Κυριακή, 28 04 2024

Ένας άλλος Δήμαρχος κάπου στην Ισπανία

 

Γράφει ο Πέτρος Δημάκης και αναδημοσιεύει
 
Η Μαριναλέντα μια Κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς (δαπάνη έως 120.000 το χρόνο) η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία θεωρούνται δικαίωμα.
Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους. Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες.
Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές.
H ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ το μήνα.
 
H πρόσφατη συνέντευξη στην “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” του επί 21 χρόνια Κομμουνιστή δημάρχου της Μαριναλέντα Χουάν Ναουέλ Σάντσες Γκορτίγιο:
Ερ.: Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή η πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου; 
Απ.: Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι μηχανικοί των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα.
Υπάρχουν 55 δισ. δολ. δανείων χωρίς αντίκρυσμα. Γι’ αυτό και σ’ αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα.
Ερ.: Έχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πως; Αν όχι γιατί;
Απ.: Βεβαίως την έχει επηρεάσει όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Έχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος.
Ερ.: Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί και πως; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της Ευρωζώνης και η ένταξή της στο Δ.Ν.Τ. πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν οικονομικά;
Απ.: Το Δ.Ν.Τ. είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι φταίχτες για ό,τι γίνεται για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα να την κάνουν ακόμη φτωχότερη και να δώσουν πλεονεκτήματα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδηγούν σ’ αυτή την κρίση πρέπει να… επιβραβευθούν.
Ερ.: Η ένοια της Δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η Άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;
Απ.: Όχι δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της Μπουρζουζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία του να κλέβεις, κι αυτή είναι η μοναδική ελευθερία όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα.
Ερ.: Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της, βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσει στις νέες προκλήσεις;
Απ.: Ναι αλλά με διαφορετική μορφή απ’ αυτή που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια αριστερά που να είναι ικανή ν’ αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική αριστερά που ζει όπως μιλάει.
Ερ.: Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;
Απ.: Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε.
Ερ.: Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;
Απ.: Πραγματικά σε άλλα μέρη την Ανδαλουσία, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μα εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις αλλά μια μάχη πολλών αγώνων.
Όπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερκ Χομπεσμπάουμ, «από την πάλη των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων.
Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε.
Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ένας Θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ’ όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς δολοφονημένους από την πείνα κάθε μέρα».

 

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.