημάδια του χρόνου και της χαλάρωσης - γήρανσης, μειώνοντας ταυτόχρονα οιδήματα και διατηρώντας το σχήμα του ματιού.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση των laser διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού η νέα τάση είναι το Femtosecond laser και η μέθοδος LASIK, η οποία πραγματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς την εφαρμογή «νυστεριού». Επιπλέον, το laser χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πρεσβυωπίας με την τεχνική Intracor, η οποία εφαρμόζεται σε άτομα που παράλληλα με την πρεσβυωπία συνυπάρχει υπερμετρωπία έως 2 βαθμούς. Σε πρεσβύωπες ασθενείς με μυωπία έως 4 βαθμούς νέα εξέλιξη αποτελεί το presbyLASIK. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύσκολες επεμβάσεις, όπως αυτή του καταρράκτη, θα πραγματοποιούνται πλέον με τη χρήση του Femtosecond laser.
Η επιλογή του laser προσφέρει πλεονεκτήματα όπως η ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις, η σημαντική μείωση του χρόνου επέμβασης, αλλά και το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους.
Υπάρχουν όμως εξελίξεις και στις διορθωτικές επεμβάσεις στην οφθαλμολογία. Ένα παράδειγμα είναι η μεταμόσχευση κερατοειδούς, η οποία πραγματοποιείται όταν ο κερατοειδής του ασθενούς θολώσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην όρασή του. Τα δύο τελευταία χρόνια, αντί να μεταμοσχεύουμε ολόκληρο τον κερατοειδή από πτωματικό δότη και να δημιουργούμε ράμματα που προκαλούν αστιγματισμό, μεταμοσχεύουμε κύτταρα στο πίσω μέρος του κερατοειδούς αποφεύγοντας τις ανεπιθύμητες παρενέργειες και την πολύωρη επέμβαση. Σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση στον ασθενή τεχνητού κερατοειδούς.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καταρράκτη γίνεται ένθεση πολυεστιακών, είτε εξελιγμένων προσαρμοστικών ενδοφακών (π.χ. Crystalens), με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην χρειάζεται να φορέσει γυαλιά μετά την επέμβαση. Αντίστοιχα, όταν συνυπάρχει σημαντικού βαθμού αστιγματισμός, τοποθετείται τοπικός ενδοφακός αποφεύγοντας τη χρήση αστιγματικών γυαλιών.
Επιπλέον, ένα σημαντικό νέο στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις είναι η αφαίρεση όγκων των βλεφάρων με ανακατασκευή του ελλείμματός τους με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλείται η μικρότερη δυνατή απώλεια ιστών.
Για όσους υποφέρουν από δακρύρροια, ως σύμπτωμα της απόφραξης δακρυικού πόρου, μπορούν πλέον να το αντιμετωπίσουν με την ενδοσκοπική ασκορινοστομία. Η μέθοδος διεξάγεται χωρίς τομή, χωρίς ράμματα και εξασφαλίζει επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια - εξόφθαλμο γίνονται αποσυμπιέσεις κόγχου ή διορθωτικές επεμβάσεις στα βλέφαρα μέσα από μη ορατές τομές, ενώ στα κατάγματα του κόγχου εφαρμόζονται πλέον νέα πιο εξελιγμένα υλικά.
Στον τομέα των παθήσεων της ωχράς κηλίδας, την ηλικιακή εκφύλισή της και το διαβητικό οίδημα, που αποτελούν συχνό φαινόμενο της εποχής, χρησιμοποιούνται ενδοϋαλοειδικά αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες που σταθεροποιούν ή βελτιώνουν τη νόσο.
Σήμερα, είναι εφικτή η πρώιμη διάγνωση του κερατόκωνου, γεγονός που μας επιτρέπει να σταθεροποιούμε την πάθηση με laser cross-link και χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε μεταμόσχευση όπως συνηθίζονταν στο παρελθόν.
Αξιοσημείωτη είναι και η εξέλιξη στην αντιμετώπιση των ενδοφθάλμιων όγκων, όπως το μελάνωμα, με νέες χειρουργικές τεχνικές που σώζουν την όραση και δεν αφαιρούν το μάτι, αλλά μόνο τον όγκο.
Σε ό,τι αφορά το κόστος όλων των προαναφερθέντων επεμβάσεων, οι περισσότερες καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, σε μία δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο, οφείλουμε όλοι να προσαρμόζουμε τις αμοιβές μας χωρίς φυσικά να κάνουμε καμιά έκπτωση στην ποιότητα της δουλειάς μας. Αποτελεί στοίχημα για όλους εμάς να αναδείξουμε τη χώρα μας σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση περιστατικών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, εφαρμόζοντας νέες καινοτόμες τεχνικές με το λιγότερο δυνατό κόστος.
 
Επεμβάσεις στην περιοχή των βλεφάρων
Σε ό,τι αφορά τις παθήσεις στην περιοχή των βλεφάρων, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει επεμβάσεις μέσα από μη ορατές τομές και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς ράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, επιλύονται γρήγορα και αποτελεσματικά προβλήματα, όπως η πτώση βλεφάρου, το εκτρόπιο (όταν γυρίζει το βλέφαρο προς τα έξω), το εντρόπιο (όταν γυρίζει το βλέφαρο προς τα μέσα) και τα χαλαρά βλέφαρα με «σακούλες». Η τελευταία εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα είναι η διόρθωση της θέσης του βλεφάρου χωρίς χειρουργείο, αλλά με έγχυση μπότοξ με τέτοιο τρόπο που επιτυγχάνεται η ανόρθωσή του. Στην αντίθεση περίπτωση, όταν ένα μάτι είναι πολύ ανοιχτό γίνεται χρήση υαλουρονικού, ενώ παράλληλα με την ίδια μέθοδο διορθώνονται συγκεκριμένες περιπτώσεις μαύρων κύκλων στα μάτια.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.