Τετάρτη, 15 01 2025

ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

Πηγές και τεκμήρια για την ιστορική ταύτιση της αρχαίας Βουμελιταίας με το Παλιοχώρι - Μαρτίνου
Συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος:
― Ιεροκλής. Βυζαντινός γεωγράφος 5ος αι. μ.Χ. αριθμεί 79 πόλεις της Λοκρίδας μεταξύ αυτών και την Βουμελιταία.
― Παυσανίας. Βοιωτικά Θ. 23.7: ταυτίζει την Κυρτώνη στην «Βρύση του Μοναχού» στο Μαρτίνο στην θέση Φουνταριά.
 
Αρχαία κείμενα από τον ορθοστάτη του θησαυρού
των Θηβαίων στο Μαντείο των Δελφών
χαραγμένα σε λίθινες στήλες.
Μακροβιότητα της πόλης
μέσω των αρχαίων νομισμάτων
ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Aρχαιοτήτων
ΘΕΜΑ:
Εντομπισμός επιφανειακών αρχαιοτήτων σε μη κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, στη θέση «Παλιοχώρι« του Δ.Δ. Μαρτίνου, Δήμου Οπουντίων, Νομού Φθιώτιδας.
ΣΧΕΤ: Το με αρ. πρωτ. 5755/17-12-2007 έγγραφο του Δήμου Οπουντίων
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας κάνουμε γνωστά τα εξής:
Ο λόφος στη θέση «Παλιοχώρι» του Δ.Δ. Μαρτίνου του Δήμου Οπουντίων αποτελεί μη κυρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο η Υπηρεσία μας διενήργησε το 1985 σωστική ανασκαφτική έρευνα, στον αγρό ιδιοκτησίας κ. Θ. Δημάκη με αφορμή παράνομη βαθιά άροση του ιδιοκτήτη. Η έρευνα έφερε στο φως σπαράγματα τοίχων και δύο δεξαμενές μικρών διαστάσεων επιχρισμένες εσωτερικά με υδραυλικό κονίαμα. Στο δυτικό άκρο του αγρού εντοπίστηκε περίβολος, του οποίου βεβαιώθηκε η προς Δύση πορεία του μέχρι μήκος 12,75 μ. μεταξύ άλλων κινητών ευρημάτων συλλέχθηκαν έξι χάλκινα νομίσματα, των οποίων η χρονολόγηση κυμαίνεται από τον 3ο αι. π.Χ. έως και το 569/570 μ.Χ. (ΑΔ 40 ΧΡΟΝΙΚΑ 1985 σελ. 174-175, πιν. 59).
Το έτος 2007 αρμόδιοι υπάλληλοι της Εφορείας μας πραγματοποίησαν αυτοψία και οριοθέτησαν την περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου, καθώς η υπηρεσία μας προτίθεται να προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες για την κήρυξή του.
Σχετικά με το αίτημά σας για την τοποθέτηση πινακίδων εντός του αρχαιολογικού χώρου σας γνωστοποιούμε ότι το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπομένων ενεργειών για την κήρυξή του.
Ως προς τις επιφανειακές αρχαιότητες, οι οποίες εντοπίστηκαν, κατόπιν υποδείξεώς σας, η Υπηρεσία μας θα προβεί άμεσα στην περισυλλογή αυτών και την μεταφορά τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης.
 
Μουσείο Θήβας
Τμήμα επιτύμβιας στήλης από το Παλαιοχώρι Μαρτίνου της Λοκρίδας. Μπροστά σε δωρικό κιονίσκο, που κλείνει την παράσταση ανάγλυφο, νέος που σκύβει ελαφρά το κεφάλι.
Φοράει πέτασο και χλαμύδα που στερεώνεται στο δεξιό του ώμο με πόρπη και αφήνει γυμνό ένα μέρος του κορμού. Στο δεξί χέρι κρατούσε πουλί από τις φτερούγες του και στο αριστερό ίσως δόρυ.
Αξιόλογο βοιωτικό έργο με ιωνική επίδραση αρχές 4ου αι. π.Χ.
Πωρόλιθος με κόκκινο επίστρωμα από το χρώμα του χώματος, που σκέπαζε τη σήλη. Υψ. 0,50 πλ. 0,55 πάχος 0,115 μ.
Το κάτω τήμα μικρής επιτύμβιας στήλης από το Παλαιοχώρι Μαρτίνου. Εικονίζεται ανδρική μορφή ντυμένη με ιμάτιο που καλύπτει μόνο το κάτω μέρος του σώματος. Κάθεται σε οκλαδία δίφρο που τα πόδια του μιμούνται σκέλη κατσίκας.
Με το δεξί χέρι, που μόνο η άκρη του σώζεται, χαϊδεύει ένα μικρό ελάφι, που σηκώνει τα μπροστινά του πόδια σκιρτώντας από χαρά. Χαριτωμένο έργο βοιωτικού εργαστηρίου, των μέσων του 5ου αι. π.Χ. Μάρμαρο λευκό με καθολικό κόκκινο επίστρωμα από το χρώμα του χώματος. Υψ. 0,37 πλ. 0,55 πάχ. 0,06 -0,11 μ.
 
 
 
Αρχαιολογία
Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Επιστημονική επιμέλεια: Ανδρέας Γ. Βλαχόπουλος
Επίκουρος καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 
 
Μαρτίνο: Σπηλιά Πάνα
Στα νοτιοανατολικά όρια της Φθιώτιδας στο Μαρτίνο, στη θέση Σωρολίθι, υπάρχει σπήλαιο Πανός με πολλά ειδώλια, οστέινα εργαλεία και μεταλλικά αντικείμενα.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.