-
Κατηγορία: Φύλλο 21
Προς
1. ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
2. ΔΗΜΟ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ
3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
4. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
5. ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
6. ΠΕΡΙΦ. ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ,
Δ/ΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
7. ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
8. ΝΑΦ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Κόμματα Βουλής
2. ΙΓΜΕ
3. Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο
Λάρκο Γ.Μ.Μ.Α.Ε.
4. Τοπική Δ/νση ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.
5. Σύλλογο Ιστορικής Κληρονομιάς
Λάρυμνας
6. Ευρεία διανομή
Κυρίες, Κύριοι
Είναι γνωστό ότι στην θέση Κιαχρόβρυση Λάρυμνας πηγάζουν ρέοντα ύδατα χιλιάδων κυβικών από τα οποία υδρεύονται Λάρυμνα - Μαρτίνο - Μαλεσίνα.
Επίσης τα νερά αυτά χρησιμοποιούνται για αρδευτικούς σκοπούς και βιομηχανική χρήση του εργοστασίου Λάρκο.
Από αρχαιοτάτων χρόνων το φαράγγι των πηγών, τα ρέοντα ύδατα μέχρι και το Δέλτα του ποταμού αποτελούσε πηγή ζωής για τους κατοίκους της Λάρυμνας και των γύρω χωριών.
Με πρωτοποριακές παρεμβάσεις, σημαντικά αρδευτικά και άλλα έργα για τις εποχές εκείνες, το φαράγγι των πηγών καθ’ όλο το μήκος μέχρι το Δέλτα διατηρούνταν καθαρό, λειτουργούσαν νερόμυλοι, καλλιεργούνταν οπωροκηπευτικά, υδρεύονταν οι κάτοικοι και τα χιλιάδες ζώα τους, χρησιμοποιούνταν για αλιευτικούς και κυνηγητικούς σκοπούς, αποτελούσε χώρο αναψυχής.
Σήμερα για τους προαναφερόμενους λόγους δεν παύει να αποτελεί πηγή ζωής για όλους μας. Βέβαια με την ανάπτυξη και τις αλλαγές της κοινωνίας εξέλιπαν οι λόγοι λειτουργίας των νερόμυλων. Όμως η χρησιμότητά του για όλους τους άλλους λόγους και για την λειτουργία του εργοστασίου Λάρκο εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Δυστυχώς όμως παρά την ευκολονόητη στον καθένα χρησιμότητά του με μια μικρή επίσκεψη, διαπιστώνετε πως η κατάσταση που επικρατεί είναι απελπιστική και όλα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Έτσι γίνονται παρεμβάσεις χωρίς μελέτες οι οποίες δημιουργούν κινδύνους για το υπάρχον οικοσύστημα.
Οι υδρομαστεύσεις και ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης έχουν υποστεί ζημιές, υπάρχει ακόμα μέρος αμιαντοσωλήνα και το πόσιμο νερό καθίσταται επικίνδυνο. Τα αρδευτικά κανάλια, η κοίτη του ποταμού και το Δέλτα έχουν καλυφθεί με υδροχαρή φυτά και σκουριά της ΛΑΡΚΟ.
Έτσι τα νερά «κοιμούνται», «βροντάνε» και χάνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε λειψυδρία, να πίνουμε κατά καιρούς νερό αμφίβολης ποιότητας. Σταμάτησε η λειτουργία του αρδευτικού Λάρυμνας, δημιουργούνται κατά τους θερινούς μήνες προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου Λάρκο, καταστρέφονται σημαντικά αρδευτικά κανάλια, φράγματα και έργο βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεότερων χρόνων τα οποία είναι σημαντικό στοιχείο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και μας εξυπηρετούν λειτουργικά έως και σήμερα. Αποτελεί όλος ο χώρος και κύρια η περιοχή υδρομαστεύσεων σκουπιδότοπο.
Κύριοι
Η αξιοποίηση του φαραγγιού, υδάτινων πόρων, η διατήρηση των παλαιότερων έργων συνδεδεμένα με την αναστήλωση του βυζαντινού ναού είναι τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αναψυχής. Συνδυασμένα δε με την ιστορική πολιτιστική κληρονομιά και περιβαλλοντική καλαισθησία αποτελούσαν και αποτελούν κεφαλαιώδες πρόβλημα για τους κατοίκους της Λάρυμνας που απαιτεί λύση.
Οι πρόγονοί μας προς τιμή τους και παράδειγμά μας είχαν λύσει αυτά τα ζητήματα και τα φύλαγαν σαν κόρη οφθαλμού τους.
Σήμερα δυστυχώς με διαχρονικές δημοτικές και πολιτειακές ευθύνες όλα κοντεύουν να διαλυθούν αν δεν γίνουν άμεσες επεμβάσεις.
Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση οι πρωτοβουλίες μεμονωμένων κατοίκων που με δικούς τους πόρους και τρόπους προσπαθούν να αξιοποιήσουν κτήματά τους και μέρος του οικοσυστήματος και η μελέτη του συλλόγου ιστορικής κληρονομιάς Λάρυμνας η οποία έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Επειδή αυτά δεν φτάνουν, ούτε αποτελούν λύση πριν να είναι αργά ζητάμε να αναλάβετε ο καθένας τις ευθύνες του, να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια και ενέργειες (μελέτες, χρηματοδότηση κ.λ.π.) ώστε να δοθούν οι λύσεις που απαιτούνται.
Ωστόσο ο δήμος μπορεί να παρέμβει με δικές του πρωτοβουλίες και δαπάνες για καθαρισμούς, επιδιορθώσεις κ.λ.π. Σε αυτή την κατεύθυνση να υποχρεώσει την Λάρκο να συμμετέχει από συμβατικές υποχρεώσεις που έχει, από τα επιβαλλόμενα της ΑΕΠΟ 159890/21.11.2008 έτσι ώστε να αποφύγει προβλήματα στην παραγωγική της δραστηριότητα.
Με την ελπίδα πώς δεν θα αφήσετε να περάσει άλλος χαμένος χρόνος και τα πράγματα ως έχουν, αναμένουμε ενέργειές σας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσσης
Ο Γεν. Γραμματέας
Κων. Ζάγκας
Προς
Πρόεδρο κ Δ/ντα Σύμβουλο
ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.
ΑΘΗΝΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Τοπική Δ/νση ΛΑΡΚΟ
Τοπικό Συμβούλιο Λάρυμνας
Δήμος Οπουντίων
Κύριοι
Είναι γνωστό σε όλους ότι η παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ λόγω έλλειψης συντήρησης, επισκευών εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, αύξησης της παραγωγής για περισσότερα κέρδη και η κακή διάθεση των στέρεων και υγρών αποβλήτων συνδυασμένα με τα εκπεμπόμενα απαέρια έχουν σαν αποτέλεσμα την ρύπανση και την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος με τεράστιες συνέπειες στην ασφάλεια, την υγεία και την καθημερινή ποιότητα ζωής των εργαζομένων, των κατοίκων της Λάρυμνας και της ευρύτερης περιοχής.
Οι ευθύνες πέραν της πολιτείας, βαρύνουν όλες τις προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες μέσω της παραγωγής κοιτούσαν μόνο την αύξηση των κερδών και δεν επένδυσαν καθόλου στην βελτίωση των εγκαταστάσεων ώστε το εργοστάσιο να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς Λάρυμνας βλέποντας να μην παίρνονται μέτρα για να αλλάξει η άσχημη κατάσταση και κατανοώντας ότι με την ίδια πολιτική και τακτική που εφαρμόσθηκε προηγούμενα οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή, αντιδράσαμε, καταθέσαμε τις προτάσεις μας και ζητήσαμε από όλους τους αρμόδιους την άμεση λήψη μέτρων.
Δυστυχώς παρά την αναγνώριση του δίκιου μας και τις διαβεβαιώσεις για λήψη μέτρων αυτά δεν ελήφθησαν.
Αυτό μας αναγκάζει να ζητήσουμε από εσάς σαν νέα Διοίκηση να ξεκινήσετε άμεσα την εφαρμογή των προβλεπόμενων της ΑΕΠΟ 159890/21/11/2008 για την οποία διατηρούμε επιμέρους επιφυλάξεις και να προχωρήσετε σε νέα πιο τολμηρά μέτρα τα οποία ο επιστημονικός κόσμος και μεταξύ αυτού κι εσείς έχετε πειραματιστεί και προβάλλετε ως σύγχρονες λύσεις (αξιοποίηση υποπροϊόντων, σκωρίας Η/Κ κ.λ.π.).
Για ενημέρωσή σας, στο αρχείο της εταιρείας υπάρχουν η εισήγηση της ημερίδας του Συλλόγου μας, το ψήφισμα των Μαζικών Φορέων της Λάρυμνας κ.ά. εάν επιθυμείτε συνάντηση και συζήτηση είμαστε διατεθειμένοι.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσσης
Ο Γεν. Γραμματέας
Κων. Ζάγκας