Τρίτη, 06 12 2022

Φύλλα Εφημερίδας

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ – ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ


Η συσπείρωση των Μαρτιναίων και Λαρυμναίων έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα

 

vasi_anemogenitrias

 

Βάση ανεμογεννήτριας στην περιοχή Σκιταριό Γκάτζιας. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πραγματοποιείται σήμερα με πολύ πιο ισχυρά εργαλεία, γεγονός που συχνά επιφέρει απρόσμενες συνέπειες. Μια ενοχλητική αλήθεια.

 

Περισσότερα...

Ο Δήμος Οπουντίων μας ενημερώνει

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα πληροφορικής στην έδρα του Δήμου καθώς και στο Δ.Δ. Λάρυμνας. Επίσης σε συνεργασία με την ΝΕΛΕ πρόγραμμα κατασκευής ψηφιδωτού στο Δ.Δ. Λάρυμνας.

Για την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα προγραμματίζονται εκδηλώσεις. Την Κυριακή στο Μαρτίνο κλόουν θα σκορπίσουν το γέλιο και θα διασκεδάσουν τα παιδιά.
Το ίδιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Λάρυμνα την Καθαρή Δευτέρα.
Την Κυριακή με ζωντανή μουσική και μεζέδες θα γιορτάσουν στο Δ.Δ. Λάρυμνας.
Την καθαρά Δευτέρα στο Μαρτίνο τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου “ΜΕΛΙΣΣΑ” θα γιορτάσουν παραδοσιακά με αποκριάτικους χορούς και τραγούδια και το παραδοσιακό γαϊτανάκι.
Θα ακολουθήσει γλέντι για όλους.

Περισσότερα...

Ο Σύλλογός μας και το Μαρτίνο στο internet

www.martino.gr
e
-mail: aias@martino.gr

“Ιnternet ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και μόρφωσης, ειδικά των νέων”

Μια απόφαση «σταθμός» για τα δεδομένα του Συλλόγου μας.
Η ιστοσελίδα του συλλόγου μας και του Μαρτίνου είναι γεγονός.
Είναι η πύλη που οδηγεί στο Συλλογό μας, στο χωριό μας, στην εφημερίδα μας.
Σκοπός της δημιουργίας της είναι οι επισκέπτες της να γνωρίσουν το Συλλλογό μας, το χωριό μας, τα έθιμά μας, να δουν φωτογραφικό υλικό του χωριού μας, αλλά και να ενημερωθούν για τα προβλήματα και τις αγωνίες των μονίμων κατοίκων του Μαρτίνου.
Στόχος μας η ιστοσελίδα σιγά - σιγά να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Μαρτιναίων και απανταχού για πληροφόρηση και άμεση ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων αλλά και προβολή τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν το Μαρτίνο.
Η ανανέωση και ο εμπλουτισμός της θα είναι συχνοί, ώστε μαζί με την εφημερίδα μας να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την προβολή του τόπου μας και την επικοινωνία με τους συγχωριανούς μας αλλά και τους φίλους του χωριού μας σε όλο τον κόσμο.
Τελειώνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στο μέλος του Συλλόγου Γεώργιο Σωτ. Τσουλουχά που επιμελήθηκε την ιστοσελίδα μας.

Α.Κ. ΚΟΥΡΟΣ

Σταχυολογήματα από το βιβλίο “Πόλεις και χωριά στο πέρασμα του χρόνου 1833-2007”

 

Από τις εκδόσεις Καρπούζη

 

ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Αβέρωφ Γ.: Ο Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899) υπήρξε Μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης και καταγόταν από το Μέτσοβο. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια όπου έγινε έμπορος και απόκτησε τεράστια περιουσία. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για τη Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα, για το Εφηβείο (αργότερα φυλακές Αβέρωφ), στη θέση του βρίσκεται σήμερα ο Άρειος Πάγος, για την αποπεράτωση του Πολυτεχνείου (Μετσόβειο Πολυτεχνείο), για το Ωδείο Αθηνών, για την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο), για τη ναυπήγηση του θωρηκτού “Γεώργιος Αβέρωφ” και στη Λάρισα για την Αβερώφειο Μέση Γεωργική Σχολή.

Αβησσυνίας (Μοναστηράκι): Η πλατεία Αβησσυνίας είναι γνωστή και ως “Πλατεία του Γιουσουρούμ”, επώνυμο Εβραίων εμπόρων που είχαν κατάστημα που σώζεται μέχρι σήμερα. Είναι γνωστοί ο Νώε Γιουσουρούμ και ο Ηλίας Γιουσουρούμ, ο οποίος διετέλεσε και αντιπρόεδρος του Σωματείου των Παλαιοπωλών το 1912. Μέχρι το 1875 το τμήμα της πλατείας προς την οδό Ερμού λεγόταν “Μαγγαναριά” και υπήρχε εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μαγγαναριάς, (τα μαγγανάρια είναι είδος κλωστοϋφαντουργικών μηχανημάτων που αποτελούνται από μία μικρή και μία μεγάλη ανέμη).

Περισσότερα...

Αρχαία Τέχνη. Ο Ηνίοχος των Δελφών

Ένα από τα ευρήματα - αριστουργήματα που βρέθηκαν στα ερείπια των Δελφών είναι ο περίφημος Ηνίοχος, ξεχωριστό στολίδι των έργων τέχνης που εκτίθεται στο Μουσείο των Δελφων. Ο Ηνίοχος πέρα από την περίοπτη θέση που κατέχει στο Μουσείο των Δελφών, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της Αρχαίας ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης. Οποία θέση π.χ. έχει ο Ερμής του Πραξιτέλους, ή η Αφροδίτη της Μήλου, ανάλογη θέση έχει και ο Ηνίοχος των Δελφών.

Περισσότερα...

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

 Η ζωή δεν τελειώνει στα εξήντα, η ζωή αρχίζει στα εξήντα. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2008 η καθιερωμένη συγκέντρωση της κοπής της πίτας του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαρτίνου.
Η ευρύχωρη αίθουσα του «ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ» και η άψογη οργάνωση άφησαν άριστες εντυπώσεις.
Η εκδήλωση άρχισε με την κοπή της πίτας την οποία ευλόγησαν οι ιερείς του Μαρτίνου παπα-Γιώργης και παπα-Αλέξανδρος.


Περισσότερα...

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΤΙΝΟΥ “Η ΜΕΛΙΣΣΑ”

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού και των δραστηριοτήτων για το Α’ τρίμηνο του 2008 σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Ε. (Κέντρα Εκπαίδευση Ενηλίκων Φθιώτιδας) διοργάνωσε τμήμα με αντικείμενο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ.
Δεκαοκτώ ενήλικες κάθισαν στα “θρανία”. Το μοναδικό τμήμα στη Φθιώτιδα με αυτό το αντικείμενο. E
πιμορφωτής ο φιλόλογος κ. Στέφος.
Επίσης σε συνεργασία με τη Ν.Ε.Π.Ε. (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης) βρίσκεται σε εξέλιξη τμήμα 25 ατόμων εκμάθησης κατασκευής Κοσμήματος. Επιμορφωτής ο συμπατριώτης μας Πέτρος Δάρας.
Στις 27 & 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παροδοσιακών Χορών.

­Για το Δ.Σ. Η πρόεδρος
Αθανασία Καβάλλα – Πατσιόγιαννη

Σελίδα 1 από 2

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.