Τρίτη, 21 01 2025

ΜΑΡΤΙΝΟ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 187η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Όμορφη μέρα. Ο χειμωνιάτικος – ανοιξιάτικος καιρός συνέβαλε τα μέγιστα στη μεγάλη συμμετοχή των Μαρτιναίων και των μαθητών στην εκδήλωση της μάχης του Μαρτίνου 29 Ιανουαρίου 1829.
Ανήμερα την 29 Ιανουαρίου 2016 στον Ι.Ν. Παμμέγιστων Ταξιαρχών ετελέσθη η Δοξολογία, χοροστατούντος του Αιδεσιμότατου Π. Ανδρέα Ταρλαντά στην οποία παρέστησαν όλες οι αρχές και τα σχολεία του Μαρτίνου.
Μετά την Δοξολογία όλοι μαζί μετέβησαν στον χώρο του Μνημείου του Βάσσου Μαυροβουνιώτη όπου ετελέσθη η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων. Επακολούθησε η εντυπωσιακή παρέλαση των Σχολείων του Μαρτίνου υπό τους ήχους της άψογης φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών.
Μετά την παρέλαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Μαρτίνου μετά τους χαιρετισμούς του Αντιδημάρχου Ιωάννη Σ. Κούρου και του Δημάρχου Νικολάου Λιόλιου έγινε η απονομή των βραβείων στους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κεντρική – εκπληκτική ομιλία για την Μάχη του Μαρτίνο του  ιστορικού ερευνητή Νικολάου Αθ. Μπάτσου.

 


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ:

«187η επέτειος (1829-2016) Η στρατηγική του Μαυροβουνιώτη ο οποίος με την συνεχή καταδίωξη που άρχισε μετά την μάχη μέσα στο Μαρτίνο και συνεχίσθηκε με την κατάληψη του στρατόπεδού των Τούρκων, καταδίωξη στο Μοναχού, Τσούκα, Λούτσι (Ν.Κασομούλης: Μίαν και ημισείαν ώραν μακράν του Μαρτίνου καταδιώχθηκαν οι Τούρκοι). Έτσι ο Μαυροβουνιώτης δεν έδωσε τον χρόνο στο Τούρκο πασά Μαχμούτ να ανασυνταχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση η χιλιαρχία του Μαυροβουνιώτη θα υπερφαλαγγίζετο από τον όγκο της Τουρκικής στρατιάς (3000 πεζούς και 500 ιππείς).
Οι νεκροί Τούρκοι από την καταδίωξη που δεν καταμετρήθηκαν μαζί με τους 450 μέσα στο Μαρτίνο υπερβαίνουν τους 1000 και διπλάσιος αριθμός τραυματιών που πολλοί υπέκυψαν στον δρόμο προς Λειβαδιά. Η μάχη του Μαρ-
τίνου και της Πέτρας συνέβαλαν για να επεκταθούν τα σύνορα από την Κόρινθο στην γραμμή Παγασητικού Αμβρακικού. Η μάχη της Πέτρας είχε μόνο 80 νεκρούς Τούρκους και επήλθε συνθηκολόγηση και οι Τούρκοι έφυγαν με τον οπλισμό τους. Η μάχη του Μαρτίνου δεν ήταν συνθηκολόγηση ήταν μια εξολοθρευτική μάχη μέχρι εσχάτων, δεν κρατήθηκε ούτε ένας Τούρκος αιχμάλωτος. Για τα 400 χρόνια σκλαβιάς και φυλακής πήραν εκδίκηση σε μια μέρα 29-1-1829, η χιλιαρχία του Μαυροβουνιώτη και παν στρατιά οι κάτοικοι του Μαρτίνου. ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ.»

Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση με αναψυκτικά, γλυκά και μικρογεύματα.

Παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος, οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Διοικήσεις της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Αταλάντης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών Ηλίας Κολομτσάς, Οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λοκρών Ιωάννης Στ. Κούρος, Ιωάννα Θεοδοσίου και Γεώργιος Σταθουλόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λοκρών Κων/νος Αγγελούσης, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Γεώργιος Ρούσσης και Βασιλική Σίμου – Παλαιολόγου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαρτίνου Γεώργιος Κ. Μύθης.

Αριστείδης Κ. Κούρος

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.