Παρασκευή, 26 04 2024

ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΑΛΑΜΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

13-2-2009 κατά την διαπλάτυνση του Νομαρχιακού δρόμου Μαρτίνου - Λάρυμνας λίγο μετά την γέφυρα του Αλαφρού και στην Βόρεια πλευρά της Ακρόπολης της Αρχαίας πόλης στο Παλιοχώρι Μαρτίνου που ταυτίζεται ιστορικά με την Αρχαία ΒΟΥΜΕΛΙΤΑΙΑ και εκτός των τειχών αποκαλύφθηκε τάφος της Ύστερης Ρωμαϊκής έως Παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Επιλήφθηκε αρχαιολόγος της ΙΔ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων που εξέτασε τον τάφο επιστημονικά.

Στον οικογενειακό τάφο οι νεκροί δεν ήταν μέσα σε λάρνακες αλλά επάνω σε τρείς μεγάλες κοίλες παραλληλόγραμμες κεραμίδες μεταξύ των νεκρών και ένα μικρό παιδί.

Επίσης η είσοδος του τάφου ήταν ερμητικά κλειστή.

Ο θαλαμωτός τάφος μας παραπέμπει σε αρχαιότερες εποχές, ίσως σιλήθηκε και χρησιμοποιήθηκε πάλι κατά την ρωμαιοκρατία.

Τα κτερίσματα φτωχά όπως στους περισσότερους ρωμαϊκους τάφους και εξετάζονται από την ΙΔ’ Εφορεία αρχαιοτήτων, ενώ η περιοχή μας όπως και όλη η Ελλάδα την περίοδο αυτή ήταν υπό ρωμαϊκή κατοχή.

Οι Ανατολικοί ή ΟΠΟΥΝΤΙΟΙ Λοκροί δεν ήσαν καθόλου προσφιλείς στους Ρωμαίους καθώς στις δύο μεγάλες μάχες Κυνός Κεφαλές και Πύδνας πολέμησαν στο πλευρό των Μακεδόνων (ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Ε’ είχε δώσει ανεξαρτησία και δεν πλήρωναν φόρους) ενώ άλλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Λειβαδιά η Χαιρώνεια κ.λ.π. πολέμησαν στο πλευρό των Ρωμαίων γιατί πίστεψαν ότι οι Ρωμαίοι ήθελαν μόνο να τους απελευθερώσουν από την Μακεδονική δυναστεία. Επίσης οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής μας πολέμησαν στο πλευρό του Μιθριδάτη εναντίον των Ρωμαίων του Σύλλα στους βάλτους της Κωπαϊδας στις όχθες του Μέλανα ποταμού (Μαυροπόταμος) μεταξύ Ορχομενού και Ασπληδώνος (Πύργος) στην φονική μάχη το 86 π.Χ. από την οποία όπως θα γράψουμε σε άλλο τεύχος της εφημερίδας επήλθε και η καταστροφή της Λάρυμνας των Αλών (Θεολόγος) και της Ανθηδώνας. Μερικά ερωτήματα που μας βασανίζουν για τους αρχαίους προγόνους μας στο ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ίσως απαντηθούν εν καιρώ από την ΙΔ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς συλλέχθηκαν τα οστά των νεκρών για εξέταση.

― Ποιοι ήσαν οι κάτοικοι του οικογενειακού τάφου στο ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΜΑΡΤΙΝΟΥ;

― Ποια η αιτία του θανάτου: Εκτέλεση, λοιμός, σεισμός ή κάτι άλλο;

― Αν ο θάνατος επήλθε ταυτοχρόνως σε όλους τους κατοίκους του τάφου ή διαδοχικά.

Ευχόμαστε να έρθουν στο φως περισσότερα πράγματα για την ζωή και την ιστορία των προγόνων μας στο ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΜΑΡΤΙΝΟΥ.

 

Νίκος Α. Μπάτσος

Ιστορικός Ερευνητής

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.