Σάββατο, 27 04 2024
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ 15 Χρόνια 1 Μήνας πριν #27

  • ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ
  • Το Άβαταρ του/της ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ
Διαλέγετε μια πλαγιά σε ένα βουνό της Αττικής, κατά προτίμηση να έχει καεί πρόσφατα (Υμηττός, Πάνειο, Πεντέλη, Πάρνηθα δεν έχει σημασία), ανακοινώνετε «εν χορδές και οργάνοις» αναδάσωση για να σώσετε το περιβάλλον κάποια Κυριακή του Μαρτίου (την άνοιξη είναι καλύτερα), σε συνεργασία ΠΑΝΤΟΤΕ με τους όμορους δήμους, διαφημίζετε την αναδάσωση από τα ΜΜΕ (φροντίζετε να το «αγκαλιάσει» και ένα μεγάλο κανάλι), μαζεύετε 5.000 και πάνω εθελοντές (όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα) φυτεύετε 40.000 δένδρα και πηγαίνετε το βράδυ στο σπίτι σας να κοιμηθείτε ήσυχοι ότι σώσατε το περιβάλλον.

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική:

Μολύνετε γενετικά όλη την πλαγιά, καθώς τα 40.000 δένδρα δεν έχουν καμία γενετική σχέση με τα φυτά που κάηκαν (και μάλιστα μερικά από τα φυτά που θα φυτέψετε μπορεί να είναι Γενετικά Τροποιημένοι Οργανισμοί).
Αλλοιώνετε την φυτο-κοινωνιολογική και αισθητική μορφή της πλαγιάς. Σε καμία περίπτωση δε έχουν μελετηθεί αεροφωτογραφίες της κατάστασης πριν καεί ώστε να χρησιμοποιηθούν τα ίδια είδη στις ίδιες αναλογίες, γιατί αυτό απαιτεί γνώσεις και χρόνο.
Σε συνδυασμό των 1 και 2 όταν θα μεγαλώσουν αυτά που φυτέψατε θα προκύψει ένα εντελώς ξένο περιβάλλον γενετικά και αισθητικά διαφορετικό από αυτό που υπήρχε. Και φυσικά δεν ξέρετε καθόλου πως αυτό το καινούργιο περιβάλλον θα αντέξει στις περιβαλλοντικές, κλιματικές και επιδημιολογικές συνθήκες στις οποίες τα φυτά που κάηκαν είχαν προσαρμοστεί. Το πιθανότερο είναι λοιπόν, όπως δείχνουν και τα στατιστικά δεδομένα, ότι το 50% των φυτών που φυτέψατε θα πεθάνει πριν περάσουν 5 χρόνια.
Ένας ελάχιστος αριθμός 5.000 ατόμων με μέση ελάχιστη επιφάνια ποδιών 0,5 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο μεταφράζετε σε μία ελάχιστη συνολική επιφάνεια 2.500 τετραγωνικών μέτρων που θα κινηθεί στην πλαγιά και θα ποδοπατήσει:
Όλα τα ποώδη φυτά που μόλις πέταξαν βλαστούς και αποτελούν τα ¾ της χλωρίδας της πλαγιάς. Μερικά δε από αυτά είναι και σπάνια και τελούν υπό καθεστώς προστασίας
Όλα τα νεαρά βλαστάρια των δένδρων και των θάμνων που κάηκαν και είτε βλάστησαν από τους σπόρους που ενεργοποίησε η φωτιά (κάτι που κάνει η φωτιά σε όλα τα μεσογειακά οικοσυστήματα), είτε βλάστησαν από τις ρίζες που κατάφεραν να επιζήσουν.

Το περίεργο είναι ότι μία ημέρα πριν τη παρέμβαση, το κανάλι που την καλύπτει επικοινωνιακά μπορεί και να έδειξε ένα ντοκιμαντέρ που να έλεγε ότι τα μεσογειακά οικοσυστήματα πάντοτε υπέφεραν από πυρκαγιές, η φωτιά όμως όχι μόνο δεν τα καταστρέφει αλλά τα βοηθάει να ανανεωθούν και να δυναμώσουν, αρκεί να μην τα επηρεάσει ο άνθρωπος (με οποιοδήποτε τρόπο)


Σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου χρειάζονται επεμβάσεις αποκατάστασης (αυτό χρειάζεται και όχι αναδάσωση) γίνονται ΜΟΝΟ από τους ειδικούς δασολόγους-δασοπόνους με βοήθεια όταν χρειαστεί των φοιτητών των αντίστοιχων σχολών.


Θα μου πείτε τώρα και στην Ελλάδα, ο κάθε Νομάρχης, Δήμαρχος, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου, κλπ. είναι ειδικός.

Καλόν ύπνο λοιπόν και σας εύχομαι να ονειρευτείτε το καλύτερο περιβάλλον που μόλις δημιουργήσατε.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.082 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.