Κυριακή, 05 01 2025

ΤΡΩΤΕ ΖΕΑ

Φίλος καλός, που αγαπάει και αυτός την καλή «ΤΑΒΕΡΝΑ» με πήγε, στο Γαλάτσι (στη Λαμπρινή). Η συνοικία για μένα είναι άγνωστη. Ξέρω, ότι μένουν πολλοί Κυκλαδίτες, ιδιαίτερα Ναξιώτες (Αξιώτες). Με πήγε στην οδό Ορφανίδου 76. Εκεί είναι η Ταβέρνα - Εστιατόριο, το «ΒΑΡΕΛΙ». Λαμποκοπούσε από καθαριότητα. Παρόντες η κ. Τζήμα και ο Σύζυγος της. Έπιασα τον κατάλογο. Στην πρώτη σελίδα είχε ένα καλογραμμένο κείμενο και με έντονα μαύρα γράμματα έγραφε:


- Για τους ψαγμένους, θα έχουμε ψωμί ολικής αλέσεως από ζέα, κριθάρι και σκληρό σιτάρι και ειδικές πίτες με αλεύρι ζέας, χωρίς γλουτένη. -

Από το κείμενο αυτό έμαθα, ότι η Ζέα ή Ζειά είναι αρχαίο δημητριακό και σήμερα στην Ήπειρο τη λένε «ΒΡΙΖΑ».
Από το κείμενο αυτό έμαθα, ότι οι πρόγονοι μας δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι. Το σιτάρι το είχαν, ως τροφή των ζώων. Οι πρόγονοι μας, κυρίως έτρωγαν ψωμί από ΖΕΑ.
Το πιο σπουδαίο όμως που έμαθα, είναι, ότι η σημερινή Ζέα, το σημερινό λιμάνι, στον Πειραιά, πήρε το όνομα, από το δημητριακό ζέα, γιατί σ' αυτό το λιμάνι την φορτοεκφορτώνανε. Ο συντάκτης αυτού του κειμένου, είχε την εντιμότητα ν' αναφέρει από που άντλησε τις πληροφορίες του. Ο πληροφοριοδότης του είναι ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Θ. Μπουχέλιος, τον οποίο μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν μπόρεσα να βρω και να τον ακούσω.
Ο κ. Μπουχέλιος μας πληροφορεί, η γλουτένη (αλευρόκολλα) δεν υπάρχει, στη Ζέα, γι' αυτό και ενδείκνυται:
1ον. Για τη μείωση της χοληστερόλης.
2ον. Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
3ον. Για την πρόληψη του καρκίνου.
4ον. Για την πρόληψη του διαβήτη.
5ον. Επιδρά ευεργετικά στην εμμηνόπαυση.
6ον. Επιδρά στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
7ον. Επιδρά στην απώλεια του βάρους.

Το αλεύρι ζέα κυκλοφορεί, στην αγορά, είναι όμως ακριβό. Ήδη στο σπίτι μου τρώμε ψωμί ζέα, χάρις στην αβαρεσιά της γυναίκας μου, Ελένης, και την επιδεξιότητά της να ζυμώνει και να φουρνίζει. Ψωμί ζέα και με γραβιέρα, δεν σταματάς να τρως.
Πληροφορίες, για τη ζέα ή ζειά μας δίνει ο ανεπανάληπτος, Πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος, αλλά και ο Διοσκουρίδης.
Ο Μέγιστος των Μεγίστων Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, το στρατό του, έτρεφε μόνο με ζέα. Ήθελε οι στρατιώτες του να είναι υγιείς και να έχουν σωματική και πνευματική ευεξία. Το ακούσατε σημερινοί Ανθέλληνες, Μισέλληνες και ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.