Πέμπτη, 28 03 2024

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ

Καταγγέλλουμε το έγκλημα κατά της ζωής και του περιβάλλοντος που σχεδιάζεται να εκτελεστεί στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου Οπουντίων.

Είναι η ατομική βόμβα που ονομάζεται «Ζώνη Βιομηχανικής και Βιοτεχνικής Ανάπτυξης» με δυνατότητα δόμησης στο 1 στρέμμα . Αυτή η βόμβα με 1.000 βιομηχανικές και βιοτεχνικές  επιχειρήσεις τοποθετείται μόλις 500 μέτρα από την κατοικημένη περιοχή του Μαρτίνου σε μια τεράστια έκταση –επτά με δέκα φορές μεγαλύτερη από το Μαρτίνο –προτείνεται από το ΓΠΣ ( Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) να γίνει ο «Νέος Ωροπός –Οινόφυτα». Να μετακομίσουν ουσιαστικά οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις από τη Βοιωτία στη Φθιώτιδα μαζί με το καταστροφικό τους έργο που συντελείται με πολλαπλές παρατυπίες ως προς τη διαχείριση των ρύπων και των χημικών αποβλήτων.

Αυτό το σχέδιο θα έχει τραγικές συνέπειες  τόσο στην υγεία των κατοίκων όσο  και στο περιβάλλον, εφόσον θα επιτρέπονται βιομηχανίες και βιοτεχνίες «μέσης όχλησης», που σημαίνει επεξεργασία παρασκευαζομένων προϊόντων με χημικές και τοξικές ουσίες.

ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ «ΜΕΣΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»  

Ποιες είναι οι επιχειρήσεις «μέσης όχλησης» ;

Αναφέρουμε χωρίς σχόλια  μερικές από εκείνες που αναφέρονται στο ΦΕΚ 1087 5-08-03 τεύχος Β:

·         Ανακύκλωση απορριμμάτων,

·         εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου και υγρών καυσίμων,

·        εγκαταστάσεις  αποθήκευσης τοξικών και επικίνδυνων ουσιών,

·         εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υγρά και αέρια καύσιμα , κατασκευή οχημάτων ,

·         κατασκευή πυροβόλων όπλων,

·         κατασκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού και οπτικών συσκευών,

·         κατασκευή μηχανημάτων για ορυχεία- λατομεία και άλλους εξοπλισμούς, παραγωγή χρωμάτων,   

·         παραγωγή χαλκού από μετάλλευμα –μόλυβδο –ψευδάργυρο,

·        αποθήκευση και συσκευασία εκρηκτικών υλών,

·         βιομηχανίες τροφίμων και ποτών,

·         παραγωγή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες,

·         παραγωγή προϊόντων πετρελαίου,

·         χαρτοβιομηχανίες ,

·         βυρσοδεψεία κ.α…..      

Να δούμε πρακτικά τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί «Μεσαίας» και «Χαμηλής» όχλησης

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :

Μια  μονάδα παραγωγής δερμάτινων ενδυμάτων (ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ) σύμφωνα με το νόμο θεωρείται χαμηλής όχλησης για κατανάλωση ενέργειας από 200 KW και κάτω και μεσαίας όχλησης από 200 KW και πάνω.

ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ      :

Ποιος θα απαγορεύσει στον επιχειρηματία να αγοράσει σε αυτήν την έκταση -που είναι κατά κύριο λόγο δασική και οι αξίες γης ελάχιστες– να αγοράσει 5 στρέμματα και να κάνει 5 μονάδες χαμηλής όχλησης που ουσιαστικά θα είναι μια μονάδα 1.000 KW και στην πραγματικότητα μέσης όχλησης ; Μήπως οι 1000 επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης ισοδυναμούν με 500 επιχειρήσεις μέσης όχλησης ?

Ποιος θα ελέγχει και θα εμποδίσει τους επιχειρηματίες  να ρυπαίνουν και να μολύνουν  το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε ? 

Μήπως όλα αυτά τα χρόνια ανάγκασε κανείς την Λάρκο να λάβει τα μέτρα προστασίας (Φίλτρα κτλ) να μην ρυπαίνει ατμόσφαιρα, θάλασσες και ακτές , να δενδροφυτεύσει 10.000 στρέμματα όπως είχε υποχρέωση να κάνει ως αντάλλαγμα για τις τεράστιες Δασικές  εκτάσεις που της έχουν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο (αλα Βατοπέδι) ?

 

Ας μην παίζουμε με τις λέξεις όταν κινδυνεύει η ζωή , όταν υποθηκεύεται ο μέλλον των παιδιών μας.

 


ΕΓΚΛΗΜΑ Νο 2 - ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ……ή ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ;

Στη θέση ΚΟΚΚΙΝΗ , στη περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ επιτρέπονται βάση του υπό έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου , λατομεία, μεταλλεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις…….

Φαντάζει παράδοξο και προκαλεί πολλά ερωτήματα! Η μόνη «λογική» εικασία για αυτό το καταφύγιο άγριας ζωής  είναι πως προορίζεται για το μοναδικό άγριο ζώο που μπορεί να μείνει (προσωρινά) …τον ΑΝΘΡΩΠΟ, που στο όνομα της κερδοσκοπίας και των συμφερόντων όχι μόνο μηχανεύεται καταστροφικά σχέδια αλλά υποτιμά και τη νοημοσύνη των πολιτών.

 

ΕΓΚΛΗΜΑ Νο 3 - Ζώνη προστασίας αρχαιολογικών χώρων ή χωματερή απόθεσης σκουριάς της Λάρκο

Και εδώ το παράδοξο είναι ότι ενώ εντός των αρχαιολογικών χώρων απαγορεύεται η δημιουργία κτισμάτων,  χώρων αποθήκευσης , η βαθειά άροση κτλ παραδόξως επιτρέπεται η εξόρυξη , η βιομηχανική δραστηριότητα και η μεταποίηση

 

ΕΓΛΗΜΑ  Νο 4 – Ανεμογενήτριες & ιχθυοκαλλιέργειες

Στην Ζώνη Μικτών Χρήσεων βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου (πράσινο ανοιχτό χρώμα)  Με την ρύθμιση αυτή Επιτρέπονται παντού   οι ιχθυοκαλλιέργειες και οι ανεμογενήτριες. !!  Κανένα όφελος δεν έχει η τοπική κοινωνία από τις οχλούσες αυτές δράσεις

Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης αλλά κατά της αλόγιστης επιχειρηματικής δράσης που στο όνομα του συμφέροντος καταστρέφει το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές   Ας περιοριστεί επιτέλους η αυθαιρεσία και

·   οι ιχθυοκαλιέργειες ας περιοριστούν στην περιοχή μετά την Γκάτζια προς τα Σκροπονέρια

·         οι ανεμογενήτριες στην περιοχή που είχε προταθεί στην Α Φάση  (όρος Σκληρό και Μαυροβούνι) και σε ένα Πάρκο περιορισμένης όμως έκτασης όχι όλη η κορυφογραμμή

και επειδή με όλη αυτή την Βρωμιά που συσσωρεύεται στον Δήμο μάλλον θα έρθει και ο ΧΥΤΑ για να ολοκληρωθεί το έργο της μετατροπής του Δήμου σε Σκουπιδότοπο προτείνεται μέσα από το ΓΠΣ να ληφθεί και ένα μέτρο προστασίας πχ  : Να απαγορευτεί η δημιουργία ΧΥΤΑ σε όλο τον δήμο ή  τουλάχιστον να επιτρέπεται σε περιοχή που να απέχει τουλάχιστον 5χλμ από οικισμό και η κύρια οδός πρόσβασης στο ΧΥΤΑ να μην έχει οπτική επαφή με οικισμό ώστε να μην γίνεται αντιληπτός ο στόλος των σκουπιδιάρικων (πχ Μπίνια) .

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.