Σάββατο, 23 11 2024

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

   

Με πλήθος κόσμου εθνικό φρόνημα και υπερηφάνεια εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της Μάχης του Μαρτίνου 29 Ιανουαρίου 1829.
    Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τον Δήμο Λοκρών και την Δημοτική Κοινότητα Μαρτίνου με μεγάλη επιτυχία. Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013  το πρωί τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών προεξάρχοντος του ιερέα του Μαρτίνου πατέρα Εμμανουήλ.
    Στην συνέχεια στο χώρο της ψηφιδωτής αναπαράστασης του ανδριάντα του Βάσσου Μαυροβουνιώτη πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.

    Η παρέλαση των μαθητών πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών που παιάνιζε εμβατήρια.
    Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Μαρτίνου με χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μαρτίνου Σπυριδούλας Γιάγκου  και τον αντιδήμαρχο Λοκρών Χρήστο Π. Μπώκο.
    Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε ο ερευνητής της τοπικής μας ιστορίας κ. Νίκος Αθ.Μπάτσος που ανέπτυξε το θέμα «της Μάχης του Μαρτίνου» μέσα από την εμπεριστατωμένη έρευνά του.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ:
“O Mαχμούτ έφθασε το σούρουπο στο Μαρτίνο και στρατοπέδευσε δυτικά από το χωριό όπως γράφουν όλοι οι συγγραφείς.  Δυτικά του χωριού μόνο ένας χώρος ήταν ανοικτός για να στρατοπεδεύσει μια τέτοια στρατιά    (Δεν θα μπορούσε επάνω στα βράχια του προφήτη Ηλία να στρατοπεδεύσει) αυτός λοιπόν ο χώρος είναι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα στο αμφιθέατρο και η μεγάλη πλατεία μπροστά από τα σχολικά κτήρια και την ψηφιδωτή αναπαράσταση του Βάσσου Μαυροβουνιώτη ενώ το χωριό τότε περιορίζετο πολύ πιο κάτω πάνω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο.”
“Επίσης Μαρτιναίοι επώνυμοι που έμειναν τα ονόματά τους από τις αιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων που είχαν καταθέσει στους επάρχους Θηβών και Αταλάντης.
Μεταξύ αυτών ο Μαρτιναίος πεντηκόνταρχος Αγγελής Δήμος που είχε πενήντα Μαρτιναίους υπό τις διαταγές του.  ΄Ενας άλλος Μαρτιναίος ο Δήμος Βέργος επίσης πεντηκόνταρχος είχε και αυτός πενήντα Μαρτιναίους αρματωμένους υπό τις διαταγές του.
Άλλος Μαρτιναίος ο στρατιώτης Λουκάς Ν. Κούρος που θα τον συναντήσουμε στα αρχεία των επάρχων σαν Λουκάς Νικολάου ή Κούρος ο Μαρτιναίος που πολέμησε γενναία στην     μάχη σώμα με σώμα.  Ο γιος του αγωνιστή ήταν μετέπειτα Συμβολαιογράφος Αταλάντης. Το πραγματικό επίθετο ήταν Νικολάου το Κούρος το απέκτησε από τον Καραΐσκάκη που τον παρομοίαζε σαν τους Κούρους τα αρχαία αγάλματα λόγω των σωματικών του διαπλάσεων οι απόγονοί του σήμερα στο Μαρτίνο φέρουν το επίθετο Κούρος.
Επίσης Μαρτιναίος στρατιώτης ο Δήμος Βόλης ο οποίος καταγόταν από το Μαρτίνο αλλά διέμενε στο Μουρίκι της Βοιωτίας μόλις έμαθε ότι κινδύνευε το Μαρτίνο ζώστηκε στα άρματα και αγωνίσθηκε γενναία μέχρι το τέλος της μάχης. Την μαρτυρία αυτή υπογράφουν αργότερα Μαυροβουνιώτης και Μαυροδήμος την 5η Οκτωβρίου 1846. Όλα τα ονόματα των αγωνιστών υπάρχουν σήμερα στο Μαρτίνο εκτός του Μαυροδήμου που ακολούθησε το στρατιωτικό επάγγελμα και μετακόμισε στην Λαμία.  Το σπίτι του Μαυροδήμου ήταν ένα χαμόσπιτο στο τετράγωνο που είναι τα σπίτια του Παλληκάρα, του Τσούτουλα, του Ανδρέα Νάστου, κάπου εκεί γεννήθηκε ο Μαυροδήμος Στάμος και στα 17 του χρόνια ήταν κλέφτης. Μετά τον σεισμό του 1894 το σπίτι του δεν ξανακτίσθηκε και οι συγγενείς του έφυγαν για το Ακραίφνιο εκεί είναι και σήμερα.”
“Όλες οι μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι οι Μαρτιναίοι όχι μόνο πολέμησαν στη μάχη του Μαρτίνου αλλά ήσαν αναμιγμένοι από την αρχή της ελληνικής επανάστασης.

Ο Ανδρούτσος σε επιστολή του προς τον οπλαρχηγό Γ. Παγώνα γράφει:
    «Αδελφέ μου Γιωργάκη της Παγώνας σου φιλώ τα μάτια,
    σου φανερώνω και ότι από τους εδικούνες μας ανθρώπους
    δεν ημπόρεσαν να βρουν στοργή, μόνον καταντούν ούλοι
    σαν γυναίκες και έστειλα στο Μαρτίνο και μου υποσχέθηκαν
    αυτοί σιγρί να μας τους δώκουν. Εσύ αύριο σύρε ως του
    Παύλου δια ν΄ανταμωθούμε.»

Μαλεσίνα                  Υγίεναι ο αδελφός σου
3 Ιανουαρίου 1824                Οδυσσέας Ανδρούτσος”


    
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου «ΜΕΛΙΣΣΑ».
    Παρευρέθηκαν: ο βουλευτής Φθιώτιδας Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, η τέως Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή ο περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος Ιωάννης Κατσίκας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λοκρών Χρήστος Μπώκος, Ηλίας Κολομπτσάς, Γεώργιος Βλαχάβας, Ιωάννα Θεοδοσίου, οι Σύμβουλοι του Δήμου Λοκρών Σπύρος Γκριτζάπης, Ανδρέας Ζαϊμης, Κωνσταντίνος Τσέρτος, Δημήτριος Τσοχαντάρης, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Πάσσας, Κωνσταντίνος Σούλιας, Κωνσταντίνος Αγγελούσης, η πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μαρτίνου Σπυριδούλα Γιάγκου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λάρυμνας Μιλτιάδης Χρυσοβέργης, τοπικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Συλλόγων και άλλοι.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Κ. ΚΟΥΡΟΣ

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.